Fröccs

Így ünnepelheted itthon a francia gasztronómiát

Március 21. 12:07
Nyolc magyarországi étteremben is lehet francia menüsort fogyasztani hétfőn, a Gout de France (Franciaország íze) elnevezésű gasztronómiai világünnep keretében - közölte Franciaország magyarországi nagykövete. 
 
Éric Fournier elmondta, hogy a rendezvényhez - amelyet tavaly hívtak életre - világszerte több mint 1300 étterem csatlakozott. Ahhoz, hogy egy vendéglátóipari egység részt vegyen az eseményen, klasszikus francia menüsort kell felszolgálnia - tette hozzá. 
 
A nagykövet szerint a Gout de France azoknak való, akik minőségi konyhát keresnek. A rendezvény alapötlete egyszerű, szeretnék március 21-ét, a tavasz első napját összehozni a minőségi gasztronómiával - mondta. 
 
Éric Fournier kiemelte, hogy a francia konyhának a csigán és a sajtokon kívül a béka, a libamáj és a különböző desszertek a specialitásai. Híresek továbbá a francia kukták és serpenyők - amelyek megtartják az ételek ízét -, valamint a kések - amelyek használatával időt lehet spórolni. 
 
A nagykövet hangsúlyozta, hogy a magyar éttermekben nagyon jól el tudják készíteni a speciális francia ételeket, az országban ugyanis minőségi alapanyagokkal főznek és az emberek igen kreatívak. 
 
A résztvevő éttermek:
  • Araz
  • Borssó
  • Béterv
  • Larus
  • Chainti
  • LouLou
  • Café Dumas
  • Liberté
 
(Forrás: MTI)
 

Íme a gasztroborok egyik jeles képviselője

Március 21. 10:26
Csupán 650 palack készült a Hilla cuvée-ből a Somlói Apátsági Pincészetnél, amely egy hárslevelűre épült édes bor a 2013-as évjáratból. A bor illatban egyértelműen reflektál a termőhelyre, fémes, jódos, sós jegyei igen csak árulkodóak - írja a Metropol.hu.
 
Szájban koncentrált és telt, lédús gyümölcsökben gazdag a korty. Van koncentráció, test és savak is. Kis cseresség és fenolosság. Krémes, behízelgő a korty. Hömpölyög a nyelven, csak hömpölyög. Tartalmas, egyedi stílusú bor. Gasztronómiai szerepe sokrétű.”
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!

A világ legjobb repterei 2016-ban

Március 21. 09:36
Az idei évben is rangsorolta a Skytrax a világ reptereit. A lista élén a szingapúri Changi Airport végzett. A legjobb tíz között hat ázsiai, három európai és egy közel-keleti reptér szerepel. Érdekesség, hogy amerikai légi kikötő nem került be a legjobbak közé.
 
A legjobb repülőterek listája:
1. Singapore Changi Airport
2. Incheon International Airport
3. Munich Airport
4. Tokyo International Airport (Haneda)
5. Hong Kong International Airport
6. Chūbu Centrair Nagoya
7. Zurich Airport
8. London Heathrow Airport
9. Kansai International Airport
10. Hamad International Airport, Doha
 
Háromszoros sikert mondhat magáénak a Budapest Airport: három egymást követő évben nyerte el a „Legjobb Kelet-Európai Repülőtér” címet – immár 2016-ban is.
 

Versért kávé jár holnap

Március 20. 14:20
Március 21-én hétfőn, a költészet világnapján nem lesz nehéz ingyen kávéhoz jutni, ugyanis ha valaki idéz egy versből akár sajátból, akár ismert költőtől, a város számos pontján ingyen kávét kap.
 
Az eseményhez egy csomó cukrászda csatlakozott, a listát itt találod!

Mit tudnak az Egri Csillag Grand Superiorok?

Március 20. 11:22
A hagyományokhoz híven idén is március 14-én mutatták be az új Egri Csillag borokat Egerben (a szabályozás szerint az Egri Csillag a szüretet követő év március 15-én kerülhet először a polcokra), ennek apropóján a Borrajongó blog megnézte, mit tud az eddigi talán két legmagasabb árú Egri Csillag. Mindkét bor Egri Csillag Grand Superior; egyikük egy vezető egri pincészet bora 2013-ból, a másik pedig öt ismert egri borász közös munkájának eredménye, egyben az első Egri Csillag Grand Superior.
 
A Bolyki János-Gál Lajos-Gál Tibor-Lőrincz György-Thummerer Vilmos Egri Csillag Grand Superior 2012 a Budavári Borfesztiválon debütált. A hátcímke tanúsága szerint a közös munkában résztvevő borászatok legszebb (fahordós) tételeiket házasították össze: Gál Lajos és Lőrincz György (St. Andrea) olaszrizlinget, Bolyki János hárslevelűt, Gál Tibor viognier-t, Thummerer Vilmos pedig chardonnay-t adott a közösbe. A bor fél év fahordós és 3 hónapos palackos érlelés után került a közönség elé. A sűrű, olajos textúrájú, aranysárga színű bor illatában először a fahordó tűnik ki (nem túl szépen), majd érett-túlérett-kompótos gyümölcsök, késői szüretesbe hajló jegyek érkeznek: birsalma- és körtekompót, érett barack, mandula, a seprős-krémes jegyek kíséretében. Szájban olajos sűrűségű, nagy testű bor, határozott fával, emelkedett alkohollal. Nem egy lendületes tétel, ahhoz kevés a sav, hogy ekkora test és alkohol mellett is elegendő feszességet vigyen a struktúrába. Ízben is az érett-kompótos gyümölcsös jegyek meghatározóak, a hordó markáns jelenlétével együtt, az édes gyümölcsök mellett már kezdődően barnuló alma is bevillan. Az alkohol a korty vége felé alaposan befűti az öblös, krémes kortyot (főleg, ahogy melegszik a bor) és kissé lefedi az ízeket, a lecsengés kesernyés.
 
A St. Andrea Örökké Egri Csillag Grand Superior 2013 bora tartályban erjesztett és érlelt sauvignon blanc és rajnai rizling, valamint öthektós hordóban erjesztett és 10 hónapig érlelt olaszrizling, viognier, chardonnay, szürkebarát és pinot blanc házasítása.
 
Nehezen szálazható, lassan nyíló illat jellemzi, benne őszibarack, körte, némi hűvös citrusosság, virágok zöldfűszerek, csipetnyi grillázs és mogyoró. A test nagyjából közepes, a savak kellő tartást biztosítanak és egész hosszúra is nyújtják a kortyot, a bort csak az enyhe alkoholtöbblet billenti ki az egyensúlyból. Az egyes fajták jellemző ízjegyei felismerhetőek, de inkább egy kerek egészet alkotnak, mintsem szólóznak. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök - körte, őszibarack -, halványan különféle fűszerek - zöldek, egzotikusak és édesek, leheletnyi vaníliával -, enyhe sósság, és némi fa áll össze nehezen szálazható egységbe az ízképben.

Délvidékről, Erdélyből is érkeztek minták a XXI. Kadarka Nemzetközi Borversenyre

Március 20. 07:54
Az idei évben március 18-án, 21. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Nagydíj. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon. Délvidékről, Erdélyből is érkeztek borminták.
 
A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 111 bor közül 86 önálló Kadarka volt.
 
A borversennyel egy időben elkezdődött a kerekasztal szakmai beszélgetés Keresztes József levezetésével. Témája „A Mi Kadarkánk” volt. Gál Péter az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy milyen jelentősége van a kadarkának főleg a családi pincészeteknél mivel náluk történik a szőlőtermesztés és feldolgozás is. Kihangsúlyozta a kadarka eredetvédelmét, jelezte, kiskőrösön és más egyéb tájegységeken is el kellene kezdeni a gazdáknak az eredetvédelmet.
 
Frittmann Tamás (Soltvadkert) és Béleczki Mihály (Kiskőrös) beszéltek a kadarka ültetvény terület kiválasztásáról, művelési módjáról, növényvédelméről és a borászati technológiájáról saját borvidékükön. Németh Krisztina, a Kecskeméti Kutató Állomás munkatársa külön kitért a művelési módokra. Szabó Attila, a Kecskeméti Kutató Állomás vezetője a szőlőfajta jelentőségéről beszélt és Dr. Jakab Gábor, a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója a folyamatban lévő Kadarka kutatásairól tartott ismertetést.        
 
Délvidékről, Erdélyből is érkeztek minták a XXI. Kadarka Nemzetközi Borversenyre
 
A Borverseny Kadarka Nagydíját Balla Géza Pincészet (Ménesi borvidék, Románia) nyerte el. A második legszebb Kadarka az Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete (Egri borvidék), a harmadik legszebb Hagymási József (Egri borvidék) bora volt.
 
A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat Günzer Zoltán villányi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját Hetényi Pincészet Szekszárdi Kadarka siller borával érdemelte ki.
 
István Borház elegáns plakettjét, a "Legszebb Cuvée” különdíját Kondor Istvánné Simontornyai Kadarka Cuvée bora kapta.

Ezért te is börtönbe mennél!

Március 19. 20:46
A milánói börtön falain belül 2015 vége óta létezik egy étterem, az InGalera (Börtönben), ami egy elég menő hely, még akkor is (vagy pláne), ha történetesen egy reintegrációs program része -írja a Diningguide.hu. Ez egy igazi sikertörténetként könyvelhető el, ahol a kulináris élvezet és a fogvatartottak rehabilitációja egy időben és egy helyen összpontosul. A projekt legfőbb célja, hogy a rabokat visszaterelgessék a munkaerőpiacra. 
 
Az éttermet Milánó legjobb éttermeihez hasonlítják, és nemcsak a Tripadvisor  népe értékeli 4,5-re 5-ös skálán,  hanem a szakmai nagyjai és kritikusai is.  Az étterem szinte folyamatosan zsúfolt és márciusra már teljesen betelt. A milánói elit, a helyi bankigazgató és sok-sok család fordul meg hétről hétre a luxusétteremben. A hely jelenleg külsősöket is foglalkoztat, a rabok mellett. 
 
Itt egy kis videó, ha még sem hinnéd el, hogy ez valóban létezik: 
 

Támadnak a macaronok!

Március 19. 16:36
Idén már ötödik alkalommal rendezik meg a Macaron napot, március 20-án. A rendezvénynek az előző évekhez hasonlóan az Aqvárium Club ad otthont. Kezdetben New York és Párizs hódolt be ennek a pici francia édességnek, ők voltak a szervezői és egyben kezdeményezői az első Macaron napnak. Ma már egy világszerte kedvelt édességről beszélünk, amit szokás az innovatív cukrászat legnagyszerűbb termékeként emlegetni. Amint láthatjuk, a hazai fogyasztók szívébe is belopta magát. 
 
Mire számíthatunk a rendezvényen?

Rengeteg kiállító, profi cukrászok tömkelege, akik szebbnél szebb és finomabb macaronjaikat fogják megmérettetni profi és amatőr macaron készítőkkel szemben. A verseny végkimeneteléről szakmai zsűri dönt. Mivel idén vasárnapra esik március 20. azaz a Nemzetközi Macaron Nap, az eddigieknél még több gyerek és családi programmal készülnek a szervezők. 
 
Egy kis ízelítőként, akik biztos ott lesznek: 
  • Desszert.Neked 
  • SUGAR! shop & confectionary 
  • Bolka Bonbon
  • Mészáros Cukrászda 
  • Vanilin Cukrászda 
  • Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda 
  • Audrey & Henry - Maître Artisan Confiseur 
  • Viator Apátsági Étterem, Pausa 
  • Le Sucrè-sweet manufacture, Szlovakia 
  • Cake Shop Budapest 
  • Le Parfum - Zólyomi Zsolt Parfümériái 
  • Boutiq'Bar 
  • Lycée français Gustave-Eiffel de Budapest (gyerek programok)
  • Arcfestés, Csillámtetoválás, Henna (gyerek programok)
  • Lív Ékszer (macaron ékszerek)
  • Macaron Dress (női alkalmi ruha)
  • Yummber (közösségi vendéglátó alkalmazás)

Kezdődik a Tokaji Március!

Március 19. 14:01
A Corinthia Hotel Budapestben épp ezekben a percekben kezdődik a Tokaji Március Nagykóstoló, amelyen összesen 68 Tokaj-hegyaljai borászat tételeivel ismerkedhetnek a vendégek.
 
A mesterkurzusokon a látogatók többek között a Tokaj Oremus, a Tokaj Kereskedőház, Demeter Zoltán, és a Tokaj Hétszőlő legjobbjai kóstolhatják meg, de hazánk nemzetközi szinten legismertebb borvidéke összeméri erejét a nagy vetélytárssal, Sauternes-nel is.
 
A kóstoló este 22 órig tart, még érdemes útnak indulni!