Fröccs

Imádják a magyar diót a világban

Október 02. 14:00
Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., akik 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítenek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.
 
Hazánk és egyben Kelet-Európa egyik legjelentősebb dióoltvány-előállítója, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. a trendeket figyelembe véve idén, a tavalyi évhez képest 40%-kal több oltvány előállítását ütemezte be. Ez a növekedés egy három éves ütemterv része, amelynek célja elérni az évi 20-25 ezer darabos oltvány előállítást.
 
„A kézben oltástól a piacra kerülésig két évre van szükség. Így jócskán előre kell terveznünk. A dinamikusan emelkedő igények miatt úgy döntöttünk, márpedig 2017-ben még több fára lesz szükség. Persze, ha visszaesik a piac, az óriási bukta, de erre nem is gondolunk” – mondta Kasztovszky Zoltán igazgató, aki elárulta, hogy az újonnan átalakult agrárszervezet hat lerakatában, Újfehértón, Fertődön, Cegléden, Budapesten, Érden és Kecskeméten mintegy 5000 oltványt értékesítenek 2400-3000 forint/db áron. Míg további 5000 db-ot exportálnak német, horvát, szlovák és román relációban. 
 
A diótermés ára stabilan magas a piacon, a minőség okán ugyanis a külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben. A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak.

120 év után először vásárolható alkohol Birmingham egyik elővárosában

Október 02. 09:45
Több mint 120 éves hagyománynak véget vetve engedélyezték szeszes italok árusítást egy 25 ezer fős angliai településen, a Bournville nevű birminghami elővárosban, és elsőként egy újságárusnál lehet bort vagy sört vásárolni.
 
Az évszázados alkoholtilalom a település alapításának idejére nyúlik vissza. Bournville-t az 1890-es évek elején alapította George Cadbury, a világhírű csokoládémárka atyja a gyárában dolgozó munkások számára. Mivel Cadbury kvéker vallású volt, tartózkodott az alkohol fogyasztásától, és absztinenciára kötelezte munkásait is, így a városkában soha nem is nyílt italbolt. 
 
Az önkormányzat azonban most engedélyezte az újságosbódét működtető Kamal Sharmának, hogy alkoholt is árusítson. Az újságárus reméli, hogy szeszes italok árusításával megmentheti hét éve alapított, jelenleg a túlélésért küszködő üzletét, amelynek forgalmát eddig hasztalan próbálta fellendíteni gyümölcs és zöldség árusításával. Ezeket senki sem kereste, de sokan jelezték neki, hogy szívesen vásárolnának egy doboz sört vagy egy üveg bort. 
 
Az újságárus végül alkoholárusítási engedélyt kért az önkormányzattól, amely azt meg is adta, nagy meglepetésre, mert a hasonló próbálkozásokba korábban mindig beletört a nagy üzletláncok bicskája. 
 
Lynda Clinton birminghami tanácsnok elismerte, hogy vannak, akiket aggaszt az antiszociális viselkedés, a bűncselekmények és a garázdaság lehetősége, valamint az, hogy Bournville elveszítheti egyedülálló jellegét, a rendőrség azonban nem emelt kifogást, és a döntést meghozó tanácsülésen a jelenlévő lakosok többsége is tilalom feloldása mellett szavazott. 
 
Rob Sealey, a helyi városi tanács tagja mindazonáltal katasztrofálisnak nevezte a döntést, amely szerinte "szembemegy 120 év történelmével".
(MTI)

Az új James Bond szűr a legtöbbet

Október 02. 06:51
A Daniel Craig alakított James Bond minden idők legtöbb alkoholt fogyasztó 007-es ügynöke a The Grocer Magazine kimutatása szerint.
 
A brit folyóirat munkatársai kiszámolták, mennyi alkoholt fogyasztott őfelsége ügynöke minden egyes James Bond-filmben. 
 
Több mint öt évtizeden át hat színész alakította a 007-es ügynök szerepét. Daniel Craig, aki eddig három alkalommal játszotta James Bondot, filmenként átlag 20 egységnyi alkoholt fogyasztott el szerepében. 
 
Craiget Pierce Brosnan követi a listán, aki filmenként 12 egységnyi alkoholt ivott. Sean Connery, az első James Bond és Roger Moore 11 egységnyi alkoholt fogyasztott, az ausztrál George Lazanby 9 egységnyit. Timothy Dalton, akit a legunalmasabb 007-es ügynökként tartanak számon, mindössze 4,5 egységnyi alkoholt fogyasztott.
 
 
A The Grocer Magazine, amely az új James Bond-film, a 007 Spectre: A Fantom visszatér novemberi premierje előtt hozta nyilvánosságra kimutatását, úgy véli, hogy a növekvő alkoholfogyasztás a szponzorok, mint például a Heineken egyre nagyobb hatalmában keresendő. A legújabb Bond-filmet a Belvedere vodkamárka támogatja.
 
"Ez számos ok miatt számít. A Bond a legerőteljesebb filmfranchise a világon". A legutóbbi film, a Skyfall minden idők legnagyobb bevételét hozó brit film volt.
(MTI)

Melyik a világ legnagyobb húsfogyasztó nemzete?

Október 01. 19:23
A világ húsfogyasztási adatai információval szolgálnak egy-egy társadalom életszínvonaláról, étkezési szokásairól és a fogyasztói árakról. Ezt állítja az Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) nevű szervezet, akik minden évben felmérik a világ országainak húsfogyasztását. 
 
Íme a ranglista az amerikai adatok szerint. A számok egy fő éves átlagos fogyasztására vonatkoznak.
 
1. Ausztrália: 93 kilogramm
2. Egyesült Államok: 91 kilogramm
3. Izrael: 86 kilogramm
4. Argentína: 85 kilogramm
5. Uruguay: 83 kilogramm
 
A magyarországi húsfogyasztásáról az amerikai cég nem közölt adatokat, így csak azt állíthatjuk biztosan, hogy nemzetközi viszonylatban nincs benne az élmezőnyben. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai 2013-ból valók, ezek szerint átlagosan 55,5 kilogramm húst fogyasztunk évente. Ez az adat azonban 2000 óta jelentősen csökkent, akkor még 70,2 kiló volt - írja az Origo.hu.

Ez kész: már a Burger Kingnek is van saját bora!

Október 01. 16:04
Ez kész: már a Burger Kingnek is van saját bora!
Fotó: Thedrinksbusiness.com
 
Bemutatta saját vörösbormárkáját a Burger King. A Whopper Wine tölgyfahordóban iskolázott tétel és állítólag kiválóan illik a Whopper burgerhez. Annak a tiszteletére készült, hogy 40 éve nyitott az első Burger King Spanyolországban.
(Via)

Bemutatták az aszúlegenda új évjáratát

Október 01. 15:10
A Tokaji borvidék egyik legjelentősebb, aszút készítő pincészete a Disznókő. Az egyedülálló édes borra specializálódott borászat szeptember végén bemutatta 2011-es Kapi-dűlő 6 puttonyos aszúját a Gerbeaud Házban. A Kapi-dűlő felső parcelláinak legszebb terméséből 1999 és 2005 után 2011-ben is készítettek aszút. A Táncolómedve.hu így ír a tételről:
 
"Megmaradt a puritán, fehér alapon kékkel megírt címke, sugallván, hogy itt semmi nem vonhatja el a figyelmet: a boré a főszerep. Tiszta furmint, a Kapi-dűlő első osztályú, magasabb parcelláiból (riolittufás törmelék, némi lösszel és agyaggal).
 
Kirobbanóan friss illat. Citrusokkal, naranccsal, birssel. Hosszú savak és nagyon édes trópusi gyümölcsök játéka. Megdöbbentő savérzet egy meleg évből, ami bizony magas cukorérzetet is jelent (...). Mindenben nagyon sokat nyújt ez a bor. Most a fiatalos jegyek adják az alapszólamot, kíváncsi leszek, ha ezek a gyümölcsök szükségszerűen a háttérbe szorulnak, éretten, eljut-e a 2005-ös nagyságáig."

Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet

Október 01. 12:29
Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet
Vinkó József
 
Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet, a Kossuth Rádió gasztronómusát, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának állandó szerzőjét, a Magyar Konyha főszerkesztőjét.
 
A Magyar Sajtó kategóriában jelölt újságíróval, dramaturggal és műfordítóval Tóth Tamás Antal készített interjút, amit itt lehet meghallgatni.

A csopaki birtokon bevált a csavarzár

Október 01. 11:45
A csopaki Szent Donát Birtokon főszerepben van az oalszrizling és a furmint, mint szőlőfajta. Kovács Tamással készített interjút a Vinoport.hu, aki beszámolt arról, hogy a jövőben természetközelibb borokat szeretene készíteni. A csopaki látogatása során a Vinoport lekóstolta a jelenleg forgalomban lévő Szent Donát Birtok borait:
 
Márga 2013
80 százalékban furmint a Nagykút dűlőből, 20 százalékban olaszrizling. Kisebb része hordóban erjedt, 60 százaléka pedig hordóban is érett. Illata komolyabb tartalmat ígér, határozott, karakteres. A korty elsősorban almás, a hordó szépen integrálódott. A bor csavarzárat kapott, és éppen azért került csak idén tavasszal forgalomba, hogy lássák, hogyan fejlődik ilyen zárással. A borász szerint a módszer bevált.
 
Meszes 2013
A Márga párja, a fajták fordított arányban kerültek bele: ennek nagyobb része olaszrizling, kisebb része furmint a Szitahegyről. Éppen ezért ez a bor – ahogy a pince minden komolyabb olaszrizlingje – parafadugót kapott csavarzár helyett. Orrban szégyenlősebb, illata kevésbé intenzív. Teste is vékonyabb. A korty eleje inkább virágos, a végén a hordó jegyei domborodnak ki. Szép ívű, kellemes savakkal.
 
A teljes borsor kóstolójegyzetét itt tudod elolvasni.