Fröccs

Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet

Október 01. 12:29
Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet
Vinkó József
 
Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet, a Kossuth Rádió gasztronómusát, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának állandó szerzőjét, a Magyar Konyha főszerkesztőjét.
 
A Magyar Sajtó kategóriában jelölt újságíróval, dramaturggal és műfordítóval Tóth Tamás Antal készített interjút, amit itt lehet meghallgatni.

A csopaki birtokon bevált a csavarzár

Október 01. 11:45
A csopaki Szent Donát Birtokon főszerepben van az oalszrizling és a furmint, mint szőlőfajta. Kovács Tamással készített interjút a Vinoport.hu, aki beszámolt arról, hogy a jövőben természetközelibb borokat szeretene készíteni. A csopaki látogatása során a Vinoport lekóstolta a jelenleg forgalomban lévő Szent Donát Birtok borait:
 
Márga 2013
80 százalékban furmint a Nagykút dűlőből, 20 százalékban olaszrizling. Kisebb része hordóban erjedt, 60 százaléka pedig hordóban is érett. Illata komolyabb tartalmat ígér, határozott, karakteres. A korty elsősorban almás, a hordó szépen integrálódott. A bor csavarzárat kapott, és éppen azért került csak idén tavasszal forgalomba, hogy lássák, hogyan fejlődik ilyen zárással. A borász szerint a módszer bevált.
 
Meszes 2013
A Márga párja, a fajták fordított arányban kerültek bele: ennek nagyobb része olaszrizling, kisebb része furmint a Szitahegyről. Éppen ezért ez a bor – ahogy a pince minden komolyabb olaszrizlingje – parafadugót kapott csavarzár helyett. Orrban szégyenlősebb, illata kevésbé intenzív. Teste is vékonyabb. A korty eleje inkább virágos, a végén a hordó jegyei domborodnak ki. Szép ívű, kellemes savakkal.
 
A teljes borsor kóstolójegyzetét itt tudod elolvasni.
 

Nagy a nemzetközi érdeklődés a magyar mézre

Október 01. 09:54
Szeptember 28-án kezdődött meg a Hungarikum hét a milánói expo magyar pavilonjában, ahol az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) bemutatja a legnépszerűbb hazai mézeket a nemzetközi közönségnek. Magyarországon évente 20 ezer tonna mézet termelnek meg, amely kiváló minőségű élelmiszerbiztonsági szempotból is - írja az Élelmiszer.hu
 
A magyar méz keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez – hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Milánói világkiállítás magyar mézeket népszerűsítő programján.
 
A Magyarországon megtermelt méz háromnegyede a nemzetközi piacokon, elsősorban Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban talál gazdára. Az Unión belüli mézkereskedelemből Magyarország körülbelül 25 százalékban részesedik. A magyar méhészeti ágazat a 2013-2016-os időszakban 4,2 milliárd forintnak megfelelő euró támogatásban részesül, amelyből az uniós és a nemzeti rész aránya 50-50 százalék. A legnépszerűbb mézfajta továbbra is az akácméz, amely a megtermelt mézmennyiség – sokévi átlagban – 40-50 százalékát adja.

Bemutatták a bor ihlette ruhakollekciót

Október 01. 06:38
Szeptember 26-án a Gál Tibor - Fúzió bor élménycentrumban mutatta be a Fibula a 2015/16-os őszi-téli kollekcióját. A designvásárral és borvacsorával egybekötött rendezvényen a résztvevők megnézhették Nagy Dorottya bor ihlette ruháit. 
 
"Ahogy a borászatban izgalmas házasításokkal hoznak létre új íz világú borkülönlegességeket, úgy törekedtünk mi is bátrabb formai elemek és színek játékával egyedi hangulat létrehozására az idei kollekciónkban. Körbejárva a bor, a gyümölcs, a szüret és a borfogyasztás rituáléját, társítva a FIBULA jellegzetes stíluselemeivel egy nagyon nőies, letisztult kollekciót kaptunk" - nyilatkozta Nagy Dorottya a Pandarte.blog.hu.
 
Bemutatták a bor ihlette ruhakollekciót
Forrás: Pandarte.blog.hu
 
A Fibula 2015/16-os őszi-téli kollekciója a Cuvée nevet kapta. 
Az eseményen készült fotókat itt tudod megnézni.

Fertőzés miatt területet zártak le Somogyban

Szeptember 30. 19:46
A növényvédelmi hatóság Karád környékén egy területen növény-egészségügyi zárlatot rendelt el, mert fertőzést mutattak ki a szőlőültetvényen. Ezen területnek az egy kilométeres körzetében megtiltották a szaporítóanyag ki- és beszállítását, és elrendelték a fertőzött tőkék megsemmisítését. A fertőzött szőlőültetvényeket, valamint a körülötte kijelölt három kilométer széles biztonsági övezetet a felügyelők újraszemlézik, a fertőzést mutató mintákat laboratóriumi vizsgálatra küldik - írja az Élelmiszer.hu.
 
A Somogy Megyei Kormányhivatal közölte: a növényvédelmi hatóság a fertőzött területen található elhanyagolt ültetvényekre három évre kötelező védekezést ír elő a terjedésében szerepet játszó amerikai szőlőkabóca ellen. Ha a földhasználó határidőre nem tesz eleget a védekezésnek, akkor közérdekű védekezést rendelnek el a növényállomány eltávolítására és megsemmisítésére.
 
A növény-egészségügyi zárlatot akkor oldják fel, ha a fertőzést követő két évben nem találnak fertőzött növényt az egy kilométeres körzetben zár alá vett területen.
Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. Az európai szőlők szinte mindegyik fajtája fogékony a betegségre. Magyarországon először 2013 augusztusában észlelték Zala megyében. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet.

A kurkuma az új csodafűszer

Szeptember 30. 16:42
A kurkumát csodafűszerként emlegetik, ugyanis számos egészségügyi előnye van.
 
Hatóanyaga, a kurkumin nemcsak a jellegzetes sárga színét kölcsönzi, hanem gyulladás-, tumor-, baktérium- és vírusellenes hatásait is. De nem javasolják terhes nőknek, illetve gyomorfekélytől szevedőknek - írja a Házipatika.hu.
 
Nézzük az előnyeit:
- Megelőzhető az Alzheimer, ha rendszeresen fogyasztunk kurkumát.
- Csökkentik az ízületi gyulladás fájdalmait.
- Puffadás ellen is javasolják.
- Magas hőfokon sült húsokat érdemes kurkumatartalmú szószban marinálni, így 50 százalékkal csökkenti a keletkezett rákkeltő anyagok mennyiségét.
- Cukorbetegség ellen is javasolják.
- Lyme-kór leküzdésében, valamint szerevzetünk megóvásában is segít.
- Fájdalomcsillapító.
- Csökkenti a PMS, a premenstruációs tünetegyüttes kellemetlenségeit.
 

Újra készül Aranyhíd a Dél-Balatonon!

Szeptember 30. 14:47
Újra készül Aranyhíd a Dél-Balatonon!
 
Minden borászatnál az ősz a legaktívabb időszak. A szüret feladatai, a borünnepek nyüzsgése és az új borok mind-mind ilyenkor kerülnek sorra. Nincs ez másképp a Bujdosó Pincészetnél sem.
 
A borászat képviselőivel és termékeivel legközelebb az Olaszrizling Október Nagy Olaszrizling Kóstolón találkozhatunk, ahol a Cirkáló és Torony boraikat mutatják be.
 
Emellett már készülnek a Márton Napi Újborünnepre is, amikorra a primőr Mentőöv Rozé is palackba kerül. Az új évjáratot hagyományosan a szentendrei Skanzenben mutatják majd be november 7-én.
 
Idén a Dél-Balatoni Bor összefogás, hagyományteremtő szándékkal  november 12-én újbor bemutatót rendez a borvidéken, mely során a kéthelyi Ax&Ax pincészetben látják vendégül a sajtó és a vendéglátás képviselőit.
 
A Bujdosó pincészetnél a tervek szerint október 12. után szedik az Ibituba Cabernet Sauvignon-t, és a traminit melyből úgy tűnik (2007 óta először) ismét tudnak Aranyhidat készíteni.
 
Az biztos, hogy Bujdosóék nem fognak unatkozni mostanában. Izgatottan várjuk, hogy milyen csodálatos tételekkel kápráztatnak majd el bennünket a ’15-ös évjáratból - amely borok természetesen megtalálhatóak lesznek a Veritas Borkereskedés kínálatában!

Emlékezzünk vissza egy nyári fesztiválra!

Szeptember 30. 12:07
Emlékszünk azokra a meleg, nyári estékre augusztusban? Most felidézzük! A Gilvesy Pincészet augusztus elején második alkalommal rendezte meg a Bohém légyott elnevezésű mini fesztiválját. Íme az eseményen készült képekből egy rövid összeállítás:
 

Tényleg nem tudnak a magyarok kávé nélkül élni?

Szeptember 30. 10:09
A kávé nemzetközi világnapja alkalmából készítettek egy magyarországi felmérést, amelyben háromezer főt kérdeztek a Shell és a Caffé Perté megbízásából. A kutatás arról tanúskodik, hogy a magyarok nem élhetnek kávé nélkül - írja az Origo.hu.
 
A válaszadók 84 százaléka tartja magát rendszeres fogyasztónak, 79 százalék pedig figyelembe veszi az elérhető kávékínálatot, amikor töltőállomást választ.
 
A válaszadók összesen 43 százaléka nyilatkozta, hogy naponta többször is kávézik, és csupán 1 százalékra tehető azok aránya, akik soha nem hódolnak ennek a szenvedélynek. 
 
A felmérés szerint az egyes kávétípusok népszerűségét tekintve egyértelműen a presszókávé győzedelmeskedik, 46 százalékkal. Ezt követi 22 százalékkal a kapucsínó.
 
A felmérésben résztvevők több mint háromnegyede válaszolta, hogy szokott benzinkúton kávézni, közülük 43 százalék havonta többször is, igaz, az is kiderült, hogy legtöbben, 56 százalékunk természetesen otthon fogyasztja. A megkérdezettek alig több mint negyede issza a munkahelyén, 14 százalékuk pedig kávézóban illetve étteremben.