Fröccs

Íme az ország legjobb macaronja

Március 22. 14:05
Február 20-án rendezték meg az Év Macaronja versenyt a budapesti Akvárium Klubban. Az idei évben a szombathelyi Mészáros Cukrászda alkotásai nyerték el a zsűrinek tetszését. 
 
„Most másodjára vettük részt a budapesti Macaon Napon, tavaly harmadik helyen végeztünk az epres-pezsgős ízzel. Idén két kategóriát írtak ki: az egyik egy passió gyümölcs kategória volt, a másik egy szabadon választott kategória, de a kikötés az volt, egy ismert magyar süteményre hasonlítson az íze. Mi a lúdláb tortára gondoltunk, ami alapból egy tömény, meggyes, csokoládés torta. Persze ezt egy kicsit variáltuk egy 53%-os és egy 71%-os étcsokoládéval, amaréna meggydarabokkal és konyakkal. A belsejében pedig egy házilag készített savanykás meggyzselé-betétet helyeztünk”mondta Varga Ádám, a Mészáros Cukrászda cukrásza.  
 
A versenyen a dunántúli cukrászdán kívül csak budapesti helyek indultak a címért, így külön megtiszteltetés ez az eredmény a szombathelyieknek.

„A rozé lehet bor, nemcsak felpántlikázott technológiai melléktermék”

Március 22. 11:48
Egyre nagyobb palacjszámmal, és egyre több pincészet készít rozét, hiszen a piac is megköveteli. „Egy magára valamit adó sznob szemében ez a népszerűség csak egyet jelenthet: a rozé a borvilág lónyála, éretlen kamaszok és túlfejlett bakfisok kapudrogja. Komoly férfi ilyen színűt szájába nem vesz” - írja A Művelt Alkoholista. Ám vannak kivételek.
 
A mordorée-k tanítottak meg arra, hogy a rozé lehet bor, nemcsak felpántlikázott technológiai melléktermék. Hogy a nem túl sokat akarás eredményeként elegancia születhet. Ezekben a borokban a virágos, gyümölcsös illathoz strukturált, zamatos, friss korty társul, és a műfajt meghazudtolóan hosszú lecsengés. A mordorée-knak köszönhetem azt a munkahipotézisemet, hogy a jó rozé a hiányzó láncszem a fehérbor és a pinot noir között.
 
A teljes cikket A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasni!

Vízipisztoly helyett itt pezsgőpuska

Március 22. 10:05
Egy francia cég nemrég bemutatta a Champagne Gun-t, amely éles töltény helyett pezsgőt lövell ki magából. A "fegyver" ára 459 dollár (kb. 126 ezer forint), és lehet választani a krómszínű, arany és a klasszikus rózsaarany színű kivitelek között. A pezsgőpuka mérete a magnum palackokhoz lett kialakítva.
 

Magyar heteket rendeznek Pekingben és Sanghajban

Március 22. 06:37
A magyar ételek kerülnek terítékre a kínai főváros nagy hagyományokkal rendelkező Mincu szállodájában egy hónapon át. A pekingi magyar hetek pénteki megnyitóján ezúttal is huszárok és népi táncosok léptek fel, a szálloda pedig, amely magyar ételek sorát tette az étlapjára, egész falakat beborító magyaros dekorációval díszítette fel éttermét. 
 
A magyar konyhára magyar szakács felügyel, a programokat, így az előadásokat, gyerekfoglalkozásokat, filmvetítéseket a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezi, de lesznek a magyarországi turizmust népszerűsítő és a tudománydiplomáciát érintő programok is. Az eseményt Szilas Cecília pekingi magyar nagykövet és Csaj Li-csün, a Mincu Hotel vezérigazgatója nyitotta meg. A nagykövet közölte: az eseménysorozattal szeretnék Magyarországot a turisták és a potenciális befektetők számára egyaránt vonzóvá tenni. 
 
Sanghajban március közepétől Magyar Cukrászati Heteket tartanak két héten át. A kelet-kínai metropolisz egyik patinás épületében, a Hudec László magyar építész tervezte Park Hotelben a történelmi Gerbeaud cukrászda és baristája által készített hagyományos magyar cukrászsütemények és minőségi kávé fogadja a betérőket. 
 
A szálloda lobbyjának bárjában délutánonként Blaho Attila zongoraművészt hallgathatják, miközben válogathatnak a lúdláb torta, az eckler fánk, a somlói galuska és a kecskeméti barackpuding közül - mondta Szentmártoni Lívia, a sanghaji magyar főkonzulátus szakdiplomatája. 
A lúdlábhoz eredeti belga csokoládét használnak, a somlóiba tokaji aszú, a pudingba pedig kecskeméti barackpálinka kerül. Mint a szakdiplomata elmondta, ebben a két hétben a lobbyt a Sanghajban már ismert Minya Viktória neves magyar parfümőr Eau de Hongrie illatával borítják be, és ehhez szintén egy magyar cég, a SOL levegőillatosító berendezéseit használják. 
 
A megnyitóra a sanghaji kerületek és a helyi külképviseletek vezetőin kívül üzletembereket is hívtak, és azt remélik, hogy e luxuskategóriás megjelenéssel sikerül felkelteni az érdeklődést Magyarország és "rejtett kincsei", a cukrászipari remekek iránt is - mondta Szentmártoni Lívia.
 
(Forrás: MTI)

Street food fesztivált rendeznek áprilisban

Március 21. 19:09
Április 15-17 között a Millenáris Park ad otthont a Beer, Burger & BBQ Fesztiválnak. Az esemény célja, hogy hiánypótló rendezvényként egyedülálló módon kombinálva erősítse az emberekben a tudatot, hogy a sör és hamburger páros, vagy a barbecue készítés, rég a minőségi alapanyagokról és ízekről szól itthon is. Feledjük el a gyorséttermek tucat ízeit és próbáljuk ki az izgalmas egyedi ízeket - írják a rendezvény szervezői a honlapon.
 
Beer, Burger, Barbecue. Ebben a három alliteráló szóban benne van az ízek, illatok, aromák baráti – és családi programot jelentő élményvilágának összessége. Ezt kínálja az első hazai Beer, Burger & BBQ Fesztivál, ahol a legjobb kézműves sörök és streetfood büfék mutatkoznak be tradicionális- és különleges termékeikkel.
 
A látogatók megismerhetik a forgalmazó helyek nevezetességeit, különleges termékeiket, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat és egy csipetet Amerika valódi ízeiből. A kiállítók bemutatják, hogy mitől lehet különleges a hamburger, mit kell tudni a BBQ művészetéről, avagy milyen sajátossággal bírnak a hazai kézműves sörfőzdék.
 
A rendezvényt gasztronómiai bemutatók színesítik izgalmas szabadidős programot kínálva minden korosztálynak.
A fesztiválra a belépés díjmentes, de a helyszínen limitált a létszám, 1500 fő.
 
További információkat itt találsz!

165 féle bor lesz kóstolható „Badacsonyból, New Yorkban”

Március 21. 16:27
Immáron ötödik alkalommal, de ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a Badacsonyi Borvidék az impozáns budapesti New York Palotában április 6-án. Az eseményen - amelynek fókuszában a borvidékre illetve a pincészetekre jellemző borok lesznek - a badacsonyi borászok személyesen töltik boraikat szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba. 
 
32 borászat 165 féle bora lesz kóstolható, emellett bemutatkozik a Badacsonyi Pálinkaház, a BellaBadacsony különleges gyümölcs és zöldség aszalványokkal, a Szegi Családi Gazdaság kézműves sajtjaival, és Badacsony borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spa. 
 
15 órától 21 óráig minden borkedvelő részt vehet az exkluzív kóstolón, mindössze 4.900 forintos elővételi áron. A helyszínen már csak korlátozott számban lehet belépőt venni, 5.900 Ft-os áron.
 
Az idei évben mesterkurzusok is színesítik a rendezvényt:
  • 15.00-16.15 Mésallience vagy szerelmi házasság?  Mit együnk a badacsonyi borokhoz? - dr. Csizmadia András gasztrofilozófus
  • 16.30-17.45 Őshonos vagy világfajta: elég-e, ha a miénk? Badacsonyi fajták a ringben. - dr. Mészáros Gabriella tanár
  • 18.00-19.15 Badacsony a nagyvilágban. Vulkánok lelke a jóindulatú, objektív kívülálló szemével. - Robert Smyth AIWS, újságíró (angol nyelvű előadás)
 
A mesterkurzusok ára 2.000 Ft/fő/mesterkurzus. A rendezvényen 1000.- Ft-ért bérelhető kóstolópohár.

Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra április 4-ig lehet elővételben vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon.

Penészgombával fertőzött kenyeret hívott vissza a Nébih

Március 21. 14:21
Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint az Aldiban kapható, 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér „Ochratoxin A” penészgomba toxinnal szennyezett - írja a Nébih.hu.
 
A terméke adatai:
  • Minőségmegőrzési idő: 2016. 10.04,  LOT 16035
  • Gyártó: CONT.BAKERIES DEUTSCH.GMBH Gronau Germany
  • Vonalkód: 4012936000029/4012936000012/24031974 illetve 4012936000029/4012936000012/24031974,
  • A forgalmazó tájékoztatta hivatalunkat a termék önkéntes visszahívásáról.
A vásárlókat kérik, hogy a fenti termékeket ne fogyasszák el.
 
Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A  a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.
 
A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben is előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.
 
A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

Így ünnepelheted itthon a francia gasztronómiát

Március 21. 12:07
Nyolc magyarországi étteremben is lehet francia menüsort fogyasztani hétfőn, a Gout de France (Franciaország íze) elnevezésű gasztronómiai világünnep keretében - közölte Franciaország magyarországi nagykövete. 
 
Éric Fournier elmondta, hogy a rendezvényhez - amelyet tavaly hívtak életre - világszerte több mint 1300 étterem csatlakozott. Ahhoz, hogy egy vendéglátóipari egység részt vegyen az eseményen, klasszikus francia menüsort kell felszolgálnia - tette hozzá. 
 
A nagykövet szerint a Gout de France azoknak való, akik minőségi konyhát keresnek. A rendezvény alapötlete egyszerű, szeretnék március 21-ét, a tavasz első napját összehozni a minőségi gasztronómiával - mondta. 
 
Éric Fournier kiemelte, hogy a francia konyhának a csigán és a sajtokon kívül a béka, a libamáj és a különböző desszertek a specialitásai. Híresek továbbá a francia kukták és serpenyők - amelyek megtartják az ételek ízét -, valamint a kések - amelyek használatával időt lehet spórolni. 
 
A nagykövet hangsúlyozta, hogy a magyar éttermekben nagyon jól el tudják készíteni a speciális francia ételeket, az országban ugyanis minőségi alapanyagokkal főznek és az emberek igen kreatívak. 
 
A résztvevő éttermek:
  • Araz
  • Borssó
  • Béterv
  • Larus
  • Chainti
  • LouLou
  • Café Dumas
  • Liberté
 
(Forrás: MTI)
 

Íme a gasztroborok egyik jeles képviselője

Március 21. 10:26
Csupán 650 palack készült a Hilla cuvée-ből a Somlói Apátsági Pincészetnél, amely egy hárslevelűre épült édes bor a 2013-as évjáratból. A bor illatban egyértelműen reflektál a termőhelyre, fémes, jódos, sós jegyei igen csak árulkodóak - írja a Metropol.hu.
 
Szájban koncentrált és telt, lédús gyümölcsökben gazdag a korty. Van koncentráció, test és savak is. Kis cseresség és fenolosság. Krémes, behízelgő a korty. Hömpölyög a nyelven, csak hömpölyög. Tartalmas, egyedi stílusú bor. Gasztronómiai szerepe sokrétű.”
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!