Fröccs

Ki Magyarország legjobb sommelierje?

Február 23. 07:00
A Magyar Sommelier Szövetség február 22-én, vasárnap rendezte meg a Sommelier Bajnokságot. A nagy küzdelemben a 2014-es nyertes Szik Mátyásnak sikerült megvédenie címét és idén is ő lett a legjobb magyar pohárnok. Gratulálunk Szik Mátyásnak!

Egy nap Pozsonyban, ami a magyar fürdőkről és borokról fog szólni

Február 22. 21:20
Március 19-én bemutató expót rendeznek Pozsonyban "Spa and Wine" címmel. Az idei első alkalmat hagyományteremető céllal álmodták meg Szlovákiában. Az esemény sajtótájékoztatóján Harmati Zsolt - Magyarország pozsonyi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője - elmondta, hogy a 15 magyarországi fürdő és wellness központ mellett 30 ismert borászat fogja bemutatni értékeiket.
 
Az expó célja, hogy segítse a kis- és középvállalatok számára a külföldi kapcsolatok kialakítását, valamint az sem titkolt szándék, hogy élénkítsék a hazánkba irányuló turizmust. Ami jó hír, hogy a szlovák piac jelentősége nőtt az idegenfrogalom számára, számolt be a Magyar Turizmus Zrt.
 
Forrás: MTI
 
 

Borboksz, avagy kié a legjobb cabernet sauvignon?

Február 22. 18:24
Pécsen bor-bokszot rendeztek, ahol több kategóriában is felmérték az erőviszonyokat. Ezúttal nem a bikavérek, hanem a cabernet sauvignonok mérkőztek meg egymással. Meglepően nagy érdeklődés volt a fajta iránt, aminek neve az utóbbi időben nemcsak dícsértet kapott hazánkban, mentségére legyen szólva, nem könnyű belőle tökéletes alapanyagot szüretelni. A boksz alatt nem csak a termelők, de a borvidékek is harcolnak egymással. Ebben az esetben Szekszárd vs. Villány szálltak ringbe. A kóstoló részletes beszámolóját a Pécsi Borozó honlapján olvashatják el.

Sikersztori a Torkos Csütörtök

Február 22. 16:18
A torkos csütörtökökön országszerte csaknem  másfél millióan tértek be a részt vevő éttermek valamelyikébe az elmúlt tíz évben, mióta az akció elindult - mondta Lipcsey György Imre, a szervező Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese.
 
A néphagyományra épülő gasztronómiai akciót a vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján szervezték meg idén is. Országszerte 610 étterem vett részt.
 
Lipcsey György Imre elmondta: a hamvazószerdát követő napra szervezett rendezvényhez csatlakozott éttermeknek azt kellett vállalniuk, hogy az étel- és italfogyasztásra egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak vendégeiknek. Az elmúlt 10 évben több mint 9000 étterem csatlakozott az akcióhoz, idén az MT Zrt. külképviseleti hálózata is részt vett a magyar gasztronómia határon túli népszerűsítésében. Hozzátette: a rendezvénysorozat eredeti célja mellett keresletet élénkít olyan holtszezoni időszakban, amikor a vendéglátóhelyek többségében alacsony a forgalom. Az agrármarketing és a turizmusmarketing területek együttműködésével valósult meg a kezdeményezés, idén ebből az alkalomból az Agrármarketing Centrum új facebook-oldala is elindult - ismertette.
 
Az országos akció eredményei közé sorolta Lipcsey György Imre azt is, hogy nincs még egy olyan nap az évben, amikor ennyit beszélnének a vendéglátóiparról, mint torkos csütörtökön, amit 2016-tól továbbfejlesztenek.
 
Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az akció sikerét értékelve arról beszélt, hogy a program az MT Zrt. időtálló terméke, amely a magyar gasztronómiát és éttermeket népszerűsíti. A vendégek egységesen a számla végösszegéből kapják meg az 50 százalékos kedvezményt. A torkos csütörtök nem a profitról szól, hanem a vendéglátás társadalmi felelősségvállalásának egyik eleme - fogalmazott Niklai Ákos. Hozzátette: a szakma a marketinggel együtt csinál kedvet az étterembe járáshoz, a csatlakozó éttermek 80 százaléka vidéki.
 
(MTI)

Ez lesz ma a KávéBár Bazáron

Február 22. 09:45
Ez lesz ma a KávéBár Bazáron
 
Míg tegnap inkább a szeszes italokkal foglalkoztak a KávéBár Bazár előadásai, ma a kávék kerülnek sorra. Lássuk, mire számíthatnak a vendégek:
 
  • 11.00 Casino Mocca cup tasting - Pörkölési módok, ízprofilok kezdőknek és haladóknak
  • 12.00 Espresso italiano az illyvel - A világ egyik leghíresebb kávémárkájának olaszországi képviselőinek előadása (tolmáccsal)
  • 14.00 II. Latte Art Throwdown - Pénzdíjas latte art bajnokság helyszíni nevezéssel
  • 17.00 Óvilági folyékony kísérletek: kakakóhéj-tea, cascara és társaik - Szántó Tibor csokoládémester előadása
 
A Corinthia Báltermében közben a Magyar Sommelier Bajnokság nyilvános és zárt elődöntői mennek majd. A Cocktail Roomban Magyar Koktél- és Flair Bajnokság, majd annak az eredményhirdetése, díjátadója lesz.

Az egészséges alkohol

Február 21. 16:54
Alkoholtörténeti cikket jelentetett meg Csíki Sándor a Food&Wine-on, amely leginkább a párlatok felől közelíti meg az alkoholfogyasztás egészséget pozitavan befolyásoló hatásait. Persze előkerülnek az ürmös borok és a sörök is.

Igazi Solus-imitátor, 1600 forintért

Február 21. 14:16
„Veterán borkedvelő barátom, akin tesztelni igyekeztem a bort (vakon, természetesen), annyit jegyzett meg, miután beleszagolt, hogy valami 30 eurós francia lehet. (...) Kiugrik a pohárból, gazdag, drága hordós és drága boros a modern, édesen fás iskolából (kókusz, vanília, füst). A behízelgő, fás intenzitás szájban is kíséri, de emellett örömtelien szelíden extrahált, lazább szövésű, moderált alkoholú és száraz. Kerek, kulturált és bársonyos. A hatásvadász illat után kicsit egyszerűbb is az íze, hamar halkuló finissel, cserébe viszont nem tömős, nem zaccos, remekül fogyasztható.” Ezt a Művelt Alkoholista írja a Chateau Vieux Manoir 2011-ről, amit a Lidl-ben lehet megvenni.