Fröccs

Kihirdették 2015 Legjobb Sörfőzdéjét

November 04. 09:31
A Főzdefeszt és a Sörszövetség által november 3-án megrendezett Jubileumi Díjkiosztó Gálaesten átadták az év legfontosabb sörszakmai díjait, valamint a kézműves sör jövőjéről is szó esett. 2015. Legjobb Sörfőzdéje a Monyó Brewing Co., a díj, azt a főzdét jutalmazza, amely ebben „az évben a legjobban elkapta a fejlődő piac ritmusát". A Legszebb Sörcímke díját pedig a Hübris gerillafőzde Chorongi nevű söre kapta. A sörszövetség az este folyamán Puska Tamás, a Kocsmablog alapítójának munkáját díjazta a Sör mi több Médiadíjával.

Szűcs László, a Főzdefeszt ügyvezetője az is elmondta, hogy jelentősen növelhető a magyar kézműves sörök eladása mind bel-, mind pedig külföldön.
 
Tájékoztatása szerint a magyar kézműves sörök külföldi eladása ma még nem jelentős, ám szeretnék elérni, hogy a magyar kézműves sörexport a jövőben dinamikusan emelkedjen. Többek között ezt is tartalmazza a Főzdefeszt Klaszter új fejlesztési stratégiája.
A stratégiát kedden ismertették a Főzdefeszt Klaszter és a Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) által közösen rendezett gálaesten kedden Budapesten, amelyen átadták az év legfontosabb sörszakmai díjait.
 
Az ügyvezető elmondta még azt is, hogy a magyar kézműves sörfőzdék piaci fejlődését támogathatja, hogy Magyarországon világviszonylatban is kiváló minőségű kisüzemi sörgyártó berendezéseket és eszközöket előállító üzem működik, amely termelésének 95 százalékát exportálja. Mindez a magyar kézműves sörök minőségének további javítását is lehetővé teszi. Így kihasználható mind a hazai, mind a külföldi kézműves sörpiacban rejlő lehetőség.  
 
Az eseményen bejelentették, hogy a Magyar Sörgyártók Szövetsége a jövőben pártoló tagokkal bővül, lehetőséget nyújtva a kisebb hazai sörfőzőknek az iparági érdekképviseleti szervezethez való csatlakozásra.
 
A Főzdefeszt 2011-ben született azzal a céllal, hogy átrajzolja a magyar sörkultúrát, helyet teremtsen benne a kis sörfőzdéknek, a sokféleségnek, és a sörgasztronómiának. Az azóta eltelt 5 üzleti évben 10 Főzdefeszt volt, melyre évi 60-80 ezer érdeklődő látogat ki. A magyar kézműves sörfőzdék a becslések szerint évente mintegy 150-200 ezer hektolitert állítanak elő. Most az országban mintegy 40-50 kézműves sörfőzde működik.  
 
A Magyar Sörgyártók Szövetsége a vezető hazai sörgyártók érdekképviseleti szervezete. Tagvállalatai a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungária Zrt. négy magyarországi gyárban összesen 6,2 millió hektoliter sört termeltek 2014-ben - tájékoztattak a szervezők.
(Forrás: MTI)

Szüreti jelentés Villányból

November 03. 19:48
A Vylyan Pincészet október 29-én befejezte a szüretet - tudtuk meg a borászat Facebook oldaláról.
 
Kiváló, kiemelkedően napsütéses, magas hőösszegű hónapjaink voltak, a nyáron pár hőségriadóval. De a szőlők nem riadtak meg, egészen október közepéig száraz, meleg volt az időjárás. Szeptember elsején kezdődött a ’15-ös szüret, s október 29-én érkezett be az utolsó szüretelőláda. A szőlők egyensúlyos, jó beltartalmúak, a borok pedig szép egyenletesen, arányosan érnek.
 

A fiúk a traktort is feldíszítették színes szalagokkal az utolsó szüreti körére:)

Szerző: Vylyan Pincészet2015. november 2.

Odateszik magukat a villányiak novemberben

November 03. 16:59
A Márton napi Újborünnepnek sok éves tradíciója van a Villányi borvidéken, a hozzá kötődő programokkal pedig mára országos hírű eseménnyé vált a borkedvelők körében. Mivel a néphagyomány szerint a Márton-nap a  negyven napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, a borosgazdák és a helyi éttermek ilyenkor az újborhoz illő, különleges Márton napi menüvel, koncertekkel és egyéb kulturális programokkal várják a látogatókat. A rendezvényeken a libából készített ételek nagy választéka mellett a Villányi pincészetek újborkínálatából is válogathatnak a látogatók. 
 
Mindig nagyon izgalmas ez az időszak, hiszen először kóstolhatók meg az év újborai. A friss fehérborok, rosék és a portugieserek kerülnek a középpontba, amelyek méltó kísérői a libalakomáknak.
 
November hónap folyamán összesen 22 program várja a Villányi borvidék látogatóit. Az eseményekről itt lehet tájékozódni

Mandula „nagyhatalom” lehet Balatonakali

November 03. 13:06
Balatonakalin komoly hagyományai vannak a mandulatermesztésnek, 1960-ban itt szaporították ki az akali 60-as papírhéjú mandulát. Most egy másfél hektáros ültetvényt telepítettek a községben, amely egy, a közeljövőben megvalósulni látszó 65 hektáros terület alapja lehet.
 
Feldman Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a mandulaültetvény területén kísérleti telep létesítését is tervezik, amely a foglalkoztatás bővülését és a feldolgozóipar fellendítését eredményezheti. Továbbá azt hangsúlyozta, hogy a magyar gasztronómiában tátongó űrt is sikeresen szűntetheti majd meg a balatonakali mandula.
 
Koncz Imre, a település független polgármestere úgy fogalmazott, hogy egy kis település nagy ünnepe a 466 darabos mandulaültetvény megteremtése, mely szavai szerint a legnagyobb önkormányzati tulajdonban lévő ilyen létesítmény, ahová a közeljövőben egy feldolgozó üzemet is terveznek. 
(Forrás: MTI)

Újabb amerikai híresség büszkélkedik saját bormárkával

November 03. 11:09
John Legend, a kilenc Grammy díjas énekes saját bormárkát indított útjára Napában. A híresség a Raymond Vineyards birtokkal dolgozik együtt, amelynek eredménye az úgynevezett Legend Vineyard Exclusive, vagy LVE - írja a Thedriknsbusiness.com.
 
A borászat biodinamikusan műveli a szőlőterületeit, amelynek burgundiai kötődése is van. A borász Stephanie Putnam. Az énekes-dalszerző John az Instagram oldalán osztotta meg követőivel a saját bormárkájának hírét. „Első alkalommal készült el a saját bormárkám a Raymond Vineyards együttműködésével: LVE!” Posztolja John Legend.
 
Újabb amerikai híresség büszkélkedik saját bormárkával
John Legend az LVE bor palackjával (Forrás: Thedrinksbusiness)

Új testület vigyáz majd a pálikára

November 03. 08:05
Köztestületté alakul a Pálinka Nemzeti Tanácsot (PNT) az agrártárca törvénymódosító javaslata szerint - írja az Agrárszektor.hu.
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter benyújtotta a parlamentnek a Pálinka Nemzeti Tanácsot  köztestületté alakító törvénymódosító javaslatot. A dokumentum szerint az új köztestület feladatai lesznek a származás-, minőség és eredetvédelemmel, a pálinka piacra jutásának elősegítésével, továbbá a pálinka mint nemzeti kincs megóvásával kapcsolatos feladatok. Emellett felügyeli a pálinka és törkölypálinka előállítást, a termékleírásokat, az uniós oltalomból eredő jogérvényesítést, a minőségvédelmet, illetve az egységes marketing stratégia kialakítását.
 
A törvényjavaslat előírja a tanács szervezetére és működésére, tisztségviselőire, az elnökére, a felügyelő testületére és gazdálkodására vonatkozó szabályokat is. A főzdéknek nem kötelező a tagság. Az előterjesztés szerint a tanács közfeladatainak ellátására költségvetési előirányzattal rendelkezik. A köztestület vagyongazdálkodási szabályzatának, költségvetésének és beszámolójának elfogadásához a földművelésügyi miniszter jóváhagyása szükséges. Az új köztestület felett a földművelésügyi miniszter gyakorolja a törvényességi felügyeletet.

A túlzott sófogyasztás is okozhat másnaposságot

November 03. 06:31
Az átmulatott éjszaka után a dehidratáltság okozza a másnaposságot, azonban ezt nem csak az alkohol, hanem a túlzott sófogyasztás is kiválthatja.
 
A dehidratáltság oka egyszerű: ha a szervezet vizet veszít és azt nem pótolja, akkor folyadékhiány áll be. Ezt részben a száj-, a torok- vagy a szemszárazság jelzi, de vannak más tünetek is - írja a Dívány.hu.
 
"Anthony Heagerthy, a Manchesteri Egyetem Kardiovaszkuláris Kutatóintézetének vezetője elmondta, hogy a sós ételek miatt magas lesz a vér nátriumtartalma, ezt pedig a dehidratáltság érzését váltja ki az agyban, emiatt érez szomjúságot, míg az agy elkezdi átcsoportosítani a test vízkészletét, hogy felhígítsa a vért. és tényleg beáll a folyadékhiány. Persze ha sok sót visz be a szervezetébe, az kiszáríthatja a szájpadlást és az ajkakat is." (Forrás: Dívány.hu)
 
Így óvatosan a sós ételekkel!

Íme egy szuper bor a paradicsomos tésztádhoz!

November 02. 20:07
A kékfrankos fűszeressége, savai jól illenek a paradicsomos ételekhez, de itt egy tuti tipp a Metropol.hu ajánlásával. A Soproni borvidék balfi területeiről származik a 2013-as Weninger Kékfrakos, amely egy „egyedi karakterű bor, amely kezdeti erőteljes animális karaktere miatt sokaknál megosztó lehet. Aki kedveli az egyenes vonalú, feszes, egyedi karakterű vörösborokat, az ezt a kékfrankost is kedvelni fogja. Mi így voltunk vele. Paradicsomos ételek mellé szuper, de a zsírosabb, olajosabb ételekkel is jól működik” - írja a Metropol.hu.

A legtöbben italt vesznek a benzinkutas üzletekben

November 02. 16:33
Az italokra jut a benzinkút-shopok forgalmának több mint fele. A Nielsen legfrissebb kiskereskedelmi felméréséből az derül ki, hogy az ásványvizek forgalma 4, a szénsavas üdítőitaloké 3, az energia- és sportitalok forgalma 2 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Csökkent viszont a sör eladása, idén január-augusztusban 4 százalékkal kevesebbet értékesítettek a benzinkutakon a tavalyihoz képest.

A felmérésből kiderült, hogy a második legkeresettebb termékcsoport az édesség, ebből a kategóriából a legtöbb bevételt szeletes csokoládéval és rágógumival érték el a benzinkút-shopok. Az égetett szeszesitaloknál a vodka és a whisky áll értékben az eladási lista élén - írja a Realista.hu.