Fröccs

Lebomló, sőt még ehető is lesz a sörök csomagolása

Május 25. 09:19
Az amerikai Florida államban működő Saltwater Brewery kikísérletezte a száz százalékig lebomló anyagból készült, hatos csomagoláshoz való gyűrűt, amit a tengeri állatok akár meg is ehetnek. Az eddig műanyagból készült részeket most a sörgyártás során megmaradt búzából és árpából készítik majd el. 
 
Ezek a műanyag gyűrűk a vízbe kerülve számtalan állatot nyomorít meg vagy pusztít el, így nagy szükség volt erre a kitűnő fejlesztésre.
 
A cég azt reméli, hogy a fogyasztók hajlandók lesznek egy kicsivel többet fizetni a sörükért, ha cserébe életeket menthetnek meg - írja az Origo.hu.
 
Lebomló, sőt még ehető is lesz a sörök csomagolása
Szörnyű kép a műanyagba

Külföldön is nagy a kereslet a magyar spárgára

Május 25. 06:42
Az Agrárgazdasági Kutató-intézet (AKI) adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,15 milliárd forintot tett ki 2015-ben. Magyarország ezzel a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában.
 
Évről évre folyamatosan nő a spárga termőterülete Magyarországon. Míg 2014-ben összesen 1200 hektáron foglalkoztak a növény termesztésével, mára az összterület nagysága meghaladja az 1400 hektárt - írja a Magyar Idők. A gazdálkodók telepítési kedve pedig töretlen, az idén márciusban indult ültetvénytelepítési támogatáshoz a Magyar Zöldség–gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) eddig 40 hektárra adott ki igazolást a termőhelyi alkalmasságról.
 
A hűvös idő miatt az idei szezon csak lassan indult, ezért a korai termés elmaradt az átlagostól – jelezte Gubacsi Zoltán, a Fruit­veb alelnöke. Így az idén 20-30 százalékkal kevesebb termést takaríthat be egy-egy gazdálkodó. Az országban megtermelt összmennyiség ugyanakkor nem csökkent, mivel nőtt a termőterület nagysága az előző évihez képest.

Kezükbe vették a sört a hölgyek

Május 24. 19:11
A Sörszövetség nemzetközileg is páratlan kézfotó sorozattal mutatja be, milyen az, amikor hölgyek veszik kézbe a sört.  A fotókiállítás a nagyközönségnek az Utolsó Sörfesztiválon mutatkozik be a Budai Várban, 2016. június 2-5 között.
 
A Sörszövetség exkluzív fotókiállításon, női kézportrékon keresztül mutatja be, milyen elegáns, kihívó, könnyed vagy éppen vagány lehet egy pohár sör a hölgyek kezében. A sokszínű női karakterek között bizonyára mindenki megtalálja a kedvencét, de szerencsére nem kell választanunk, hiszen a hölgyek pontosan olyan sokoldalúak mint a sör, amit most kézbe vettek.
 
200 éve szinte kizárólag nők készítették a sört, így bátran állíthatjuk, a férfiak az egyik kedvenc italukat a nőknek köszönhetik. Arról nem is beszélve, hogy a sörfőzéshez csak a komló nőnemű tobozvirágát használják fel. Mindezek ellenére gyakori feltevés, hogy a sör a férfiak itala. A „Sör mi több” 2016 márciusában végzett közösségi kutatásából kiderült, a válaszadó hölgyek 77%-a különböző gyakorisággal ugyan, de rendszeresen fogyaszt sört - írja az Élelmiszer.hu
 
 

Hamarosan kapható lesz a hazai gyártású bivalymozzarella

Május 24. 16:03
Tejtermelő bivalytelepet adtak át 330 millió forint beruházással május 20-án a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron, az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. több éve érlelt tervei szerint az ott tartott állatok tejéből mozzarellát és más termékeket készítenek elsősorban a belföldi választék bővítésére. 
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avató beszédében gratulált a fejlesztéshez, amely önerővel és az önkormányzattal összefogva valósult meg. Elmondta: a telep átadásával Magyarország természeti erőforrásaira, a sajtkészítés magyar és olasz hagyományaira építve egy új élelmiszer-különlegesség, a bivalytejből készült, Magyarországon gyártott mozzarella születik. 
 
Hozzátette: a világszerte ismert és elismert olasz minőség találkozik a magyar élelmiszergazdaságra jellemző, a Földművelésügyi Minisztérium politikájában is megjelenő elképzelésekkel. Elmondta, a magyar élelmiszerek minőséget emelni kell, a termékeket a világpiacon ismertté kell tenni, miközben a magyar fogyasztók részére az élelmiszerek lehető legszélesebb választékát kell biztosítani. 
 
A magyar mezőgazdaság jövője a GMO-mentes, kiváló minőségű élelmiszereken alapul. Ilyen termékekkel kell ellátni a külső és belső piacokat, így ez a fejlesztés illeszkedik a magyar agrárpolitika fő irányaihoz. Az olasz-magyar tulajdonú társaság a nagy tejhozamra szelektált Meditárreán olasz bivalyfajta behozatalával a bivalytej magyarországi termelését, feldolgozását, illetve magas hozzáadott értékű tejtermékek, sajtok előállítását tűzte ki célul, egyúttal új gazdasági ágazatot hoznak létre Magyarországon.
 
A bivalytej feldolgozását egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában, a technológiai igényeknek megfelelően kialakított és felújított tejfeldolgozó és sajtkészítő üzemben végzik, ahol a tanulók olasz sajtmestertől tanulhatnak. A cég azt is tervezi, hogy az fiatal gazdákat és mezőgazdasági termelőket is bevon a termelésbe. 
 
Fazekas Sándor hozzátette: bízik abban, hogy a beruházás például szolgál a környékbeli gazdák, élelmiszerfeldolgozók számára és "többen követik majd a minőségi élelmiszergyártás bármely területén az itteni megoldásokat". 
 
Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen elmondta: az oktatás szempontjából is nagy jelentőségű a beruházás, a felek az oktatás területén is együttműködnek. Néhány éven belül várhatóan megépül a mezőtúri telepen egy sajtüzem.
 
A bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 5 hektáros telken alakították ki, ezzel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban. Az Italiagro az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 70 hektáros legelőt fogja használni, a teljes állomány 250-300 állatból áll majd. A bivalytelepre tavasszal megérkezett az első Mediterrán olasz fajtájú bivalyszállítmány. 
 
A tervek szerint az első, mezőtúri bivalytejből készülő termékek néhány hónapon belül kerülhetnek forgalomba. 
(MTI)
 

Ismeretlen eredetű halat foglalt le a Nébih

Május 24. 13:54
1 mázsa fagyasztott, jelöletlen kősüllőt foglalt le egy zalaegerszegi halboltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az ÁHSZ kiemelt feladata az orvhalászok és az általuk illegálisan zsákmányolt hal és haltermékek értékesítőinek leleplezése. Ennek érdekében egy év alatt csaknem 7000 horgászt és 136 halárusító helyet ellenőriztek a szakemberek - írja a hivatal közleményében.
 
A múlt heti vizsgálat során több szabálytalanságot is találtak az ÁHSZ és a helyi járási hivatal ellenőrei. A zalaegerszegi boltban árult mintegy 1 mázsa kősüllő csomagolásán például semmilyen jelölés sem szerepelt, ezért a hal származását nem lehetett megállapítani. Mivel az ismeretlen eredetű élelmiszer komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, valamint a természetes vizeinkben is megtalálható hal esetében felmerül az illegális halászat és halkereskedelem gyanúja is, ezért az ÁHSZ ellenőrei az igazolatlan eredetű halakat elkobozták és elrendelték azok megsemmisítését. A járási állategészségügyi hatóság szakemberei higiéniai problémákat és további magyar felirat nélküli csomagolt termékeket (például füstölt lazacot, halkocsonyát, rákot, füstölt makrélát stb.) is találtak az üzletben, amelyek forgalmazását megtiltották.
 
Az ÁHSZ 2015 májusi megalakulása óta 138 vízterületen 6.890 horgászt ellenőriztek a NÉBIH halászati felügyelői. A horgászok mellett folyamatosan vizsgálják a halárusító helyeket és a halételeket kínáló vendéglátó egységeket is. Az ÁHSZ egyik kiemelt feladata az orvhalászatból származó, fogási tanúsítvánnyal nem rendelkező, ismeretlen eredetű halak és haltermékek felderítése, valamint azok értékesítőinek leleplezése. Az ÁHSZ ellenőrzései alapján 246 esetben indult eljárás, és szabtak ki halvédelmi vagy halgazdálkodási bírságot.

Aranyeső az illatos fajták bor-és párlatversenyén

Május 24. 11:54
Április végén rendezték meg a XXI. Országos Cserszegi Fűszeres és az V. Országos Irsai Olivér Bor-és párlatversenyt. Az eseményen ezen két illatos fajta szőlőjéből készült bor, gyöngyözőbor, pezsgő illetve szőlő-és törkölypálinkákat bírálták. Az eredményhirdetésre és ünnepélyes díjátadóra a Nemzeti Bor Maraton soltvadkerti rendezvényének keretében május 22-én került sor, ahol a Koch Borászat Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres 2015, Irsai Olivér 2015 és Cserszegi Fűszeres Prémium 2015 kiváló fehérborait arany éremmel díjazták.
 
Aranyeső az illatos fajták bor-és párlatversenyén

A blues, gospel, soul, pop és rock találkozása a jazzel Veszprémben

Május 24. 10:33
Az egyik amerikai, a másik angol, mindketten büszkélkedhetnek Grammy-díjjal, mindketten olyan világszerte elismert, sokoldalú jazzművészek, akik szívesen kalandoznak más zenei műfajokban, mindeketten először lépnek fel Magyarországon. Gregory Portert és Jamie Cullumot a VeszprémFest színpadán láthatja és hallhatja első ízben a magyar közönség.
 
A blues, gospel, soul, pop és rock találkozása a jazzel Veszprémben
 
„Egyértelműen jazzénekesnek tartom magam, de élvezem a bluest, a southern soult és a gospelt is. Ezek elemei mind utat találnak maguknak a zenémben. És mindig kihallom őket a jazzből” -vallja Gregory Porter.  A Grammy-díjas művészt ma az egyik leginkább magával ragadó bariton hangnak tartják, akire saját bevallása szerint olyan nagy elődök voltak hatással, mint Nat King Cole, Joe Williams, Donny Hathaway vagy a templomi lelkipásztor, akit gyerekkorában hallgatott. Porter zenéje hatalmas lelket sugároz, amely egyszerre közvetít érzelmeket és intellektualitást, anélkül, hogy a dalok előadásában a legkisebb hangi manír is fellelhető lenne. Gregory Porter, korunk egyik legkeresettebb jazzénekese, aki amerikai és európai önálló koncertjei mellett rendszeresen vendégszerepel más előadók albumain is. A magával ragadó zenéje mellett, védjegyévé vált, jellegzetes sapkájáról is ismert zenész július 14-én lép fel először Magyarországon, a VeszprémFesten.
 
A blues, gospel, soul, pop és rock találkozása a jazzel Veszprémben

Két nappal Gregory Potter után, július 16-án az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze, a 36 éves Jamie Cullum lép színpadra Veszprémben. A fiatal zenész pályafutása igazi sikertörténet: többek közt magáénak tudhat egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, két „Az Év Embere” díjat illetve jelölést. A kiváló zenész kellően tehetséges és sokoldalú ahhoz, hogy az olyan műfajokat, mint a jazz, a pop vagy a rock saját egyedi megközelítésében ötvözze, mindezt úgy, hogy nemzetközi szinten kivívja a szakma és a közönség elismerését egyaránt. Jamie Cullum lemezeiből világszerte több mint 10 millió példányt adtak el, olyan helyeken koncertezett, mint a Hollywood Bowl és a Carnegie Hall, a Fuju Rock - vagy a kultikus  Glastonbury Fesztivál, olyan előadókkal állt egy színpadon, mint Amy Winehouse vagy Billy Joel. Nem csak előadóként, de zeneszerzőként is sikeres: írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is, utóbbival szoros barátságot is kötve.
(X)

Megkezdődött a Magyar Bormustra

Május 24. 09:46
Mintegy félezer bort neveztek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendezett országos borversenyre - közölte Légli Ottó, a HNT elnöke az esemény megnyitóján, május 23-án este Budapesten.
 
A Magyar Bormustra - XXXVII. Országos Borversenyt május 24-25-én tartják a fővárosban. A bírálóbizottság a legjobb fehér-, vörös-, édes nemes és rozébor cím mellett különdíjakat is odaítél, valamint kiválaszt 70 csúcsbort.
 
Koch Csaba, a szervezőbizottság elnöke tájékoztatása szerint az idén 467, a múlt évinél 15 százalékkal több bormintával indultak a nevezők a megmérettetésen. A mintákat 7 bírálóbizottságban 49 ítész bírálja el.
 
Brazsil Dávid, a HNT főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Bormustra az ország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenye, amelyet 1955 óta rendeznek meg. A hegyközségi rendszer megalapítása óta a bírálat három szinten zajlik, így a verseny teljes keresztmetszetet ad a magyar szőlő- és borágazat forgalomban lévő tételeiről.
 
Légli Ottó jelezte, hogy a szakmaközi szervezet küldetésének tekinti a magyar borok piacra juttatásának elősegítését, ezért az idei magyar bormustra stratégiai partnere a Tesco Global Áruházak Zrt.
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar borászat a minőségi korszakváltás idejét éli. Fontosnak nevezte, hogy a szakértők véleményt mondjanak a magyar borokról, és ez a visszacsatolás eljusson a borászatokhoz, ebben segít egy magas színvonalon megrendezett borverseny.
 
Szólt arról is, hogy várhatóan még a nyáron elkészül a borstratégia a szaktárca és a HNT együttműködésében.
 
A megnyitó ünnepségen bejelentették, hogy a HNT két együttműködési szerződést is köt a mértékletes borfogyasztás népszerűsítéséről. Az egyik aláíró partner a nemzetközi Wine in Moderation szervezet. A magyar partnerek között a Magyar Borakadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent szakmai szervezet van jelen.
(MTI)

Igazi nyár esti fehérbor

Május 23. 20:02
Benedek Péter Cserszegi fűszerese mindig egy kicsit jobb, és többet ad, mint az átlag. Intenzív aromájú, de mégsem bódító, mindezek mellett felfedezhető benne az ásványosság, ami ritka egy ilyen illatos fajtánál. Nézzük, hogy sikerült a 2015-ös évjárat a Metropol.hu szerint:
 
Zöld gyümölcsök - elsősorban szőlő -, virágos, citrusos. Jól áll ez a fajta a Mátrának. Az illatos fajtáknál az erős ásványos karakter gyakran tompítja az illatos jegyek intenzitását. Itt pont jó a harmónia, s az ásványosság is inkább csak a korty végén érezhető sós formában.