Fröccs

Megkezdődött a Magyar Bormustra

Május 24. 09:46
Mintegy félezer bort neveztek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendezett országos borversenyre - közölte Légli Ottó, a HNT elnöke az esemény megnyitóján, május 23-án este Budapesten.
 
A Magyar Bormustra - XXXVII. Országos Borversenyt május 24-25-én tartják a fővárosban. A bírálóbizottság a legjobb fehér-, vörös-, édes nemes és rozébor cím mellett különdíjakat is odaítél, valamint kiválaszt 70 csúcsbort.
 
Koch Csaba, a szervezőbizottság elnöke tájékoztatása szerint az idén 467, a múlt évinél 15 százalékkal több bormintával indultak a nevezők a megmérettetésen. A mintákat 7 bírálóbizottságban 49 ítész bírálja el.
 
Brazsil Dávid, a HNT főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Bormustra az ország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenye, amelyet 1955 óta rendeznek meg. A hegyközségi rendszer megalapítása óta a bírálat három szinten zajlik, így a verseny teljes keresztmetszetet ad a magyar szőlő- és borágazat forgalomban lévő tételeiről.
 
Légli Ottó jelezte, hogy a szakmaközi szervezet küldetésének tekinti a magyar borok piacra juttatásának elősegítését, ezért az idei magyar bormustra stratégiai partnere a Tesco Global Áruházak Zrt.
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar borászat a minőségi korszakváltás idejét éli. Fontosnak nevezte, hogy a szakértők véleményt mondjanak a magyar borokról, és ez a visszacsatolás eljusson a borászatokhoz, ebben segít egy magas színvonalon megrendezett borverseny.
 
Szólt arról is, hogy várhatóan még a nyáron elkészül a borstratégia a szaktárca és a HNT együttműködésében.
 
A megnyitó ünnepségen bejelentették, hogy a HNT két együttműködési szerződést is köt a mértékletes borfogyasztás népszerűsítéséről. Az egyik aláíró partner a nemzetközi Wine in Moderation szervezet. A magyar partnerek között a Magyar Borakadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent szakmai szervezet van jelen.
(MTI)

Igazi nyár esti fehérbor

Május 23. 20:02
Benedek Péter Cserszegi fűszerese mindig egy kicsit jobb, és többet ad, mint az átlag. Intenzív aromájú, de mégsem bódító, mindezek mellett felfedezhető benne az ásványosság, ami ritka egy ilyen illatos fajtánál. Nézzük, hogy sikerült a 2015-ös évjárat a Metropol.hu szerint:
 
Zöld gyümölcsök - elsősorban szőlő -, virágos, citrusos. Jól áll ez a fajta a Mátrának. Az illatos fajtáknál az erős ásványos karakter gyakran tompítja az illatos jegyek intenzitását. Itt pont jó a harmónia, s az ásványosság is inkább csak a korty végén érezhető sós formában.

Vodkának álcázott fegyver

Május 23. 14:07
2012-ben a Naga Chilli vodka már létezett, de ekkor még csak százezres érétket mutatott a csípősség mérésére szolgáló Scoville-skálán. Ám ez még semmi volt a mostani értékhez képest, amely félmillió (ez körülbelül az ünvédelmi paprikaszprékével azonos).
 
Erejét a Naga Jolokia adja, ami a cserjés paprika és a kínai paprika egyik hibridje. Ilyen hatást vált ki, ha valaki kipróbál egy felest a Naga Chilli vodkából: ide kattintva 
 
(Forrás: Origo.hu)
 

Kanada: jöhet a génmódosított lazac

Május 23. 10:29
A kanadai egészségügyi hatóságok engedélyt adtak arra, hogy egy genetikai módosítások miatt gyorsabban növő lazacfajta kerüljön kereskedelmi forgalomba az országban. Ez lesz az első génmódosított állatfaj, amit Kanadában ezentúl vásárolni lehet majd élelmiszerként - írja a 444.hu.
 
A halakat hosszasan vizsgálták az engedélyezés előtt és az amerikai AquaBounty Technologies arra jutott, hogy ez a változat pont annyira biztonságos és ugyanannyi tápértéket tartalmaz, mint bármelyik hagyományos lazac.
 
A génmódosított halban található egy növekedési hormonokért felelős gén az Alaszkában őshonos Chinook lazacból és egy óceáni tőkehalfajból is, ezért pedig kétszer gyorsabban tud növekedni, mint egy átlagos fajtárs. Akár 16-18 hónap alatt piacképes állapotra nő, míg egy sima lazacnál ez három év is lehet.

Az új telepítéseknek jót tett a sok csapadék

Május 23. 07:07
Az elmúlt hetekben szinte minden nap esett az eső, ami miatt sokan bosszankodtunk, de közben a növényeknek szüksge volt rá. Hernyák Tomi kifejezetten pozitívan nyilatkozott az elmúlt hetekről:
 

Európa legszebb strandja nincs is olyan messze

Május 22. 19:05
Budapestről körülbelül 10 órás autóútra található Európa legszebb strandja, a horvátországi Stiniva-öböl. A szavazást az European Best Destinations indította.
 
A partszakasz nem csak a festői környezet miatt nyerte el a címet, hanem azért, mert a hely nagyon csendes és békés (legalábbis eddig ez volt), ugyanis csak egy hosszú túrával, egy meredek ösvényen át, illetve a Rukavac barlangoktól induló taxihajóval lehet megközelíteni - írja a Travelo.hu
 
Európa legszebb strandja nincs is olyan messze
Forrás: Horvatorszaginfo.hu

Izgalmas oregoni pinot noir sor

Május 22. 15:12
A Terroir Club különleges módon ünnepelte meg 10. születésnapját, amellyel nagy örömet szereztek a borkedvelőknek is. A jubuileumi fennállás alaklmából egy pinot noir kóstolót rendeztek, ahol az oregoni Kelley Fox is bemutatta borait. Az eseményről A Művelt Alkoholista számolt be:
 
(...) bizton állíthatom, hogy Oregon szorosan ott liheg Burgundia nyomában. Igaz ezzel nincs egyedül, Ausztrália, Új-Zéland és Németország is felkerült már a pinot-rajongók térképére, de Tazmániában és Dél-Afrikában is vannak ígéretes termőhelyek. Eddigi kóstolásaim alapján úgy gondolom, hogy Burgundiához Oregon áll stílusban legközelebb, konzekvensen egységes magas átlagminőség, letisztultság és harmónia jellemzi a borokat.
 
Az oregoni és burgundiai stílus párhuzama Kelley Fox boraiban is tetten érhető, elegánsak, törékenyek, fiatalon könnyebben megközelíthetők, de az éréssel közel sem kínálnak olyan mélységet és összetettséget, mint a francia nagyágyúk. További jó pont az oregoni példányok mellett, hogy mellényúlni is nehezebb. Hátrány, hogy a franciákhoz hasonlóan ezek a borok sem olcsók.
 
A teljes cikket A Művelt Alkohlista oldalán tudod elolvasni! 
 
 
 
 

A csoki a szakéval is remek párt alkot

Május 22. 10:53
Igazi újdonságnak számít az „I love choco”, azaz a szeretem a csokoládét elnevezésű új szaké, amely tökletes kísérője - nem meglepő módon - a csokoládénak. 
 
A több éves érlelésnek köszönhetően sötétebb színű, brandyhez vagy konyakhoz hasonlító rizsbor olyan füstös, csokoládés ízzel rendelkezik, ami kitűnően illik a kakaóbabból készült édességhez.
 
Az enyhébb ízű fehér csokoládéhoz a gyártók szoba-hőmérsékletű szakét javasolnak, mígy az erőteljesebb, határozottabb édességek esetén tartják jó ötletnek a bor melegítését - írja az Origo.hu.