Fröccs

Ma kezdődik az ágyaspálinkák fesztiválja

Május 14. 10:39
Tizenkét pálinkafajtát, köztük két újdonságot is megkóstolhatnak azok, akik szombaton és vasárnap kilátogatnak a 11. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválra - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény házigazdája és szervezője május 13-án. A két napon kulturális és szórakoztató programok várják ingyenesen a vendégeket.
 
Bolyhos Zoltán elmondta, hogy az újszilvási az egyetlen ágyaspálinka fesztivál az országban, de a rendezvény a pálinkafesztiválok sorában is az elsők között van.
 
Hozzátette: a fesztiválon bemutatkozó ágyaspálinkák indulnak az országos pálinkaversenyen, az idei fesztiválon pedig két különlegesség, két ágyas almapálinka is debütál: egy golden és egy jonatán, mindkettő 50 fokos.
 
A szervező felidézte: kétféle ágyaspálinkával lehet találkozni, az egyik esetben friss gyümölcsön érlelik a pálinkát, a másikban pedig aszalton, így például 3-5 százaléknyi aszalt kajszibarack kerül a palackba és három hónapig kell érlelni.
 
Bolyhos Zoltán elmondta, hogy mivel a hungarikumok listáján szerepel a pálinka, a hungarikumok is fontos szerepet kapnak a rendezvényen. A hungarikumok sátrában például fröccsel is lehet találkozni, de a helyi értéktárban szereplők is megjelennek, egyebek mellett mézkülönlegességek, sajtok, gyümölcslevek.
 
A fesztivál nemcsak a régióban népszerű, hanem a határon túlról is érkeznek vendégek - hívta fel a figyelmet. A 2800 lakosú Újszilvásra ilyenkor naponta mintegy 10 ezer látogató érkezik, akiket 10 hektáros fesztiválterület fogad, melynek három „utcájában" 50 árus kínálja portékáját.
 
A nagyszínpadon egymást váltják a fellépők, de a színpadi programok mellett felvonulnak a Magyar Pálinka Lovagrend és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai is díszes öltözetben és két testvértelepülés is képviselteti magát, Szlovákiából Szilvásújfalu (Slivník), Németországból Nandlstadt.
(MTI)

Ezért megy tönkre oylan gyorsan a friss zöldfűszer

Május 14. 07:16
Tippek, tanácsok, hogy mit ne tegyél a friss petrezselyemmel. Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor tovább felhasználhatod a piacon vásárolt fűszernövényedet. A következő körülmények gyorsítják fel a friss fűszerek elöregedését (Forrás: Origo.hu)
  • Erős fény: a pulton vagy a hűtőben is túl sok a fény, ettől sárgulnak el a levelek.
  • Túl sok oxigén: a szabadon hagyott növény barnulni kezd, mert túl sok levegőt kap.
  • Túl sok nedvesség: túlságosan vizes környezetben a fűszernövény egyszerűen bepenészedik, ezért nem jó megoldás a nejlonzacskó sem.
  • Túl kevés nedvesség: ha egyáltalán nem kap vizet, hamar kiszárad.

Készíts vagány avokádórózsát!

Május 13. 18:21
Az avokádó finom és egészséges is, sőt most elkészítheted belőle a trendi avokádórózsát is, ami elég látványos a tányérodon. Lisa Lin gasztroblogger szemléletes kis videót is készített, hogy minél könnyebb legyen leutánozni az egyre terjedő trendet. (Forrás: Origo.hu)
 

Aukcióra bocsátanak egy 1788-as borpárlatot

Május 13. 13:55
A párizsi Tour d'Argent étterem aukcióra bocsátanak egy üveg 1788-as Fine Clos du Griffier Cognac-ot. 
 
A Tour d'Argent 1582-ben kezdte meg a működését, és a (saját maga által is hőn terjesztett) hírek szerint a Föld nevű égitesten konkrétan az első hely volt, ahol villát használtak. A nagy presztízsű étterem egyebek mellett változatlan légköréről és pompájáról is nevezetes - írja az Élelmiszer.hu.
 
A várakozások szerint minimum 23 ezer dollárért (manapság kb. 6 350 000 forintért) fog gazdára találni a francia forradalom előtt készített konyakmatuzsálem. 

Széll Tamás a norvégokat várta az élre

Május 13. 09:15
A skandináv mezőnyt, főként a norvég csapatot tartotta esélyesnek a győzelemre a Bocuse d'Or európai döntőjében Széll Tamás séf, aki csapatával végül megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenyének budapesti kontinensdöntőjét.
 
Széll Tamás az M1 aktuális csatorna csütörtök esti adásában elárulta, hogy amikor a norvégok lettek a másodikak, csak akkor merült fel benne a gondolat, hogy nekik kell hazavinniük az első díjat.
 
„Amikor végeztünk a munkával, és azt gondoltuk, hogy a hal és a hús is közel tökéletes állapotban készült el, akkor nagyon sok mindent elárult az, hogy a konyhazsűrik tülekedtek a backstage-ben, hátul a konyha mögött, hogy egy kis maradék húst vagy szószt kóstolhassanak” - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a verseny során szervezetten és tervszerűen tudtak dolgozni.
 
Mint mondta, a kecsegét bátran ízesítették, többek között finomra vágott savanyított medvehagymával, amelyet barnított vajjal kevertek össze.
 
Azon, hogy a jövő évi lyoni világdöntőre milyen ételeket készítsenek, még nem gondolkodtak, de már most feljegyzéseket készítettek, hogy a konyhai munkát még jobban tökéletesítsék, és jövőre még több pontot érjenek el - tette hozzá Széll Tamás.
 
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke kiemelte, hogy a konyhai zsűri adta a legtöbb pontot a magyar csapatnak. A zsűri a csapatmunkát, a szervezettséget, a tisztaságot értékelte, és 20 pontból 18-at ítélt Széll Tamás csapatának.
 
Hangsúlyozta, hogy erős és kiegyensúlyozott volt az idei mezőny, a verseny megszervezése pedig igazi csapatmunka volt. Mint mondta, Jérome Bocuse, az alapító Paul Bocuse fia szerint a budapesti verseny volt az egyik legjobb európai döntő a Bocuse d'Or történetében.
(MTI)

43 sörfőzde 205 sörét kóstolhatod meg a Belga Sörfesztiválon

Május 13. 06:43
Május 13. és 15. között sörben fog úszni a Bálna a Belga Sörfesztivál alkalmából. Persze csak képletesen értjük ezt, hiszen 43 főzde 205 féle sör vár rád a Bálna Budapest épületében. 
 
A könnyebb eligazodás érdekében az idei évben új kategorizálási rendszert vezetnek be a Belga Sörfesztiválon. Ez a rendszer az ízviláguk alapján 11 kategóriába sorolja a fesztivál söreit - tájékoztatták a szervezők a hét elején az MTI-t.
 
A fesztiválon csak gyümölcssörből több mint 40 félét lehet majd megkóstolni a közkedvelt meggyesektől a barackoson át egészen az egzotikusabb ízűekig. A kókuszos csapolt sör tavalyi sikere nyomán idén már banános csapolt sör kóstolására is lesz lehetőség. 
 
A világon egyedülálló sörkultúra bemutatását célzó három napos fesztivál egyik kiemelt sörtípusa a saison sör. Könnyen iható, mégis sűrű, tápláló, enyhén savanykás ízének köszönhetően rendkívül frissítő ital, mely reneszánszát éli. A másik kiemelt sörtípus idén az úgy nevezett sour ale. Az ebbe a kategóriába tartozó flamand vörös és barna, valamint lambic sörök fanyar ízvilágukkal a régi idők söreit testesítik meg, melyek azokban az időkben készültek, amikor a sörfőzők rozsdamentes acéltartályok helyett még fahordókat. használtak.
 
A kiváló sörök mellé a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak szarvas kolbászt, Knyihár féle házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is. A Bálna előtt álló prémium hamburgerekkel és az elmaradhatatlan belga hasábburgonyával várják a látogatókat. Desszertként belga csokoládék közül válogathatnak vendégek.
 
A belépőjegy mellé minden vendég hivatalos fesztiválpoharat, az előre váltott jeggyel érkezők pedig egy pohár sört is ajándékba kapnak. A helyszínen lehetőség lesz zárt és nyílt térben egyaránt enni-inni. Szombaton és vasárnap délután a Városház tér és a Bálna között fél óránként közlekedő városnéző buszjárattal is megközelíthetik a fesztivál az érvényes belépőjeggyel, vagy fesztiválpohárral rendelkezők.
 
További információk: az esemény honlapján

Vedd a kezedbe a borospincék kulcsait hétvégén!

Május 12. 19:59
Vedd a kezedbe a borospincék kulcsait hétvégén!
 
Csaknem harminc borospince várja, hogy felfedezd a pünkösdi hosszú hétvégén! Itt az alkalom, hogy felkerekedjetek, és felfedezzetek minél többet!
 
A résztvevők listája, nyitvatartási adatok és, hogy a borászok mivel várják a szomjas bortúrázókat, itt található!

Ilyenek a hazai cabernet farnc-ok

Május 12. 18:53
Egy 15 tételes cabernet franc sort kóstolt végig a Borrajongó.blog.hu csapata. A fajta Villányban már a kiemelkedő szerepet tölt be, de hazánkban több borvidék is foglalkozik vele. Íme a beszámolóból egy rövid részlet:
 
A borok változatos képet mutattak a fajtáról, ugyanakkor a színvonal meglehetősen kiegyenlítettnek bizonyult: kevés kiemelkedőt találtunk az itt felsorakozó palackok közül, cserébe nagy csalódást is csak néhány bor okozott. A színes körképhez hozzátartozott, hogy a borok különféle buktatók miatt maradtak le az igazi klasszis kategóriától: bizonytalanságok az aromatikában, éretlennek/túlérettnek tűnő alapanyag, kellemetlen érzetű tannin, magas alkohol...
 
A kóstoló kiemelkedő tétele volt a 2012-es Bakonyi Makár Cabernet Franc:
Kifejezetten szép illat, remek érett gyümölcsösséggel, meggyel, cseresznyével, finom édesfűszerességgel, pici ribizliszárral és érintésnyi gumival. Rendezett, gyümölcshangsúlyos képet mutat szájban is, jó felépítésű, szépen használt hordóval. Érett meggy, piros bogyósok, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség, pici meggymagos fanyarság, nagyon minimális pörkölési aroma. Számomra egyértelműen a mezőny legjobb bora. 7p-