Fröccs

Megérkezett a tavasz Kisharsányba

Március 04. 19:07
Ma délelőtt ezt a képet posztolta a kisharsányi Vylyan Pincészet. Megérkezett a tavasz a Villányi borvidékre.

Mi a helyzet a Somlón?

Március 04. 15:19
A Somlói Borok Borltja már nem első alkalommal készítette eé "Friss Hírek Somlóról" című képét, ami egyben tájékoztató jellegű térképként is funkcionál. Lássuk most mi a helyzet!
 

Saját Mókamestert nyerhetsz magadnak!

Március 04. 13:49
A szekszárdi Fekete Borpince Mókamester házasítása öt csillagos borkiválóság, a borászat 2011-es cabernet sauvignon válogatása 4 csillagot, a szintén 2011-es cabernet franc válogatás pedig 3 csillagot kapott. 
 
A pince Facebook oldalán játék indult, amelyben este egy palack Mókamestert sorsolnak!

Már nem csak rozékirály

Március 04. 13:15
2015. március 3-án Párizsban a "Le Meurice" étterem dísztermében kihirdették a 21. Vinalies Internationales eredményeit. A Világverseny legjobb vörös bora címet magyar, szekszárdi bor nyerte el: Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászat - Görögszó 2011-es évjáratú bora. A megmérettetésben 3575 bor vett részt a világ minden tájáról. 65 magyar tétel szerepelt a sorban, amelyek 9 arany és 11 ezüstérmet zsebeltek be a versenyen, ami kimagasló eredménynek számít.
 
A 2014-es Év Bortermelőjének választott Dúzsi Tamás, már a párizsi 2015. évi legjobb vörösborának termelőjeként is. Szívből gratulálunk neki!
 
 

Miért érdemes Sopronba és környékére ellátogatni?

Március 04. 11:47
Elkészült Sopron és a Fertő-táj turisztikai videója. Megtalálod benne hová érdemes elmenni és mit érdemes megnézni. A város és környéke tele van kirándulóhelyekkel és kikapcsolódási lehetőségekkel. Irány Sopron!

Gere Attila: a bornak lelke van

Március 04. 08:23
Heteket, hónapokat lehet folyamatosan beszélni a borról, és még akor sem lesz elég. A bor aálzatot követel, kultúrájához fel kell nőni az embereknek, mondta Gere Attila, aki a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke lesz.
 

A hárslevelűt pozicionálnák újra Egerben

Március 04. 06:52
Egy magyar viszonylatban nagy területen gazdálkodó borászatnál jártunk, ahol dolgoznak a hárslevelű újrapozicionálásán, és Rhone-i stílusú syrah-t készítenek. A Metropol a Petrény pincészetnél, Verpeléten járt, ahol a 140 hektár szőlőterülettel rendelkező borászatnál 2002 óta folyamatosan bővül az aktív termőterületek aránya, és tudatos építkezés zajlik. 
 
Jól látszik, hogy a csillag és a bikavér egyértelműen a kiemelt borok közé tartozik, de emellett van néhány fajta, amely szintén az előre tolt helyőrségre pályázik, ez a kékfrankos, a pinot noir, a syrah és a hárslevelű. A teljes cikk itt olvasható.

Íme 2015 gasztronómiai trendjei

Március 03. 21:59
Kara Nielsen kulináris szakértő szerint idén folytatódik az a trend, hogy egyre népszerűbbé válnak az alternatív, természetes édesítőszerek. Jön a kókuszcukor. Emellett a szakértő a zöld matcha teát tartja még az idei év nagy nyertesének, mert kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea, viszont tele van antioxidánssal, rosttal és béta-karotinnal. Továbbá egyre divatosabbak lesznek a gluténmentes gabonák, mint a rizs, kukorica, zab, köles, amaránt vagy hajdina - olvasható az Életforma.hu cikkében.
 
A Daily Mail szintén a gluténmentes gabonákat vizionálja az idei év egyik slágerének, de a lap szerint olyan bizarr dolgok is népszerűvé válhatnak, mint a nassolható rovarok és a friss alga. Feltörekvő népeledel még a maláj marha curry, reflektorfényt kap a savanyú káposzta, a zeller és a karfiol is. 

Egy burgundi stílusú pinot noir a Muzslából

Március 03. 16:18
A Művelt Alkoholista nem rég tesztelte a pinot noirokat, ahol Bott Frigyes tételét nem tudta értékelni dugóhiba miatt. A muzslai borász ezt olvasva küldött egy újabb palackot "büszke a borra és szerette volna, ha nem csak a TCA-ra emlékszem belőle", írják a blogbejegyzésben.
 
A kóstolójegyzetet nézve ténlyeg kár lett volna kihagyni a sorból ezt a különleges pinot noirt. "Az áttetsző, fehérborosabb (tanninszegény), ugyanakkor élénken gyümölcsös iskola.Az illat nem ugrik ki a pohárból (méretes Zalto Burgundy-ról beszélünk), de megkapóan vibráló és puritán. Törékeny és szellős kóstolva, viszont ízében megjön az intenzitás, élénk, hangsúlyos, de nem sorjás savak segítik ebben. Végtelenül tiszta, ropogós gyümölcsös zamat. Inkább a vibrálás és a törékeny finomság bora, mint a mélységé." A teljes bejegyzést itt olvashatják.