Fröccs

Megnéznéd a Házisörfőzők Nemzetközi Versenyét?

Március 08. 16:26
Immár negyedik éve rendezik meg a Házisörfőzők Nemzetközi Versenyét. Tavaly több mint 250 nevezés érkezett összesen nyolc országból, ezzel a rendezvény Közép-Európa legnagyobb sörversenyei közé emelkedett. A versennyel egy időben szakmai konferenciát is tartanak, valamint lehetőséget biztosítanak a házisörök kóstolására, beszélgetésekre a főzőkkel, illetve a hazai kisüzemi sörmozgalom vezéralakjaival.
 
Az idei évben összesen nyolc kategóriában lehet nevezni:
 
  • Bécsi ászok 
  • Kölsch 
  • Ír vörös 
  • Russian imperial stout 
  • Amerikai IPA 
  • Savanyított sör 
  • Belga erős ale 
 
A sörök elbírálását előzetes oktatáson részt vett bírák végzik majd a nemzetközi versenyeken is rendszeresített BJCP (Beer Judge Certification Programme) kritériumai szerint. A kategóriák dobogósai díjazásban részesülnek. A rendezvény abszolút győztesét, a Grand Championt a legjobban sikerült stílusképviselők közül fogja kiválasztani a szakmai zsűri, a bajnok pedig egy évre megkapja a Házisörfőző Egyesület Vándorserlegét. 
 
Mindez március 15-én lesz az Élesztőben.

Soha rosszabb reggelit!

Március 08. 09:53
A Jenői Pékség kimaxolta a gusztusos és egészséges reggeli fogalmát.
 

Király olaszrizling-körképet készített a Művelt Alkoholista

Március 08. 07:15
„Mindig jobban szerettem az olaszrizlinget, mint a furmintot. Talán mert az olaszrizlingnek nem volt sem Alkonyi Lászlója, sem Szepsy Istvánja, aki elhitette volna velem, hogy a fajtához csak a burgundi fehérek jelenthetnek méltó összehasonlítási alapot. Az olaszrizlingnél a lécet senki nem tette magasra, nekem sem jutott soha eszembe, hogy a számomra elérhető világ legjobb fehérboraival versenyeztessem. Így aztán a léc alatt átfutás is elmaradt, vagy ha mégis bekövetkezett, nem okozott sokkot.” - írja a blog. 
 
A bevezető után pedig a Feind Olaszrizling 2013, a Szent Donát Kishegy Olaszrizling 2013, Bakó Ambrus Badacsony 039/29 Olaszrizling 2013, a Kispál Helén Balaton-felvidéki Olaszrizling 2013, Györgykovács Imre Nagy-Somlói Olaszrizling 2012 leírása következik.

A szőlőt 2050-re Szekszárdon felváltja a datolya

Március 07. 20:41
„A megcsappant területű Balaton már csak korlátozott számban látogatható, és éppen csak bokáig ér, míg a tokaji borvidék termése már csak a nagyszülők emlékezetében él. Sőt, a szőlőt Szekszárdon is felváltja a datolya 2050-re.” Ez a szörnyű - egyelőre csak elképzelt - időjárás-jelentés alapozta meg a Szekszárdi Klímakör, a Zöldtárs Alapítvány és a megyeszékhely önkormányzata által szervezett csütörtöki, Klímajövő a Kárpát-medencében című konferenciát.
 
A rendezvény díszvendége Bencsik János országgyűlési képviselő, a Fenntartható Fejlődés Bizottság alelnöke előadásában kifejtette, hogy a modellezések alapján ritkábban, de nagyobb mennyiségben fog esni, a hőmérséklet pedig folyamatosan emelkedni fog. A változáshoz teljes társadalmi és gazdasági megújulás, értékrend változás kell.
 
A Teol.hu beszámolója itt olvasható.

Borász, kádár és az aszúk megszállotja. Ki ő?

Március 07. 16:10
Ő Matyisák Gábor, a tarcali Matyisák-Vízkeleti Pincétől. A neve az Andrássytól lehet ismerős, ahol évekig borászként dolgozott. Ripka Gergely a saját pincészeténél látogatta meg, ahol "páratlan hosszú sort kóstolhatunk végig 5 és 6 puttonyosból, de aszúesszenciából és natúr esszenciából is. Csupa egyedi ritkaság a Tokaji-hegy tarcali oldaláról" - írja a blogján.
 
A kóstolójegyzeteket érdemes elolvasni és felkészülni, mert Matyisák Gáborral nemsokára találkozhatnak Budapesten is a Nagy Tokaji Kóstolón, március 28-án.
 
 

Laposa Bence az útról, ami jó irányba megy

Március 07. 13:05
A badacsonyi Laposa Birtokot már a második generáció irányítja. A két testvér Zsófia és Bence jó munkamegosztással, lendülettel és szaktudással viszi előre a pincészet hírnevét. Bence a Juniborbar.blog.hu-nak adott interjút, amelyből megtudhatjuk, hogy miként lett borász, mi volt az első bora amit egyedül elkészített, és mesél a jövőről is.
 
„Azt érzem, hogy olyan úton vagyunk, ami jó irányba megy, ezért nem szeretném,ha ebben túl nagy változás állna be. Nyilván rengeteg tervünk van, főleg a technológiai, infrastruktúrális fejlesztéssel kapcsolatban. Minél hamarabb szeretnék egy olyan szintre eljutni, amikor már csak és kizárólag szakmai kérdések merülnek majd fel a birtok irányításával kapcsolatban.” - mondta.

Itt van 3 bor a magyar „Grand Cru”-ről

Március 07. 11:00
A Kovács Nimród Winery Nagy Eged területét Grand Cru névvel ruházta fel. Mi tagadás nem egyszerű a munka ezen az egri területen , minidg is különleges termőtájnak gondolták. A pincészet három tétele született a Nagy Egedről, melyekre láthatóan nagyon büszkék.