Fröccs

Mi az a sör-hímestojás?

Március 25. 10:03
A csehek mint a legnagyobb sörivó nemzet, Nagycsütörtökön is sörrel várják az ünnepet.  
 
Erre az alkalomra csalánnal vagy más kerti növényekkel színezett zöld sört főznek. Ezt a sörözőkben sokszor „vágottként”, a különböző színű söröket óvatosan egymásra csapolva, úgy, hogy a színek elváljanak, piros szőlő héjával színezett sörrel keverik. Így jön létre a két színben pompázó Krasličak (sör-hímestojás) - olvasható a Sörszövetség húsvéti közleményében. 
 
Vásárhelyi István sörgasztronómus szerint a világos lágerek jellegzetes száraz enyhén zöldséges-fűszeres ízükkel, friss malátás zamatukkal remekül illenek a sovány sonkákhoz, és a hozzájuk kínált torma vagy friss retek még inkább kiemeli a sör elegáns enyhén száraz komlósságát. A főtt-füstölt csülökhöz, kötözött sonkához azonban már a sötétebb, félbarna sörök ideálisak, különösen, ha nem fehér kenyeret, hanem kalácsot vagy sötét rozskenyeret választunk a hús mellé, hiszen ezek édeskés, enyhén kesernyés héja jól harmonizál a malátás sörökkel. A zsírosabb, sötétebb színű sertéshúsokhoz, például egy jóféle füstölt tarjához bontsunk ki egy karakteres, sötét (barna) lágersört, hogy a malátás édesség és a pörkölt malátás ízek még jobban kiemeljék a hús füstös-sós ízeit és zsírosabb textúrájával kontrasztosan, szárazabb, teltebb kesernyés ízükkel varázsoljanak el.
 
 

Bomba tipp fogyáshoz! Fülelj és hallgass!

Március 25. 06:40
Rengeteget olvashatunk arról nap mint nap, hogy melyek azok a tuti trükkök, amelyek biztosan beválnak a fogyókúra során.  A legújabb tanulmány egy egészen érdekes megközelítésből vizsgálja a fogyást, a recept pedig így szól: tekerjük le a hangerőt a környezetünkben, legyen az televízió vagy füllhallgató, és hallgassuk a saját majszolásunkat - írja a News.health.com. 
 
A tézisben többek között fény derül arra, hogy a zaj egy olyan tényező, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni táplálkozás közben. A kísérlet lebonyolításában  a Brigham Young Egyetem és a Colorádói Állami Egyetem marketingesei vettek részt. A vizsgálat során két csoportra bontották az alanyokat. Az egyik csoport tagjai hangos zenét hallgattak és perecet rágcsálták, amíg a másik csoport halk zenét hallgatott nassolás közben. A konklúzió végül az lett, hogy a hangos zenét hallgatók csoportja nem észlelte a rágás hangját, így átlagosan több percig ettek, mint azok, akik a halk zene hallatán, felfigyeltek saját rágcsálásukra. 
 
Mi a tanulság? Füleljünk többet és ropogtassunk kevesebbet! 

Csak óvatosan a nutellával!

Március 24. 20:13
Max Kruse, a német Wolfsburg focistáját fogyókúrára fogták, és még pályára sem léphet. 
 
Max Kruse nem csak kimaradt a német válogatottból, de még bírságot is fizetett, amiért túl sok Nutellát evett. Illetve a Nutella nyilván csak a kiindulási pontja volt a történetnek. A szövetségi kapitány számára valószínűleg nagyobb súllyal esett latba Kruse pókerszenvedélye és az a tény, hogy a csatár konfliktusba keveredett egy újságíróval, elvette a nő mobiltelefonját, mert szerinte az engedélye nélkül fényképezte le egy berlini mulatóban - írja az Origo.hu.

Csopaki olaszrizling szerepel a három Michelin csillagos étterem borlapján

Március 24. 18:07
A három Michellin csillagos, belga Hof van Cleve borlapján egy ismerős névra bukkanhatunk, hiszen a csopaki Szent Donát Birtok 2013-as Meszes Olaszrizling tétele is szerepel az étterem itallapján.
 
Gratulálunk!
 

Ma örömmel értesültünk róla, hogy a világ egyik legjobb étterme, a 3 Michelin csillagos (G&M 19,5/20) belga Hof van...

Közzétette: Szent Donát Birtok – 2016. március 23.

Árvay János: Tavasz van végre

Március 24. 15:57
Annyit olvastam a Facebookon a kucsmagombáról, hogy kedvet kaptam egy kis gombászáshoz. Azt írták, hogy nyárfásokban, ligetes helyeken szokott nőni. Vasárnap délután kimentem a határba, közben azon gondolkodtam, hogy megtöltsem-e, vagy tejszínesen készítsem. Számtalan helyen kerestem, de egy darab gombát sem láttam.(...) Kucsmagomba hiányában kénytelen voltam a fagyasztóból elővenni a vésztartalék vargánya gombát, és abból készült rizottó rozé kacsamellel.(...)
 
A szőlőben jól haladunk a metszéssel. A felén már túl vagyunk. De kell is igyekeznünk, mert hamarosan fakadni fognak a szőlőrügyek.
 
A kis kertünkben a legkorábbi piros tulipánjaink már pár napja kibontották szirmaikat. Nem beszélve a fehér és a kék ibolyabokrokról. Nem látom, hogy a  rózsaszín cirmos ibolya virágozna. Lehet, hogy ők később ébrednek? Vagy lehet, hogy a húsvétra várnak, hogy akkor szép színes virágszőnyeggel köszöntsék az ünnepet?
 
Marcival még nem megyünk locsolkodni ez éven, majd jövőre. Mivel már szinte mindent eszik, lehet hogy megkóstolhatja a kalácsot és a főtt sonkát.
 
A hölgyeknek és lányoknak sok locsolót, az uraknak és fiúknak sok hímestojást kívánunk!
 
Árvay János borász naplója
 

Így kell finom sonkát venni a hétvégére

Március 24. 14:09
Húsvét előtt elárasztják az üzleteket, piacokat a húsvéti sonkák, de vajon honnan tudjuk, hogy amit megveszünk tényleg ízletes lesz. Nem biztos, hogy csak az ár a meghatározó. Nézzük, mire kell figyelni a sonka vásárlásánál!
 
  • A sonka pácolással és szárítással vagy füstöléssel előállított húskészítmény. 
  • Idehaza a sertésből készült a legnépszerűbb, de marhából, vadból és baromfiból is készíthető sonka.
  • A nyers sonkán fel kell tüntetni, milyen állat mely testtájából és milyen elkészítési móddal- darabolt, kötözött stb. – állították elő. 
  • A gyorspácolt termékeknél, ha a fóliacsomagolt árut nyomkodjuk össze, tökéletesen látni az injektálótűk pöttyszerű lyukacskáit. Ugyanerre figyelmeztet a fóliazacskóban összegyűlő húsból kivált lé. 
  • A hagyományos sonkának a címkéjén két összetevő szerepel: a konyhasó és a nátrium-nitrát. A gyorspácolt termékben viszont: sűrítőanyagok, dextróz, stabilizátorok, antioxidánsok, ízfokozók, aromák, keményítő, színezékek és tartósítószer is.
  • A hagyományos parasztsonkák kilója 3 ezer forintnál kezdődik.
Még több információ és tipp az Origo.hu oldalán!
 

Javult a húsvéthoz kötődő termékek minősége

Március 24. 11:42
Húsvéti hatósági ellenőrzést tartanak az élelmiszerpiacon. Az eddigi eredmények alapján a tavalyi évhez képest emelkedett a higiéniai hiányosságok és a termékek nyomon-követhetősége miatti figyelmeztetés és bírság, viszont az eddigi tapasztalatok alapján javult a vizsgált termékek minősége. 
 
A húsvéti termékekre koncentráló élelmiszerbiztonsági ellenőrzés zajlik  az ország teljes területén hetek óta, az ellenőrök járják a boltokat, piacokat, előállító helyeket, és vizsgálják az állatszállító járműveket is - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára március 23-án.
 
Zsigó Róbert közleményében jelezte: elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálják, például a sonkát, a tojást, az édességeket, de nem maradnak ki a vizsgált áruk köréből a szezonális zöldségek és az alkoholos italok sem.
 
Az ellenőrzés első, március 1-je és 17-e között tartó időszakában 2600 ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ezek több mint 50 százalékára a hiper- és szupermarketekben, szaküzletekben, vásárokon, piacokon, logisztikai központokban, kisebb részben az élelmiszer-előállítóknál került sor. 
 
A szakemberek eddig több mint 12 000 hazai és külföldi tételt ellenőriztek, amelynek 2,7 százalékát -  182,5 tonnányi és 15 millió forint értékű élelmiszert - kellett kivonni a forgalomból. Leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta miatt vontak ki termékeket. 
 
A hatósági állatorvosok 315 állatszállítmányt, több mint 120 000 állat szállításának körülményeit vizsgálták meg: két alkalommal a gépjármű engedélyével, míg 3 esetben a szállító képesítési bizonyítványával volt gond - tartalmazza a tájékoztatás.
(Forrás: MTI)

Tovább emelkedik a Balaton vízszintje

Március 24. 09:52
Február 5-én nyitották meg a Sió-zsilipet, de ennek ellenére tovább nőtt a Balaton vízszintje. 
 
Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Veol.hu-nak elmondta, ma még nem tudják megmondani, mikor zárják el a zsilipet. Ez nagyban függ a hidrológiai helyzettől, a további csapadékmennyiségtől, de a terveik szerint 120 centiméternél teszik vissza a tó dugóját.
 
Februárban 123 centiméter volt a Balaton vízszintje, de március közepén már a 131 centit is elérte. A vízügyi szóvivő hozzátette, arra mindenképpen tekintettel lesznek, hogy a turisztikai szezonra megfelelő mennyiségű és minőségű víz maradjon a Balatonban.
 
 

Ezért érdemes minden nap zabot enni

Március 24. 06:02
A kásán túl még számtalan finomság készíthető a zabból, gondoljunk csak a zabkekszekre, amelynek számtalan variációja van, vagy a zablepényre. De miért is érdemes minden nap fogyasztani?
 
- mert szabályozza a koleszterinszintet
- mert csökkenti a magas vérnyomás kialakulását
- mert kitűnő fehérjeforrás
- mert hosszan biztosítja a jollakottságérzetet, ami segít a fogyókúra során
- mert csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának a veszélyét
- mert nyugodtabban alszol tőle
- mert a bőrproblémák ellen is hatásos
 
(Forrás: Origo.hu)