Fröccs

Miért árul 2007-es sauvignon blanc-t egy szupermarket?

Augusztus 22. 19:16
Gróf Buttler, Árvay, Vesztergombi. Lisicza, Gere, Árvay, Jekl, Szőllősy, Simon, Ikon borok sorakoznak pár száz forintért az egyik szombathelyi szupermarket polcain. Ez igazán csábító ajánlat lehet az amúgy is árérzékeny vásárlók számára. Ám, ha valaki alaposabban szemügyre veszi a címkét, s egy kicsit ért a borhoz, azonnal rájön arra, hogy bizony ebben az esetben nem best buy-ról, hanem valami másról van szó - olvasható a Vinoporton, ahol az is kiderül, miért ilyen olcsók ezek a palackok.

Lecsó kecskesajttal? Miért ne?

Augusztus 22. 15:45
Ez a shakshuka, ami eredetileg Tunéziából származik, onnan került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják - írja róla a Nosalty. A lényeg benne a buggyantott tojás, a paradicsomszósz, a hagyma, a chili és a fűszerkömény. De mehet még bele padlizsán, cukkini, paprika, articsóka, burgonya, és igen, kecskesajt is.

Megbénította Balatonboglárt a szüreti fesztivál

Augusztus 22. 10:25
Balatonbogláron a szüreti fesztivál miatt lezárták az egyetlen kikötőből kivezető utat - írja az Index. A portál információi szerint a lezárás több száz embert érintett, volt, aki emiatt késte le a repülőgépét, mások kéthetes kisbabával voltak kénytelenek rostokolni az úton. Ráadásul a lezárás két órával a felvonulás előtt érvénybe lépett, addig a dühös embereket nem engedték át az üres szakaszon.

Mi is az a próbaszüret?

Augusztus 22. 07:26
Nemrég hozta nyilvánosságra a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet az idei évi második próbaszüretének eredményét. De mit is jelent a próbaszüret? Egy adott mennyiségű szőlőbogyó vagy fürt leszüretelése, amely reprezentálja az egész területet. Majd a szedett mintának megvizsgálják a mustfokát, savtartalmát és ph-ját. Ezen adatok segítségével meghatározható a szüret optimális időpontja. 
 
A Tarcalkutató.hu oldalon a következő mintavételezési módszert használták:
 
mennyisége: 10 fürt
 
vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
 
fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
 
módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk

A fürtök kválasztása minden pincészet és szőlőbirtok esetén más és más lehet!

Nemes célért gyűjtenek majd a Magyar Borok Útja Rallye zárónapján

Augusztus 21. 19:38
Augusztus 28-án a budapesti Városligetből indul a 20. jubileumi Magyar Borok Útja Rallye, amelynek a mezőnye idén mintegy 100 autóból áll. A versenyzőknek az első nap 470 kilométert, a második nap 350 kilométert, a záró napon pedig 60 kilométert kell teljesíteniük augusztus 28-30. között.
 
A hazai turizmust, borokat és a közlekedésbiztonságot népszerűsítő háromnapos bortúra idén a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéket járja be. A Rallye abszolút győztesének járó vándordíjért versengő csapatoknak idén is pontosan kell teljesíteniük az útvonalat, időben érinteniük az ellenőrző pontokat (a korábbi érkezésért és a késésért egyaránt büntetőpont jár), valamint az egyes állomásokon teljesítendő összesen 20 feladaton a lehető legtöbb pontot kell összegyűjteniük - írja a TurizmusOnline.hu.
 
Az esemény sajtótájékoztatóján egy szép gesztusra is sor került: Regöci Attila, a versenyt immár húsz éve szervező és életben tartó Regő Kft, tulajdonosa elmondta, a gyöngyösi befutó alkalmával gyűjtést szerveznek a túra alatt egyik első győztesük, Fehér György újságíró számára, aki nagybeteg, és gyógyszerekre sincs már pénze. Az összegyűjtött összeget Gyöngyösön adják át a bajba került ex-versenyző családjának. 
 

Mit érdemes tudni a bazsalikomról?

Augusztus 21. 16:06
A bazsalikom leveleit felhasználhatod frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók. Mivel frissen vágva igen kellemes ízt ad a paradicsomnak, pizzák, spagettiszószok, paradicsomlé-öntetek nélkülözhetetlen fűszere. A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe. De akár díszítésre is alkalmas.
 
Érdekesség, külső megjelenés: Egynyári növény, fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel. Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak. A bazsalikom, más néven a „növények királya” nevét a görög basileus szóból eredeztetik, melynek jelentése: király.
 
Gyógyhatás: A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, levele néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.
(Forrás: Nosalty.hu)

3 éve nem volt lecsófesztivál Békéscsabán - most megint lesz!

Augusztus 21. 11:33
Felelevenítik a Csabai Lecsófesztivál hagyományát, de újragondolt formában, Békéscsabai Kolbászos Lecsófesztiválként rendezik meg augusztus 21-én és 22-én Békéscsabán, a CsabaParkban.
 
Opauszki Zoltán városfejlesztési tanácsadó kifejtette, hogy a csabai kolbász és a legutóbb 2012-ben megrendezett lecsófesztivál tradícióit szeretnék egyesíteni, továbbá ezzel is színesítik a nemrég uniós forrásokból felépített CsabaPark programkínálatát.
 
Opauszki Zoltán kifejtette: Békéscsabának mint elsősorban mezőgazdasági, élelmiszeripari jellegű térségnek a legfontosabb feladata az itt készített élelmiszerek bemutatása, megismertetése, a termékek piacra jutásának elősegítése. 
 
Frankó Attila, a lecsófesztivál ötletgazdája elmondta: újdonság lesz, hogy augusztus 21-én sportos lecsófőző versenyt rendeznek, a nevezőknek tornagyakorlatokat kell bemutatniuk lecsófőzés közben. 
 
A hagyományos lecsófőzést szombaton rendezik meg, a korábbi évektől eltérően követelmény a nevezőktől, hogy a csabai kolbászt valamilyen módon szerepeltessék a menüben.
 
Frankó Attila elmondta: a sportos lecsófőző versenyre súlyemelő, úszó és atléta csapatok is beneveztek már, a hagyományos főzőversenyen pedig több mint kéttucat csapat mérkőzik majd meg egymással. 
 
A programokról szólva közölte: lesz lecsókóstoltatás, Nyári János világbajnok mesterszakács bemutató főzést tart, esténként pedig koncertekkel szórakoztatják az ingyenes rendezvényre kilátogatókat.
(MTI)

Tévhitek a másnaposságról

Augusztus 21. 07:33
Sok tévhit kering a másnaposságról, az viszont biztos, hogy reggel mindneki elmormolja magában: Csak éljem túl a mai napot! A Dívány.hu összegyűjtötte a legelterjedtebb tévhiteket a macskajajról:
 
1. tévhit: Nem nagy ügy
A túlzásba vitt alkoholfogyasztás méreganyagokkal árasztja el a szervezetünket és károsítja a központi idegrendszert.

2. tévhit: Mindenkit egyformán érint
Életkortól, nemtől is függ a lebontható alkoholmennyiség.

3. tévhit: Egy kevés nem árthat
Nem feltétlenül kell mértéktelenül vedelni ahhoz, hogy másnap betegnek érezzük magunkat.

4. tévhit: A bor a legkíméletesebb megoldás
A vörösborban lévő tanninok olyan vegyületek, amelyek egyeseknél fejfájást okozhatnak.

5. tévhit: A diétás koktélok biztonságosabbak
Ezek sokkal magasabbra toljék a véralkoholszintet.

6. tévhit: Előbb jöhet a rövid, aztán a sör
Sajnos nem az italfajták sorrendje, hanem az elfogyasztott alkoholmennyiség az, ami befolyásolja a másnapi közérzetünket.

7. tévhit: Lefekvés előtt tésztát kell enni
Az ételnek már az italozás előtt a gyomorba kell kerülnie, valamint a zsír tudja leghatékonyabban lelassítani az alkohol felszívódását.

8. tévhit: A fájdalomcsillapítót is elalvás előtt kell beszedni
A gyógyszer hatása a beszedést követő négy órán belül elmúlik, ezért több értelme van, ha ébredéskor veszi be az ember.

9. tévhit: Az alkohol segít a nyugodt alvásban
Épp ellenkezőleg. Egyetlen rövidital lefekvés előtt valóban megkönnyítheti a szervezet ellazulását, túl sok alkohol azonban aláássa a minőségi, zavartalan alvást.

10. tévhit: Kutyaharapást szőrével
Legfeljebb késleltetni tudja a tüneteket, amelyek akkor jelennek meg, ha a véralkoholszint a nullára esik. 

11. tévhit: A kávé mindig segít
Nem érdemes kávéval józanodni, mert vízhajtó hatásának köszönhetően csak mégjobban dehidratálja a szervezetet.
 

Itt az új sörlekvár télire

Augusztus 20. 19:49
Ebben a hideg, esős időben nem kívánják annyian a jéghideg sört, de annak érdekében, hogy ne veszítsenek vonzerejéből az ital, megjelent egy új termék a piacon. Sör, de lekvár formájában. Az egyetlen hibája az ínyencségnek, hogy így elveszíti alkoholtartalmát.
 
A sörlekvár pont úgy készül, mint a gyümölcslekvár, csak a gyümölcsöket sörrel kell helyettesíteni. Főzés során hozzáadjuk a cukrot és a pektint, a végén üvegekbe töltjük, és örülünk a szép, áttetsző kocsonyának - írja az Origo.hu.