Fröccs

Milyen sütemények várnak rád Gourmet fesztiválon?

Május 21. 13:34
A 2015-ös Gourmet Fesztivál témája a paprikás csirke, valamint a barbecue és grill ételek, azonban nem feledkeztek meg az édesszájú vendégekről sem. Több étterem is készül a kínálatában desszerttel, de a kiállítók között találunk cukrászdákat is szép számmal. A klasszikus és kortárs süteményeket is megismerheted a Gourmet-n. Íme a cukrászdák listája, akiknek desszertjeit négy napon át kóstolhatod:
  • Auguszt Cukrászda
  • Cake Shop
  • Desszert.Neked
  • Dolcissima
  • Gerbeaud Kávéház
  • Harrer Chocolat
  • Pataki Cukrászda
  • Zangio Csokoládé
  • Zazzi
További hasznos információkat a cukrászdákról itt találsz.
 

Szeretik a világban a Késői Aranyat

Május 21. 11:17
A párizsi Vinalies, a bordói Challenge du Vin után április végén a prágai Vinex-en kapott aranyérmet és választották legjobb édes bornak a Tokaj Kereskedőház „Tokaj Grand Selection Késői Arany” elnevezésű késői szüretelésű borát.
 
Több ezer bort neveztek a világ minden tájáról arra a három borversenyre, amelyeken sorozatban három aranyérmet nyert el a Tokaj Kereskedőház késői szüretelésű édes bora.
 
A bírálók elsőként a párizsi Vinaliesen, 2015 márciusában választották 40 ország mintegy 3600 bora közül legjobbnak a késői szüretelésű bort, amely a Tokaj Kereskedőházhoz 2013 tavaszán csatlakozott, 2012-ben az "Év bortermelője" címmel díjazott Áts Károly főborász vezetésével készült.
 
A világ talán legnagyobb elismertségű borversenye után a 2015. április 10-11. között megrendezett bordeaux-i Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen is aranyérmet ítélt a borászokból, szőlészekből és borszakértőkből álló zsűri a tokaji bornak. Az április végi prágai Vinex borverseny pedig ismét elismerést hozott a Tokaj Kereskedőház magas minőségű édes borának. 
 
A Tokaj Kereskedőház borainak megújulását a borászat technológia teljes átalakítása kíséri: 2013 októberében több milliárd forint értékű beruházási program indult el a társaság tolcsvai telephelyén, a pincészet hűthető tartályparkjának kiépítését, új palackozó üzem építését, valamint az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítását célul kitűzve.

Mit együnk a rák megelőzése érdekében?

Május 21. 06:23
Toral Shah sejtbiológiából szerezte diplomáját, rákszakértői képesítéssel. A biológus-gasztroblogger szerint a rák genetikai meghatározottsága ellen nehéz tennünk, a betegséget azonban 80 százalékban a nem megfelelő életmód okozza - írja a Táfelspicc.hu. Torah Shah összegyűjtötte azt a kilenc tanácsot, amit a legfontosabbnak tart a rák megelőzésének szempontjából.
 
1. Együk végig a szivárvány színeit: lehetőleg napi hét-kilenc alkalommal fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt.
2. Daraboljuk fel a hagymát, préseljük a fokhagymát
3. Főzzük meg vagy préseljük le a paradicsomot
4. Csepegtessünk citromot a zöldekre
5. Fűszerezzünk kurkumával, gyömbérrel és köménnyel
6. Napi két paradió távol tartja az orvost
7. Az olajos halak legyenek a legjobb barátaink
8. Napozzunk napi 15 percet
9. A rostbevitel alapvető
 
Miért érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni? A válaszokat a Táfelspicc bejegyzésében elolvashatod.

Hal íze van, de nem hal, akkor mi az?

Május 20. 16:10
Kínában olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik - írja az Agrárszektor.hu. A tudományos módszerekkel előállított marhahús legalább akkora mennyiségben tartalmazza az egészséges omega-3 és 6 zsírsavakat, mint azt korábban a halaknál tapasztalták.
 
A felfedezés azért jelentős, mert a gén hozzáadásával a vizsgált marhák húsában ötszörösére nőtt az egészséges zsírsavak aránya, amelyek védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és az elhízással szemben is. Hogy milyen módon állították a különleges húst, arról az Agrárszektor oldalán olvashatsz.

10 komplex rozé a világból! A nemzetközi listában szerepel egy magyar is

Május 20. 13:16
Tíz rendhagyó rozé, amelyek bizonyítják ezen bortípus komplexitását címen jelent meg egy cikk az Eater.com oldalán. A rozé a nyári, frissítő italok közé tartozik, amely egyben kiváló szomjoltó is - írja a szerző bejegyzésében. A 10 felejthetetlen rozé listájában, pedig szerepel egy magyar tétel is, Dúzsi Tamás 2014-es évjáratú kékfrankos rozéja. A tételről úgy ír a szerző, hogy könnyed, elegáns és jól iható a bor. Illatában a grapefruit, ízében a szamóca a meghatározó.
 
A tizes sorban szerepel még bordeaux-i, piedmonti, Loire menti, sonomai rozé is. A lista nagyon színes, mind a borok karakterének tekintetében, mind a megjelenésüket nézve.

19 hárslevelű 17 különböző tokaji dűlőből

Május 20. 11:38
Az idei évben, május 28-án második alaklommal kerül megrendezésre a Hárslevelűk Éjszakája, a HÉJ. Az esemény előestjeként 19 tételből álló hárslevelű sort kóstoltak végig. "Néhány év alatt összegyűlt nálam egy tekintélyesebb tokaji hárslevelű-gyűjtemény a 2011-es évjáratból, és ha már így esett, úgy gondoltam, hogy érdemes lenne egymás mellett megnézni a borokat." - írja a Borrajongó.hu.
 
A hárslevelűt ugyan többnyire a furmint kistestvéreként kezelik, mégis sok borásztól lehetett már hallani, hogy ideális évjáratban képes felnőni a furmint mellé. (...) Egy szó, mint száz, a mai napig nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy szelídebb, könnyebben megközelíthető és felismerhető karaktere miatt a hárslevelű, de leginkább a - két fajta erényeit egyesítő - furmint-hárslevelű házasítás éppen akkora eséllyel nyithatna utat a nemzetközi hírnév felé, mint a furmint. - boncolgatja a témát a Borrajongó. A teljes hárslevelű sort és annak kóstolójegyzetét itt olvashatod el.