Fröccs

Mit tekint küldetésének a Terra Hungarica?

Október 28. 09:42
A Terra Hungarica védjegyet öt éve hozták létre, és ezzel egy újfajta missziót indítottak útjára a hazai borfogyasztók körében. Mit takar a márka? Mi a célja megalkotóinak? Nemes Richárddal, a márka igazgatójával és a Mitiszol Fesztivál szervezőjével készített interjút a Vinoport.
 
„Küldetésünk, hogy népszerűsítsük a természethű szőlőművelésből, és minimális beavatkozással készült borokat. Számomra az organikus, a bio, és az ökológiai fogalmak lényegében ugyanazt jelentik. A hagyományosan értelmezett bionál azonban a mi esetünkben többről van szó.
 
Kifejtem: ahhoz, hogy ma valaki Magyarországon bio minősítést szerezzen, a BioKontroll Hungária vagy az Öko Garancia certifikációja szükséges. Az ilyen minősítés megszerzéséhez és fenntartásához egy bizonyos szerlistáról válogathatnak a gazdálkodók, továbbá néhány alapvető szabályt a borkészítés során is be kell tartaniuk, viszont használhatnak például fajélesztőket az erjesztéshez.
 
Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a természethű  borkészítés ennél több. Habár nem ellenőrizzük tagjainkat, elvárjuk tőlük, hogy betartsák az általunk megfogalmazott chartát, alapvető feltétel például, hogy spontán erjesszenek.”

Kamu, hogy az ezüstkanál megőrzi a buborékot a pezsgőben

Október 28. 06:30
Ha a pezsgősüvegbe ezüst teáskanalat teszünk, akkor a buborékok nem illanak el, így az italnak megmarad az élvezeti értéke - így szólnak a régi „mesék”. De ez kamu! Ezt a Stanford kutatói egy vizsgálattal bizonyították, még 1994-ben. A kísérlet során az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt - írja az Index.hu.
 
A tesztelők között voltak oktatók, tudósok feleségei, egyetemisták, professzorok és az ő rokonaik is. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le vakon, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.
 
A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:
  • az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki
  • egy 26 óráig nyitva hagyott üveget
  • egyet, amibe ezüst kanalat tettek
  • egy másikba rozsdamentes kanalat
  • és az egyiket újra bedugózták éjjelre
Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalas módszert elvethetjük, mert nem őrizték meg a szénsavasságot. Azonban a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is. A kutatók azzal magyarázzák a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain.

2000 éve eszünk sertést és még nem haltunk ki

Október 27. 19:41
Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára reagált arra a hírre, hogy World Health Organisation szerint a szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta.
 
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint 2020-ig 5 kilogrammal szeretnék növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást, ami évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene. Egyébként ez egybeesik a nagy sertéstartó európai országok szándékával, ahol ugyancsak a sertéshús-fogyasztás növelése a cél.
 
Menczel Lászlóné tudománytalannak nevezte az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének tanulmányát. Elmondta, hogy a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. 
 
A sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki - mondta.
(MTI)

Így palackozzák az olaszok a híres pezsgőjüket! Videó

Október 27. 16:52
Két év seprőn érlelést követően dobja piacra a Ca' del Bosco új pezsgőjét.
 

Tegnap Geréék leszedték az utolsó fürtöket is

Október 27. 16:49
Hétfő délután fejezte be a szüretet Villányban Gere Attila Pincészete. Úgy tűnik, hogy szép évjárat lesz az idei. Minden nap figyeltük, hogy megjelenik-e a botritisz, de szerencsére nem volt ezzel gondunk - mondta Gere Andrea, amikor múlt kedden Villányban jártunk.
 
Akkor, ilyen ködös időben épp a cabernet franc szedésén dolgoztak a szőlőben.
 
Tegnap Geréék leszedték az utolsó fürtöket is
 
Apropó, tudtad, hogy a pincészet 2014 óta hivatalosan is biobirtok? Ami pedig a franc-t illeti, november 21-én a Franc&Franc Villány invites Loire rendezvény helyszínein a házigazdáké mellett más villányi pincészetek Villányi Franc-jait is megkóstolhatod, és lesznek loire-i franc-ok is!

A Balaton környékén a legjobb a 2015-ös átlagtermés

Október 27. 14:13
Idén a vártnál 10- 15 százalékkal több szőlő termett hektáronként, valamint minőségben is jó évjáratúak lesznek a 2015-ös magyar borok - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmai igazgatója október 26-án az M1 aktuális csatornán.

A Balaton környékén a legjobb átlagtermés - ami a modern és hatékony technológia alkalmazásának köszönhető - hektáronként eléri 15 tonnát - fejtette ki Sümegi Zsombor.
 
A korai fajtáknak - mint például a cserszegi fűszeres - a nyári hőség ugyan nem tett jót, de ennek ellenére az idei évjárat minősége jó lesz, mivel a cukorfokok magasak.
 
Jelezte, hogy a magyar borok mintegy 90 százalékát belföldön értékesítik. Ezért olyan borokat kell készíteni belföldre is, amelyeket keres a piac, emellett jelentős marketing aktivitásra is szükség van, hogy a belföldi fogyasztók - a külföldiek is - magyar bort vegyenek.
 
A külföldi piacok közül Sümegi Zsombor kiemelte: a német, a cseh, a szlovák és az angol és a fejlődő kínai piacot. Fontos, hogy a nagy nemzetközi borkiállításokon például Düsseldorfban, Londonban, vagy Sanghajban is legyenek jelen a magyar borok - mondta.

(forrás: MTI)

Ó-ó, ami jó ebben az életben, az vagy hízlal, vagy rákot okozhat, vagy erkölcstelen...

Október 27. 12:42
 
...énekelte egykor valamelyik magyar rockzenekar. Nos, nem gondoljuk, hogy minden esetben előremutató, hogyha punkrock dalokból merítjük a bölcsességet, azonban a WHO legutóbbi jelentését olvasgatva kiderül, igaza volt a zenészeknek. A World Health Organisation szerint ugyanis a szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta.
 
A WHO rákkal foglalkozó részlege, az  International Agency for Research on Cancer ezeket a húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel bélrákot okoznak.
 
A jelentés a vörös húsokról azt mondja, hogy „az embereknél valószínűleg rákkeltők”. A vörös húsok fogyasztását eddig a hasnyálmirigy- és prosztatarákhoz kapcsolták.
 
A világ rákkutatóit tömörítő World Cancer Research Fund szerint szalonnából, kolbászból és szalámiból is olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet... :(

Égetett mézzel hígították a magyart

Október 27. 10:26
Vizsgálatot indított a Földművelésügyi Minisztérium az európai mézekbe kevert kínai hamisítvány miatt.
 
A nyerészkedő termelők komoly bírságra számíthatnak – mondta az InfoRádiónak a tárca parlamenti államtitkára. Nagy István azt is elmondta, hogy a hamisítvány nem káros az egészségre.
 
A hamis méz csak íz alapján felismerhető, ezért keverték a csalók európai mézzel a hamisat. Ez okozza Európában a nagy gondot: az üvegekben 70 százalékban európai méz van, amihez 30 százalékban hozzákeverik a kínai mézet.
 
Nagy ezzel viszonylag ellentmondóan viszont azt nyilatkozta, hogy úgy tudja, a brémai laboratóriumban már megtalálták azt az összetevőt, amelyet ha kimutatnak a mézből, akkor az garantáltan jelzi, hogy a méz kínai eredetű.
 
A Nébih már megkezdte a a vizsgálatot, aminek a keretén belül szúrópróbaszerűen fogják tesztelni a mézeket.
(Index)

Nagy lehetőséget kaptak a hazai falvak

Október 27. 09:23
Az országban több mint 200 ezer hektár zártkerti terület van, több mint 1 millió 150 ezer földrészlettel, amelyek osztatlan közös tulajdonban vagy éppen egyéni tulajdonban vannak, ám ezek egy jelentős részét a tulajdonosok nem tudják, vagy nem akarják megművelni. Ezért a falusi szőlőhegyek sem töltik be azt a szerepet, mutatják azt a képet, mint régen - mondta el V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium szaktárca államtitkára. 
 
Húsz település önkormányzata nyert idén összesen 173,5 millió forint támogatást a Földművelésügyi Minisztérium által indított programban, amelynek célja a falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök, a települések határában lévő zártkertek, sokszor gondozatlan földrészleteinek megújítása - közölte V. Németh Zsolt október 22-én a Vas megyei Oszkón.

A Termelő Falu elnevezésű programban, - amely a Tanyafejlesztés Program része - olyan önkormányzatokat is támogatásban részesülhettek, amelyek külterületeken segítik a baromfitartást, igazoltan őshonos tenyészállatok kihelyezésére fordítják a támogatási összeget.
 
A meghirdetett országos programhoz olyan önkormányzatok kapcsolódhattak, nyújthattak be egyedi támogatási kérelmeket, ahol már elindult valamiféle előkészítő munka, közös gondolkodás a baromfitartás segítésére, vagy éppen az egykori falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök őshonos fajtáinak a visszatelepítésére.
 
V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a mintaprogramok támogatásával a szaktárca célja, hogy az önkormányzatokon keresztül arra rászoruló családok számára nyújtson segítséget.
 
Szólt arról is, hogy régen a falusi szőlőhegyeken zajló munka és közösségi élet, a helyi termékek készítése ugyanúgy hozzátartozott a mindennapokhoz és az állattartással együtt jelentősen hozzájárult a megélhetéshez.
 
V. Németh Zsolt jó példaként említette a sajtótájékoztatón Oszkót, ahol egy civil szervezet, az Oszkói Hegypásztor Kör tagjai már évtizedekkel ezelőtt felismerték a helyi szőlőhegyen omladozó pincesorban rejlő értékeket és lehetőségeket.
 
Hosszú Zoltán, Oszkó polgármestere elmondta: a támogatásként elnyert 10 millió forintból 2 hektárnyi területen 250 gyümölcsfát szeretnének elültetni, a munkába közmunkásokat is be akarnak vonni, a terület  gondozását pedig az egyesületre bízzák.
 
Kovács István, az oszkói Hegypásztor Kör elnöke emlékeztetett: egyesületüket 30 évvel ezelőtt helyi fiatalok alapították, azzal a céllal, hogy a népi kultúra, a népi építészet, a helyi hagyományok értékeit őrizzék.

(forrás: MTI)