Fröccs

Nézd ezt a tündérmesébe illő karfiolos ételt!

Július 21. 10:15
A karfiol az egyik legszebb zöldség, ez kétségtelen, épp ezért érdemes úgy elkészíteni, hogy minél inkább érvényesüljenek a virágai. Pillanatnyilag ennél nem tudunk elképzelni szebbet... :)
 
Nézd ezt a tündérmesébe illő karfiolos ételt!
(Via)

Háromból két magyar használja a netet a vakáció megszervezéséhez

Július 21. 07:38
A magyarok 65 százaléka hasznos eszköznek tekinti az internetet az üdülés megtervezésében, a nyaralás során 87 százalék csatlakozik a világhálóra, a wifi elérés pedig 48 százalék számára fontos szempont a szálláshely kiválasztásakor - egyebek között ez derül ki a PayPal online pénzügyi szolgáltató cég nemzetközi felméréséből.
 
Az internetes eszközök használatában a felmérésben részt vevő négy ország - Csehország, Görögország Lengyelország és Magyarország - között a magyarok vezetnek: az utazás megtervezéséhez a magyarok 65 százaléka, a lengyelek 56 százaléka, a csehek 42 százaléka, és a görögök 39 százaléka találta hasznosnak ezeket a lehetőségeket. A magyarok 35 százaléka keresőmotorokkal, 22 százalék utazási oldalakon keres ajánlatokat, és 25 százalék használja az úti célról való információk összegyűjtésére is. 
 
Az internet nem csak a nyaralás megkezdése előtt, hanem az ott-tartózkodás idején is fontos: a magyarok 87 százaléka, a lengyelek és a görögök 95 százaléka, a cseheknek pedig 83 százaléka használja az internetet az utazás során. A nyaralás alatt a közösségi média oldalakat a magyarok 48 százaléka, a görögök 60 százaléka, a lengyelek 63 százaléka, a csehek 39 százaléka használja, de térképekre - a magyarok 71 százaléka - , vagy a munkával kapcsolatos kérdésekre is gyakran rákeresnek, és vásárolnak is. 
 
A kutatás szerint a nyaralás során a fizetés legtöbb alkalommal továbbra is készpénzben történik. A magyarok 70 százaléka, a lengyelek 68 százaléka, a csehek 63 százaléka és a görögök 79 százaléka továbbra is ezt a fizetési formát részesíti előnyben. Ugyanakkor azok száma, akik a nyaralás során felmerülő költségek többségét online szeretnék fizetni a tavalyi évhez képest megduplázódott, minden kutatásban résztvevő országban.
 
A kutatás szerint idén nyáron a legtöbben júliusban, vagy augusztusban terveztek szabadságra menni. Átlagosan a megkérdezettek 9 százaléka utazott szabadságra az év első felében, 11 százaléka pedig megvárja a szeptemberi kedvezményeket. Tavalyhoz hasonlóan alakul azoknak a száma, akik egyáltalán nem terveznek nyaralást, Magyarországon 15 százalék, Csehországban 16 százalék, Görögországban 24 százalék, Lengyelországban 15 százalék.
(MTI)

Eladták az Andrássy Rezidenciát

Július 20. 17:50
Szakmai befektető részére értékesítette Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodáját korábbi tulajdonosa, a CIB Bank. Az üzemeltető jövő év elejéig még biztosan az Accent Hotels marad.
 
A szállodát 2010. telén vette át az Accent Hotels az ingatlant tulajdonló bank megbízásából azzal a céllal, hogy professzionális üzemeltetés mellett maximalizálja a szálloda piaci teljesítményét és értékét. A szálloda 2015-ben fennállása legjobb üzleti eredményét könyvelte el, amit 2016. első félévében sikerült túlszárnyalni.
 
A Turizmus Online információi szerint 2016 nyarán újabb tulajdonosváltás történt, a szállodát egy szakmai befektető vette meg, aki 2017. első negyedévéig még mindenképpen az Accent Hotels-szel tervezi a szálloda üzemeltetését, majd jövő év második negyedévétől saját kezeibe veszi az irányítást.
 
A szálloda jövőjével kapcsolatos terveiről az új tulajdonos későbbre ígért tájékoztatást. 

Ma kezdődik a XI. Gyógy-Bor Napok Bükfürdőn

Július 20. 14:48
Július 20-24. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg Bükfürdőn a Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivált, amelyen történelmi korok étkei, számos pincészet borkínálata és két zenei színpad programja várja az érdeklődőket. 
 
Tóth Tamás fesztiváligazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az ötnapos fesztivál újítása a határozottabb gasztronómiai irány. A rendezvény csatlakozik a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. "Gasztroélmények Éve" címmel meghirdetett kampányához. Az alapot ehhez az szolgáltatta, hogy 2015-ben sikerrel indította el a büki TDM szervezet a helyi termelői piacot. 
 
A programelem minőségi prezentálásához egy új helyszín felállításáról döntöttünk, ahol a fesztivál öt napján jeles meghívottak tartanak előadást, illetve mutatják be főzőtudományukat - mondta Tóth Tamás.
 
A gasztronómiai program hármas hívószava továbbra is: hagyományos, helyi, egészséges ételek - emelte ki a fesztiváligazgató.  
A programok Bükfürdőn, a Gyógy- és Élménycentrum melletti parkolóban felállított színpadokon, egy kisebb gyermekszínpadon, a Gasztro udvarhoz kapcsolódó színpadon, valamint a Fürdő Étteremmel közösen szervezett Jazz-Blues Udvarban zajlanak öt napon keresztül. 
 
A helyszíneket egy kézműves-kereskedő utca köti össze, ahol többek között a hagyományos magyar kézműves kultúrát és népi mesterségeket bemutató árusok, valamint a neves bortermelők standjai helyezkednek el - tájékoztatta az MTI-t a fesztivál igazgatója.
 
A kulturális programok sorában  nagyszínpadokon fellép többek között a Magna Cum Laude, a Csík Zenekar, a Budapest Bár, az Intim Torna Illegál, a Deák Bill Blues Band, a Cimbaliband, a Magashegyi Underground, a Parno Graszt és a Mystery Gang. 
 
A meghittebb, intimebb kikapcsolódást nyújtó Jazz-Blues Udvar vendége lesz az Esszencia, Török Ádám és a Mini, a Papa Jazz Seven, a Solid Jazz Band, a ManDala és a Tarisznyások együttes. A legkisebbeket a Fabula Színház, a Pódium Színpad, a Szamóca Színház, Páli Petra és tánckara, a Tarisznyások Együttes és a Langaléta Garabonciások szórakoztatják.
(MTI)

Ipari zajoktól hangos ezen a nyáron a Borkollégium

Július 20. 11:47
Ipari zajoktól hangos ezen a nyáron a Borkollégium
 
Magyarország első boriskolája június végén köszönt el a Pasaréti úti helyszíntől, hogy ősztől a Podmaniczky utcában, modern környezetben várja új és régi hallgatóit. 
 
 
A suli tantarmein épp nagy erőkkel dolgoznak, nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy a régi burkolatot szétkapták, mint Matula bácsi a tükörpontyot.
 
Ipari zajoktól hangos ezen a nyáron a Borkollégium
A sarokcsiszoló hangja helyett itt nemsokára a chablis lesz a téma

Marylandban már a fagyiturizmusé a jövő

Július 20. 08:48
Marylandban egyre népszerűbbek az ún. fagylaltutak. Ezek a borutakra hasonlító túrák, amikor az érdeklődő családok bejárják a környék farmjait, és végigkóstolják a gazdák által helyben, saját fejésű tejből készített fagyikat.
 
A túrák során a gyerekek megismerhetik a farm működését, a tejtermelést, de sok gazda állatsimogatóval és szedd magad akciókkal is igyekszik növelni a túra vonzerejét.
 
Az Egyesült Államokban dinamikusan növekszik a mezőgazdasági turizmus, mert az  emberek szeretnék megtudni, honnan származik az élelmiszer, és felvenni a kapcsolatot a gazdákkal, akik megtermelik – idézi Mark S. Powell, Maryland mezőgazdasági minisztériumának marketing vezetőjét az Agrárszektor.hu.
 
Marylandben öt év alatt, 2007 és 2012 között 24 százalékkal, 28 millió dollárra növekedett a helyi specialitások értékesítése, a megnövekedett érdeklődés pedig a piaci gondokkal küzdő gazdák számára is nagy lehetőséget jelent.
 
A helyi alapanyagokból történő fagylalt- és sajtkészítés egyre jövedelmezőbb, és a tendencia folytatódhat az olyan akcióknak köszönhetően, mint a fagylaltút, aminek során a látogatók a farmokat járva ebédelnek, fagyiznak, húst és tojást vásárolnak.

Laposa Bence: a károk beláthatatlanok és felfoghatatlanok

Július 19. 19:13
A badacsonyi borvidék északi részét, Csopak környéki szőlőket nagyon elverte a jég, a gazdák most mérik fel a károkat - mondta az InfoRádiónak Laposa Bence.
 
Nehéz és kihívásokkal teli az idei év, hiszen a tavaszi fagyok után jégeső tizedelte meg az ültetvényeket. Bizonyos helyeken akkora volt a pusztítás, hogy a teljes termés kárba ment - fogalmazott a badacsonyi borász.
 
Ahol a termés még menthető, ott azonnali növényvédelmi kezelést alkalmaznak a szakemberek, ha egyáltalán rá lehet menni az ültetvényre. Ahol nagyobb a baj, ott csak bizakodni lehet, hogy minél előbb magához tér a szőlőtermés - fejtette ki.
 
Országos a kár milliárdos nagyságrendű is lehet. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Világgazdaságnak azt mondta: már jelezték a Földművelésügyi Minisztérium felé, hogy a kárenyhítési alapot meg kell nyitni.

290 magyar fehérbor és rozé a Borkiválóságok könyvében

Július 19. 14:29
Idén kétszázkilencven tétel került be a Borkiválóságok könyvének 2016-os, harmadik fehér- és rozéborokat bemutató kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium gondozásában megjelent kiadványt a tárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa mutatta be hétfőn Egerben. A Felső-Magyarországi Borrégió oklevélátadó ünnepségén Kiss Eliza felidézte: immár három éve fut az ország egyetlen bormarketing programja, a Nemzeti Borkiválóság Program. 

Kifejtette emellett azt is, hogy szeretnék a már bejáratott, igényes könyv mögé tenni a még hiányzó kereskedelmi, piaci hátteret is, hiszen azt, hogy jól dolgoznak, valójában az értékesített bor mennyisége mutatja meg. Az egyéni marketing is fontos, de a "szigetszerű" próbálkozások nem elégségesek, össze kell adni ezeket az erőket - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a bormarketinget a turizmussal közösen kezeli a kormányzat. (Erről hétvégén hosszabb posztot is írt a Vinoport.hu-n futó blogjára.)
 
A Borkiválóságok könyvének vörösboros kiadványa másfél hónap múlva várható, illetve idén ismét esedékes a kétévente megtartott, aszú- és pezsgőkiválóságok kiválasztása is.
 
Az idei top borok listája elérhető a Vinoporton.
 
Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a borkiválóság program egri ünnepe azért is szerencsés, mert összecseng a város stratégiájának központi elemével, mely szerint Eger a minőség városa. Szólt arról is, hogy Eger turisztikai központ, ahol több mint félmillió vendégéjszakát töltenek el évente a látogatók. Fontos a bor- és gasztronómiai turizmus is - mondta.
 
A Borkiválóságok könyvének idei fehér- és rozéborokat bemutató kötete már magába foglalja az angol nyelvű változatot is. A beküldött 722 tételből az Országos Borszakértő Bizottság egy ötnapos kóstoló keretében választotta ki a könyvben bemutatott 290 bort. Ebből 226 fehér- és 51 rozébor lett borkiválóság, míg a Borkiválóság TOP 2016 minősítést 13 fehérbor kapta meg.
 
(MTI)

Egyszerűen mindenhol ott lesz nyáron a Fekete Borpince

Július 19. 13:54
És ősszel is. A szekszárdi borászat programnaptárja telis-tele van bor- és gasztrofesztiválokkal, ahol a borkedvelók találkozhatnak velük. Te hol fogod elcsípni őket?
 
  • Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál 2016 - 2016. július 20-24. Bükfürdő, Gyógy- és Élményfürdő parkolója
  • Hungarikum Fesztivál Balatonalmádi 2016 - 2016. július 22- augusztus 2. Balatonalmádi, Szent István sétány
  • Hungarikum Fesztivál Szeged 2016 - 2016. augusztus 4-7., Szeged, Széchenyi tér
  • Debreceni Bor- és Jazznapok 2016 - 2016. augusztus 4-7. Debrecen, Nagyerdő, Békás-tó
  • Kecskeméti Hírös Hét Fesztivál 2016 - 2016. augusztus 11-18. Kecskemét, Történeti Főtér
  • Savaria Történelmi Karnevál 2016 - 2016. augusztus 25-29. Szombathely, belváros
  • Győri Bornapok 2016 - Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál - 2016. augusztus 25-28. Győr, Dunakapu tér
  • Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál 2016- Zalai Teríték - 2016. szeptember 2-4. Zalaegerszeg, belváros
  • Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2016 - 2016. szeptember 2-4. Szeged, Széchenyi tér
  • Budapest Borfesztivál 2016 - 2016. szeptember 8-11. csütörtök-vasárnap  Budapest, Budavári Palota
  • Bioétel- és Borfesztivál 2016. szeptember 9-11. (péntek-vasárnap) - Hajdúszoboszló, Fesztivál tér
  • Szekszárdi Szüreti Napok 2016 - 2016. szeptember 15-18., Szekszárd, Béla tér és belváros
  • Szegedi Bortér 2016 - 2016. szeptember 15-18. Szeged, Dóm tér
  • Mangalica Fesztivál 2016 - 2016. november 4-6. Szeged, Széchenyi tér
  • Dóm Téri Advent 2016 - 2016. november 25. - december 24. Szeged, Dóm tér
  • Győri Adventi Vásár 2016 - 2016. november 25. - december 24. Győr, Baross út
  • Szombathelyi Advent 2016 - 2016. november 25. - december 24. Szombathely, Fő tér