Fröccs

Ők az 5 új Master of Wine

Március 01. 12:30
Két svájci, egy izraeli, egy cseh és egy maláj szakember szerezte meg a Master of Wine címet - tette közzé honlapján a Masters of Wine Institute.
 
A cím megszerzésének rögös útjáról itt írtunk. Az aspiránsoknak három részes vizsgán kell megfelelniük, amely elméleti és gyakorlati részből, valamint egy disszertációból áll.
 
Akiknek sikerült:
 
  • Ivan Barbic (Svájc)
  • Eran Pick (Izrael)
  • Jan Schwarzenbach (Svájc)
  • Lenka Sedlackova (Csehország - Nagy Britanniában él)
  • Stephen Wong (Malajzia - Új-Zélandon él). 

Most a tejcsokoládékat vizsgálta a Nébih

Március 01. 11:19
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) rendszeresen vizsgál termékcsoportokat a Szupermenta elnevezésű tesztjén. Legutóbbi alkalommal a fogyasztók által kedvelt és közismert tejcsokoládékat vizsgálták. Összesen 26 hazai és külföldi előállítású terméket, köztük anyagcserezavarban szenvedő édesség kedvelő fogyasztóknak kínált tejcsokoládékat is elemeztek.
 
A mintavétel átlagosan 30-35 % kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból történt. A minták között vannak külföldön gyártott (főleg német és lengyel) termékek és hazai gyártók által előállított csokoládék is, melyek a hazai polcokon leggyakrabban megtalálhatóak - írja a hivatal az oldalán
 
A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a vizsgált tejcsokoládékat a gyártók többsége magasabb kakaó szárazanyag-tartalommal gyártja, mint a minimum 25%, ami egyben magasabb beltartalmi értéket is jelent. A kedveltségi vizsgálaton azonban kiderült, hogy nem a legmagasabb kakaó szárazanyag-tartalommal rendelkező termékek a legfinomabbak, tehát ez önmagában még nem jelent kellemes ízt. A termékek kakaóvaj és tejzsír összmennyisége is a legtöbb esetben jóval magasabb volt az előírt minimum 25%-nál.
 
A 26 termékből 17 termék esetében hatósági eljárás indult. 4 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra, amelynek várható összege kb. 500.000 Ft, a többi termék esetében a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.
 
A kedveltségi kóstolás során laikus és szakértő kóstolók tesztelték a termékeket külső megjelenés, szín, illat, íz és állomány szempontok mentén. Ezek alapján a kóstolók kedvence a Lindt Excellence Finom Tejcsokoládé lett. Második helyen végzett a Milka Alpesi Tejcsokoládé, a dobogó legalsó fokát pedig a Tibi különleges tejcsokoládé foglalhatja el.
 
A „speciális”, azaz az édesítőszerrel vagy fruktózzal édesített csokoládék tekintetében a kóstolók kedvence a Delaviuda tejcsokoládé lett. A második legjobbnak a Choceur Tejcsokoládé bizonyult, míg harmadikként a Wawel Tejcsokoládé végzett.
 
További részleteket a Szupermenta.hu oldalon találsz!

Legyél a magyar csapat vezérszurkolója májusban!

Március 01. 09:50
A világ legnagyobb szakácsversenyén hagyomány, hogy minden nemzet versenyzőit saját, lelkes szurkolótábora buzdítja egy vezérszurkolói csoport vezetésével. A májusban Budapesten tartandó Bocuse d’Or Europe-on is a csapatokat kísérő szurkolók gondoskodnak majd a fergeteges hangulatról a kiélezett versenyen. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia egy felhívásban várja a magyar versenyzőket lelkesítő „hajrá csapat” jelentkezését! 
 
Májusban hazai pályán versenyez majd a magyar csapat, hiszen Budapesten rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyének a Bocuse d’Or-nak az európai döntőjét. Ezekben a napokban Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ, itt dől el ugyanis hogy a 20 európai nemzet közül melyik 11 ország séfje jut el a 2017-es lyoni világdöntőre.
 
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia várja olyan amatőr zenei együttesek jelentkezését, akik szívesen szurkolnak a magyar csapatnak és jó hangulatot tudnak teremteni  május 11-én, a Bocuse d’Or Europe második versenynapján. 
 
A feladat a magyar csapat buzdítása a versenyen olyan eszközökkel, dallamokkal, zajkeltéssel, ami a többi néző lelkesedését is fokozza, és aktív szurkolásra ösztönzi őket.
 
Március 22-ig olyan 3-5 fős csapatok – vagy, már működő amatőr zenei együttesek – videós jelentkezését várjuk, akik megteremtik majd azt a hangulatot a helyszínen, amivel hangban és vizuális megjelenésben is kitűnnek a tömegből, lelkesíteni tudják a többi szurkolót is és győzelemhez segítik a magyar csapatot.  Fontos, hogy a magyar versenyzők érezzék a hazai közönség támogatását, és megmutassuk a világnak, hogy szurkolásban is kiemelkedőt tudunk nyújtani.
 
A részletes versenykiírás itt olvasható.

Máris jelentős károkat okozott az esőzés Mádon

Március 01. 09:31
A Dorgó-tető bakművelésű ültetvényünk felett a februári esőzés (sokévi átlag közel háromszorosa) eláztatta a riolitos – horzsakőből rakott 3 méter magas műtárgy talajközegét. Újjáépítése szakszerű, speciális munkát igényel - írja honlapján a Holdvölgy.
 
A fotón a háttérben a hidegfront égi képződménye látható a Mádi medence felett.
 
Máris jelentős károkat okozott az esőzés Mádon

Ezek a gyógyhatásai a gyermekláncfűnek

Március 01. 07:13
A pitypangot, vagy más néven gyermekláncfű hasznos gyógynövény, amelyet a benne lévő keserűanyagoknak köszönhet. Gyökerét ősszel és tavasszal, levelét áprilistól júniusig, az egész növényt gyökérrel tavasztól őszig gyűjthetjük.
 
  • Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van. 
  • Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. 
  • A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású. 
  • Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. 
  • Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. 
  • Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják. 
  • Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.

(Forrás: Házipatika.hu)

Sportolj borral!

Február 29. 19:18
Nincsen súlyzó az otthoni edzéshez? Inenntől kezdve ez nem lehet akadály. Próbáld ki súlyzó helyett borral!
 
A Reebok sportmárka, a napokban posztolt egy videót, ami jól bizonyítja, hogy egy-kétpalack bor, kiváló partnere lehet a napi testmozgásnak. Használható aerobik jellegű és kardiós edzések során is - írja a Thedrinksbusiness.com. 
 
A videót itt is megtekintheted:
 

Egy furmint az ünnepekre

Február 29. 18:05
Egy nem mindennapi ivásra javasolt furmint, amely különleges élményt nyújt a kínálójának. A Metropol.hu kifejezetten ünnepnapokra ajánja a Demetervin 2013-as Király furmint tételét:
 
Összetéveszthetetlenül tokaji furmint illat árad a pohárból. Elképesztően ásványos, leginkább fémes, füstös, vulkanikus jegyekkel. Kezdetben inkább mögötte, majd ahogy szellőzik, inkább mellette jönnek a körtés, birses jegyek, vaníliával, grillázzsal, édesfűszerekkel. Kandírozott lime, pomelo és grapefruit. Micsoda citrusmix!(...) Koncentrált és feszes, finom szerkezetű savakkal, amelyek lendülettel ruházzák fel a tartalmas és súlyos kortyot, s repítik messzire. Utóíze közepesnél hosszabb, gyümölcsös, hordós és ásványos.
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!

Párhuzamok az olívaolaj és a bor között

Február 29. 16:50
Az olívaolajok között is számos eltérés van, több tényező is befolyásolja, hogy milyen íze lesz a készterméknek. Az azonban vitathatatlan, hogy a legjobb olívaolajakat a medeiterrán országokban állítják elő, mint Olazország, Sapnyolország, Görögország, Portugália és Dél-Franciaország. 
 
„A szőlő ugyanis ugyanúgy, mint az olajbogyó (az Olea europaea növény termése, idegen néven olíva) a legrégebbi növények közé tartozik a mediterrán területeken. Mindkettőnél fontos a gondos ápolás, a metszés, a terroir, és persze az optimális szüreti időpont. Szóval ami a szőlőnél, többnyire ugyanaz az olívaolajnál is garancia a jó minőségre. Hasonlóság továbbá, hogy a különböző tételek íze, ízvilága jelentősen eltérhet egymástól a minőségtől függetlenül is” - írja a Vinoport.hu
 
Ha még többet eg akarzs tudni az olívaolajról, akkor olvasd el a Vinoport.hu oldalon megjelent cikket!

Osztrák szakács főzött az Oscar-gálán

Február 29. 14:08
Wolfgang Puck, osztrák séf volt az Oscar-gálán felszolgált ételekért felelős. A karintiai származású szembert sokan a legjobbnak tartják Amerikában. Puck nélkül nincs parti, tartják Hollywoodban.
 
Az Oscarral 1985-ben kapcsolódott össze a neve, munkája az óriási filmes gálával azóta is állandó. Hogy a milliomosoktól és a sztárvilágtól érkező felkéréseket el tudja fogadni, elsőként dolgozott ki igazán komoly üzleti modellt a gasztronómiában - írja az Origo.hu.
 
A menü
 
A Forbes magazin információi szerint idén is komoly menüre számíthattak a meghívottak: kínai csirkesaláta, rákkoktél, füstölt lazachab uborkával, amelyekhez sajtok adták a köszöntést. Voltak mini burgerek érlelt cheddarral, füstölt lazacos remoulade mártással.
 
Házi perec pimento sajttal, tojásos füstölt paprika, kaviáros burgonya, és csirke szarvasgombával – ezek is a tegnapi menü részei, akárcsak a mandulás gazpacho fehér szőlővel. Benn halas konyha és szusi bár – a vegák és a diétás koszton élők sem maradtak éhen az estélyen.
 
Sokan az Oscar-gála fénypontjának tartják Puck csokibüféjét, ahol egy 24 karátos aranyporral bevont Oscar-csokiszobor is helyet kapott.
 
Az elmaradhatatlan champagne
 
A 2002-es reimsi, tradicionális eljárással készített Piper-Heidsieck pezsgőt szolgálták fel az este folyamán. A 230 éves pezsgőház Puck régi partnetre. A borokat Kalifornia csúcsborászata, a Sterling szállította, míg a whisky a kék üvegéről ismert skót Haig Club volt.