Fröccs

Ők lesznek ott a Bocuse d’Or magyarországi döntőjén

December 14. 10:40

A Bocuse d’Or december 13-i hazai selejtezőjén öten jutottak tovább a magyarországi döntőbe, ahol elindul Széll Tamás,  a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is. A tét nem kisebb, mint hogy ki képviselheti jövőre Magyarországot a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen. 2016 májusában Európa 20 országának legkiválóbb séfjei versenyeznek majd hazánkban.

 

A Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe hatan jutottak tovább:

  • Pohner Ádám    (Olimpia Étterem, Budapest)
  • Szabó László   (Sodexo)
  • Volenter István  (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár)
  • Sándor Rodrigo  (Costes Downtown, Budapest)
  • Győrffy Árpád   (Kollázs - Four Seasons, Budapest)
  • Széll Tamás  (Onyx Étterem, Budapest)


Az elődöntőbe jutott 11 szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. A versenyzőknek 3 óra 45 perc állt rendelkezésükre, hogy a helyszínen biztosított alapanyagokból az 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat megalkossák. A zsűrinek olyan ételsort kellett bemutatniuk, amelyek akár a világ jobb bisztróiban és éttermeiben is megállnák a helyüket és emellett szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltők vagy éppen szórakoztatóak is. A versenyen külön konyhai zsűri pontozta a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot és higiéniát, míg az ételek prezentálásáról és ízéről az 5-5 főből álló hal- és húsételeket kóstoló zsűri döntött.

 

Jó volt látni, hogy minden versenyző a maximumot hozta ki magából – összegezte a verseny tapasztalatait Hamvas Zoltán, a zsűri elnöke. – A mostani 11 fős mezőnyből 5-6 erős versenyzővel találkoztunk.  Sok ötletes megoldást láttunk a felszolgált ételek között, volt ahol a köret, volt ahol a húsétel, másnál pedig a látvány volt az, ami valamilyen érdekességgel hívta fel magára a zsűri figyelmét.

 

A Bocuse d’Or-on már szerepelt két korábbi versenyző –  a zöldkártyás Széll Tamás és Molnár Gábor – lehetőséget kapott arra, hogy a selejtező kihagyásával nevezzen be a hazai döntőbe.  A mai eredményhirdetésen bejelentették, hogy Széll Tamás, a 2013-es lyoni világdöntő 10. helyezettje ismét megméretetti magát. 


A séfek a mostani egyéni verseny után a februári döntőn már páros versenyzőként indulnak, ahol commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A Bocuse d’Or Europe magyar csapatának tagja lehet majd az ifjúsági verseny első 6 helyezettje és néhány ígéretes szakácstanuló is, a hazai döntőn győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán.

 

Európa 20 országa versenyez majd 2016. május 10-11-én Budapesten. Ha sikerül a két korábbi magyar résztvevőhöz hasonlóan szerepelni, a magyar versenyző ezen a versenyen kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.

 

További információk a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület honlapján, illetve facebook oldalán.


 

Sör is vásárolható az automatából, de csak rekesszel és jéghidegen

December 14. 09:38
A világ első sörrekesz automatáját Olaszországban gyártják. Az automatákat kihelyező sörgyár szóvivője azt mondta: egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozott az éjjel-nappal elérhető hideg sörre, ezért határozták el ezt a lépést - írja az Élemiszer.hu.
 
A gépet Olaszországban gyártották, és hogy kiszűrjék a söröző tinédzsereket, csak személyi igazolvánnyal lehet használni.

Nagyon megszaladt idén a turizmus

December 13. 20:56
Rekord évet zárhat idén a turizmus, az előrejelzések szerint a bevételek várhatóan meghaladják a 350 milliárd forintot, így az ágazat egyre inkább hozzájárul a gazdaság bővüléséhez - mondta Lepsényi István, az Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
 
A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett szálláshelyek forgalmával kapcsolatban kiemelte: év végéig a Magyarországra látogató turisták száma meghaladhatja a 10 milliót, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 25 milliót.
 
A külföldi és a magyar vendég forgalom egyaránt jelentős. Magyarország az ENSZ turisztikai szervezetének 50 országot rangsoroló listáján a 24. helyen áll a beérkezések száma alapján. A belföldi forgalom elsősorban a Széchenyi Pihenőkártyának köszönhetően "szépen alakul" - tette hozzá az államtitkár.
 
Kérdésre elmondta: bár a KSH adatai szerint októberben 3,4 százalékkal csökkent a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest, ez csupán szezonalitás, október ugyanis holtszezon, novemberben kezdődik az élénkülés és decemberben lesz a csúcsidőszak.
 
A főváros és a vidék viszonylatában arra is rámutatott, hogy a külföldi turisták egyre többször rövid városlátogatásra érkeznek az országba, ebből leginkább Budapest profitál, a gyógyturizmus révén azonban már vidékre is ellátogatnak a külföldiek.
(MTI)

Megint baj van az egyetemistákkal

December 13. 18:02
Súlyproblémákkal küzd a magyar egyetemisták 35 százaléka, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is - derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből.
 
A szervezet közleményében felidézi, hogy nemrég zárult le előadásokból és személyes tanácsadásból álló hároméves programja, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak, amellyel az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette az egyetemisták körében, és amelyben 5174 hallgató vett részt.
 
A program keretében végzett állapotfelmérésből kiderült, hogy az egyik legfontosabb mutató, a testtömegindex alapján a vizsgált egyetemistáknak mindössze 65 százaléka tartozott a normál tartományba, több mint ezren túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, míg majdnem négyszázan alultápláltnak bizonyultak.
 
A hasi zsír aránya alapján 243 hallgatónak kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolnia. Köztudott, hogy ez a fajta zsír a szív- és érrendszeri megbetegedéseken kívül számos más anyagcserezavar, többek között a cukorbetegség, továbbá a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.
 
A hasi zsírréteg alakulását előnyösen befolyásolja a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a teljes kiőrlésű gabonafélék beépítése az étrendbe.
 
A túlzott alkoholfogyasztás viszont elősegíti ezt a fajta zsírképződést, így a szív- és érrendszeri kockázat kialakulását is. Érdekesség, hogy a cukortartalmú ételek fogyasztása és a hasi elhízás fokozott kockázata között ebben a felmérésben nem volt kimutatható összefüggés.
A résztvevő egyetemisták 14 százaléka él együtt valamilyen krónikus betegséggel, ezek közül leggyakrabban a táplálékallergia (169-nél) és a szív- és érrendszeri megbetegedések (83-nál) fordultak elő.
 
A nemek között lényeges eltérést a magas vérnyomásnál és a táplálékallergiánál lehetett látni. A magas vérnyomás főleg a férfiakra, míg a táplálékallergia inkább a nőkre volt jellemző. A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségeknél viszont nem volt ilyen különbség.
A hallgatók táplálkozási szokásairól megállapította a felmérés, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt, 71 százalékuknál a bevitel az ajánlott napi mennyiség alatt marad. Teljes kiőrlésű gabonát csak 39 százalékuk fogyaszt rendszeresen.
 
Sokan követnek valamilyen diétát, legnépszerűbb a szénhidrátszegény és a laktóz-, valamint gluténmentes étrend. Az utóbbi divatjellegére utal, hogy a gluténmentes étrendet nemcsak a lisztérzékenységben szenvedők követik, hanem az indokoltnál jóval többen.
 
A testmozgás szempontjából ennél a korosztálynál még jobb a helyzet, mint a hazai felnőtt lakosság átlagánál, hiszen 45,5 százalékuk rendszeresen, 44,7 százalékuk alkalomszerűen sportol. Ugyanakkor látszik, hogy miután a kötelező testneveléssel járó iskolai éveket maguk mögött hagyják, sokan a rendszeres testmozgásnak is hátat fordítanak - írta közleményében az MDOSZ.
(MTI)

Borkarácsonyfát állítanak a Városligetben

December 13. 09:55
Borkarácsonyfát állítanak a Városligetben
 
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után idén újra Budapestre érkeznek a Balaton legismertebb borászai, gasztronómiai és turisztikai szolgáltatói, hogy egy különleges hangulatú Adventi Balaton Szalon keretében mutassák meg karácsonyi kínálatuk legjavát a fővárosi közönségnek december 15-én.
 
A téli csodaország hangulatú rendezvényen közel 40 balatoni bort, a gasztro standokon pedig különféle finomságokat lehet majd kóstolni és vásárolni ajándékként a karácsonyfa alá. A turisztikai szolgáltatók téli élményekkel teli kedvezményes programajánlatokkal érkeznek. A családi pincészetek itt mutatják be először azokat a még hordóban lévő borokat, amelyeket jövő tavasszal BalatonBor néven, egységes címkével hoznak forgalomba. 
 
„Az olaszrizlingből készített BalatonBor lesz az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért modell értékű kezdeményezés. A rendezvényen lehet első ízben, hordómintaként BalatonBort megkóstolni” - mondta Kardos Gábor, a Balatoni KÖR elnöke. Az esemény leglátványosabb attrakciója, idén is a Borkarácsonyfa állítás lesz a műjégpályán, 16:30-tól. Ezt követően az Adventi Balaton Szalon vendégeit 17:30 órától várják a jól fűtött díszteremben (ide közvetlenül is fel lehet jutni a főbejárattól, a műjégpálya belépő megváltása nélkül). 
 
A borásztársak a helyszínen szeretnének gratulálni a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa frissen megválasztott elnökének Légli Ottónak.

Számos betegség megelőzésében segít a mák

December 13. 07:18
Karácsonykor különösen népszerű a mák, azonban érdemes belőle év közben is fogyasztani, ugyanis a benne található tápanyagok számos betegség megelőzését segítik - írja a NoSalty.hu:
  • kedvező zsírsavösszetétele hozzájárulhat a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez
  • a benne található alkaloidok, jótékony hatásúak egyes idegrendszeri rendellenességek esetében
  • hatékony a gyulladások, a láz, a vérhas, az ingerültség, a szamárköhögés, a fülfájás, a fogfájás, a hasmenés, az asztma, a hányás és az émelygés kezelésében
  • természetes nyugtató hatásának köszönhetően régóta használatos az álmatlanság ellenszerként
  • magas kalciumtartalma hozzájárul a fogak és csontok egészségének megőrzéséhez
  • mangántartalma segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladások és a cukorbetegség megelőzését
  • magas diétás rost tartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékli a túlzott vércukorszint ingadozást, valamint hozzájárul az egészséges bélműködés fenntartásához
A teljes cikket a NoSalty.hu oldalon tudod elolvasni, ahol különböző mákos recepteket is találsz.

Úgy tűnik, egyformán szeretjük a bort, a sört és a röviditalt

December 12. 20:37
Vagyis kávé mindegy... Évente több mint húsz liter tiszta alkoholt iszik az átlag magyar férfi, hetet a nő - írja a Magyar Hírlap.
 
A legtöbb „alkalmi nagyivó” Litvániában, Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Görögországban, Moldovában és Belgiumban van. Hazánkban a férfiak 44, a nők hét és fél százaléka esik ebbe a kategóriába.
 
A napilap a KSH Korfa című kiadványának alkoholfogyasztásokat vizsgáló elemézésére hivatkozva azt írja, hogy Európában a legnagyobb mértékben Olaszországban, Franciaországban, Portugáliában csökkent az alkoholfogyasztás az 1960-as évek óta, a legnagyobb növekedés pedig Norvégiában és Izlandon volt. A legtöbb országnál növekvő és csökkenő szakasz váltja egymást, hazánkban az 1980-as évekig nőtt, azóta mérséklődik a fogyasztás.
 
A WHO-becslések szerint az uniós országok közül Olaszországban isznak a legkevesebbet, átszámítva évi 6,7 liter tiszta alkoholt fejenként, ez napi egy pohár bornak felel meg. A legnagyobb fogyasztó Litvánia, 15,4 literrel, azonban a fehéroroszországi férfiak évi „adagja” 37,5 liter. Hazánk is a magas fogyasztású országok között van, nálunk a férfiak átlaga 20,4 liter, a nőké 7,1 liter.
 
Amíg korábban voltak jellemzően borivó – mint a dél-európai országok –, és elsősorban sörfogyasztó – Német- és Csehország, Nagy-Britannia – nemzetek, addig az égetett szeszes italok Kelet-Európában élveztek népszerűséget. Mára egységesedett a fogyasztás összetétele, a különbségek mérséklődtek. Magyarországon egyharmad-egyharmad arányban oszlik meg a fogyasztás a „tömény” italok, a borok és a sörök között.

Íme néhány érdekesség a világ karácsonyi asztalairól

December 12. 15:10
A Nosalty összegyűjtött néhány számunkra szokatlan karácsonyi ételt. Nézzük csak!
 
  • Franciaország: gesztenyével töltött egész pulyka almával, zsályával
  • Venezuela: hallacas (tenger gyümölcseivel vagy sertéssel/csirkével/marhával és mazsolával, kapri- és olívabogyóval, fűszerekkel töltött kukoricadarás tészta, platánlevélbe csomagolva, és sós vízben kifőzve)
  • Finnország: porkkanalaatikko (finn köretféleség sárgarépából tejszínnel, tojással, vajjal, és rizzsel aranybarnára sütve)
  • Görögország: avgolemono (csirkeleves tradicionálisan tojással és citromlével, kaporral)
  • Németország: stollen (kalács, aszalt gyümölcsökkel, dió- és mogyorófélékkel, porcukorral)
  • Fülöp-szigetek: Puto Bumbong (édes rizs, lila Yam-gyökér, bambusz szárában főzve)
 
A részleteket itt találod!