Fröccs

Sok újdonsággal készülnek a Gyulai Pálinkafesztivál szervezői

Január 12. 15:05
Április 15. és 17. között rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált, amelyet idén új tulajdonosi kör szervez. Az esemény sajtótájékoztatóján a rendezők elmondták, hogy idén nagyobb sátorral, a hungarikumok hangsúlyosabb jelenlétével várja az érdeklődőket.
 
Arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma elsőszámú pálinkafesztiválja legyen, hozzájáruljon Gyula ismertségének növeléséhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez - mondta el Bora Imre a Gyulai Pálinkafesztivál új fősezrevzője január 11-én. 
 
Az MTI kérdésére válaszolva Bora Imre kifejtette: újdonság lesz idén, hogy nagyobb sátrat állítanak fel a Várkertben, amelyet az eddigi gyakorlattal ellentétben nem osztanak több térre. Arra törekszenek, hogy a Gyulához kötődő termékek, a kolbász, a májas, a csokoládé, valamint a hungarikumok, például a mangalica- és szürkemarha-termékek, a méz, a kürtős kalács hangsúlyosabban jelenjenek meg a fesztiválon.     Hozzátette: idén is szerveznek pálinkaversenyt, ám ezúttal a kereskedelmi főzdék nem nevezhetnek a termékeikkel.
 
Újdonság lesz az is, hogy külön kategóriát alakítanak ki a bérfőzdék által, valamint az otthon, saját fogyasztásra főzött pálinkák számára. A nevezési feltételekről és határidőkről később adnak tájékoztatást.
 
Bora Imre közölte: a rendezvény szakma általi elismertségét programokkal és konferenciákkal szeretnék emelni, emellett kiemelten figyelnek arra, hogy színvonalas kísérőrendezvényeket is szervezzenek, minden korosztálynak megfelelő zenei kínálatot nyújtsanak.
Koncertet ad idén az Ismerős Arcok, Majka és Curtis, a Kiscsillag, az Irigy Hónaljmirigy, Gáspár Laci, a Bikini, Kis Grófo, Bódi Guszti és Bódi Margit, továbbá a gyulai zenészekből álló Magna Cum Laude együttes.
 
Görgényi Ernő polgármester elmondta: a fesztivál kiemelt eseménye Gyulának, örülnek, hogy egy tőkeerős, professzionális tulajdonos kezébe került a rendezvény. Bejelentette: öt évre szóló megállapodást szeretne kötni a főszervezővel, amely szerint a város minden évben legalább négymillió forinttal támogatná a szervezést és ingyenesen rendelkezésre bocsátaná a helyszíneket. Erről a január végi képviselő-testületi ülésen döntenek - mondta a polgármester.
 
Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált Lovász Sándor ötletgazda szervezte meg 2000-ben Gyulán. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben számos hasonló rendezvényt szerveztek országszerte, a békési fesztivál sem színvonalában, sem látogatottságában nem tudta hozni a megfelelő fejlődést. Ezért döntött úgy Lovász Sándor, hogy átadja a rendezési jogokat a Bora Ital-nagykereskedelmi Kft.-nek, amely már 16 éve szervezi a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét - közölték a szervezők.
 
A 17. Gyulai Pálinkafesztivált április 15. és 17. között rendezik meg a Várkertben.
(MTI)

Nemzetközi böllérverseny lesz hétvégén

Január 12. 13:05
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényét, a 15. Nemzetközi böllérversenyt szombaton tartják Napkoron, ahová a korábbi évekhez hasonlóan több mint tízezer érdeklődőt várnak.
 
Támba Miklós főszervező elmondta: mintegy huszonöt alkalmi hentescsapat idézi vissza a hagyományos falusi disznóölést, köztük az erdélyi Kaplony, Szatmárhegy és Erdőd településekről érkezők is, akik az anyaországitól értérő módon készítik és tálalják fel a finomságokat.
 
A napkorona udvarház területén a mangalica disznófajta feldolgozásában mérik össze tudásukat a böllérek, az általuk hozott állatoknak rendelkezniük kell a Mangalica Szövetség tanúsítványával is.
 
A versenyen a legjobb böllér címért küzdenek az indulók, de díjat kap a legnépszerűbb gárda is. A rendezvény szombat reggel 6 órakor veszi kezdetét a Nyíregyházával szomszédos településen.
 
Ahogy az egykor, sőt még ma is szokás a falvakban, a fogópálinka elfogyasztásával indul a nap, amelyek szintén versenyeznek, csakúgy, mint a nap közben felszolgált forralt borok.
 
Támba Miklós szerint különlegességnek számító gyümölcspárlatok is kerülnek az asztalra, így som, vadkörte vagy birsalma pálinka, a boroknál pedig a megannyi változatú ízesítés jelenti a ritkaságot, például a szegfűszegestől a narancsosig.
 
Az állatok kötelező elkábítása és kivéreztetése után a zsűri értékeli a húsfeldolgozást, a füstölésre és a hűtésre előkészítés mesterfogásait, illetve az elkészített toroskáposztát, hurkát és kolbászt is.
 
Az érdeklődők is megkóstolhatják a disznóölés hagyományos ételeit, italait, annak a böllérgárdának, amelyik sátránál a legtöbben fogyasztanak majd, a közönségdíj jár.
(MTI)

Így (nem) isznak a fiatalok

Január 12. 10:41
Az egyik nagy sörgyártó koncszern a közelmúltban végezte el globális kutatását arról, hogy a 21 és 35 év közötti prémium sört fogyasztók miként viszonyulnak az alkoholfogyasztáshoz. A vizsgálatban résztvevő ötezer fő válaszai alapján elmondható, hogy az Y generáció életében hangsúlyos szerepet tölt be az önmagukról kialakított kép fenntartása. A válaszadók több mint fele leginkább a kontroll elvesztése miatt kerüli a bulikban a túlzott alkoholfogyasztást, ugyanakkor a megkérdezettek több mint egyharmada vallotta be, hogy posztolt vagy töltött már fel olyan képet a közösségi médiában ittasan, amit később megbánt.
 
A kutatás eredménye szerint a vizsgált korosztály a párválasztás során is figyel arra, hogy a másiknál mennyire ürül a pohár. A résztvevők 97 százaléka úgy véli, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás taszító, és nem szeretne olyan személlyel kapcsolatot kezdeményezi, aki a mértéket nem tartja.
 
A kutatást megrendelő cég felelős alkoholfogyasztásra ösztönző kampánya január közepén indul. A márka a kezdeményezésével elsősorban a nőket szólítja meg, és velük szeretné a mértéktartásra felhívni a figyelmet. A márka integrált kampánya január 13-án indul.

Egy hamonikus, koncentrált olaszrizling Csopakról

Január 12. 09:37
A Csopaki Kódexhez tartozó Petrányi Pince 2014-es olaszrizlingjét csodaszerű jelzővel illették A Művelt Alkoholistán. A bejegyzés szerzője így vélekedik a 2014-es Szita-hegy dűlőről szüretelt olaszrizlingről:
 
Harmonikus, koncentrált, minden ízében olaszrizling. Nincs hibája. Csak egy kis fogyatkozása: az illat analóg. Egy fajélesztővel felpiszkált sauvignon blanc-hoz képest csak elhaló hangfoszlányokat produkál. De ha közelebb hajolunk, és fejben bekapcsoljuk a fonófokozatot, akkor. És akinek ez nem elég, azt alfába masszírozzák az ultrarövidhullámú savak.
Miért? Egyrészt jó eséllyel életem legjobb olaszrizlingje. Ilyen tisztán a zöldfűszeres, mandulás, őszibarackos trió talán még soha nem játszott (...).

Téli tévhitek

Január 12. 06:31
Mostantól nem mentegetőzhetsz - írja a Dívány.hu, ahol összegyűjtöttek tíz téli tévhitet.
 
1. A hideg levegőtől nem lesz beteg
2. Hidegben is lehet edzeni
3. Nem lélegezhetnek fel az allergiások télen sem
4. Télen is le lehet égni
5. Nem a fején keresztül veszíti a teste a legtöbb hőt
6. Nem a napsütés hiányától lesz depressziós
7. Nem természetes, ha 4-5 kilót hízik karácsonykor
8. A C-vitamin nem elég a betegségek ellen
9. Nem a hidegtől hullik a haja
10. Az alkohol nem segít

Ezek a világ legerősebb sörei

Január 11. 20:52
A világon a legtöbb alkoholt tartalmató söröket gyűjtötte össze a Pivo blog. Soha nem gondoltuk volna, hogy egy sörben akár 60% alkohol is lehet. Kérdés persze, hogy ezek a klasszikus értelemben sörök-e egyáltalán. No, és, hogy finomak-e...
 
10. Struise Black Damnation VI – Messy - 39%
9. Baladin Espirit De Noel - 40%
7. Schorschbrau Schorschbock - 43%
6. Koelcchip Obilix - 45%
5. The End Of History - 55%
4. Schorschbrau Schorschbock - 57%
3. Koelcchip Start The Future - 60%
2. Brewmeister Armageddon - 65%
1. Brewmeister Snake Venom - 67.5% 

Hűtőszekrénybe integrálták a vásárlási applikációt

Január 11. 18:28
A Groceries az első olyan vásárlási applikáció, amelyet magába a hűtőszekrénybe integráltak. A CES-en bemutatott alkalmazás a legkényelmesebb módon, a konyhán keresztül köti össze a vásárlót a legnagyobb élelmiszer áruházakkal. A MasterCard Labs és a Samsung közös fejlesztése májustól először az Egyesült Államokban lesz elérhető - írja a Híradó.hu.
 
Az alkalmazás kényelmessé teszi a családi élelmiszervásárlást: a családtagok megrendelés előtt megoszthatják egymással a bevásárlólistájukat, módosíthatják a listán szereplő tételeket és a bevásárlókosár tartalmát. A vásárlás befejeztével a rendelést egy négyjegyű pin kóddal kell jóváhagyni, a fizetés pedig bankkártyával történik. A megrendelt élelmiszereket közvetlenül az áruházból szállítják ki a futárok.
 
Természetesen mobilváltozat is készült az alkalmazáshoz, így a család valamennyi tagja létrehozhat saját bevásárlókosarat, a termékeket pedig akár vonalkód szkennerrel is hozzá tudja adni a bevásárlólistához.

Bővítené a profilját a Coca-cola

Január 11. 15:32
Profilváltásra készül a Coca-Cola, vagy legalábbis szeretné bővíteni kínálatát. Az új termék nem a klasszikus cukros üdítők kategóriájába tartozik, hanem egy egészségesnek mondott gyümölcsital. Az indiai Central Food Technological Research Institute (CFTRI) kikísérletezett egy új italtípust, amely bár szénsavas, de húsz százalékban tartalmaz gyümölcsöt – leginkább szőlőt, almát és gránátalmát. 
 
A kutatóintézet máris elárulta a sajtónak, hogy a Coca-Cola érdeklődött a termék iránt - írja az Origo.hu.

Campaniai, ősi szőlőfajta palackba zárva

Január 11. 13:06
Illata gyógyvizes, barackos és narancshéjas - legalábbis a 2014-es évjáratú Janare Falanghina del Sannio DOP-nak. A Borravaló.hu egy ősi szőlőfajtát kóstolt, amelynek hazája Nápolytól északra, Campania partjainál található.
 
Szájban nehéz és viszkózus, számomra egészen szokatlan a korty. Enyhe extraktédesség mutatkozik, de tartják a viszonylag élénk savak. Egyébként a viaszos, monstrum nehézség jellemzi, valamint a kortyvégi törkölyös fűtés.