Fröccs

Szlovák, cseh és lengyel tejeket vontak ki a forgalomból

Június 16. 12:03
A Nébih laboratóriumaiban 48 UHT tej tételt vizsgáltak meg mintegy 200 paraméterre. Az ellenőrzés eredményeként 22 külföldi – szlovák, cseh és lengyel – előállítású terméket kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél.
 
Nébih ellenőrei a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenőrizték a különböző élelmiszerbiztonsági, például jelölési és nyomon követési előírások betartását - írja az Origo.
 
A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. A kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltűntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

Csillagokat ért a magyar ecet Brüsszelben

Június 15. 19:15
Erős mezőnyben kapott elismerést a Veritas Gold ásványvíz és a Buszesz Chef almaecet egy brüsszeli versenyen - közölte az Aquarius-Buszesz Csoport.
 
A tájékoztatás szerint a kizárólag magyar tulajdonú cégcsoport Veritas Gold ásványvize három, Chef almaecete pedig két aranycsillagot kapott a szakmai zsűritől az idei "Superior Taste Award"-on Brüsszelben. A világversenyen mintegy 1300 termék versenyzett a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (The International Taste & Quality Institute - iTQi) rangos elismeréseiért. 
 
A Veritas Gold természetes ásványvíz nemzetközi díja visszaigazolása annak, hogy jó irányt és célokat jelöltek ki a tulajdonosok a 90-es évek elején, amikor megalapították az Aquarius-Aqua Kft.-t, és azóta is jó úton haladnak. Az almaecet pedig az egészségtudatos életmód egyre nagyobb térhódításának köszönhetően reneszánszát éli - idézi a közlemény Dunai Andrást, az Aquarius-Buszesz Csoport elnök-vezérigazgatóját. 
 
A cégcsoport közölte: a csoport nettó árbevétel a múlt évben 22,272 milliárd forint volt, szemben a tavalyelőtti 20,245 milliárd forinttal. Az idén a cégcsoport a beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az előző évihez hasonló mértékű - 10 százalék körüli növekedést vár. Az Aquarius-Buszesz Csoport adózott eredménye 2014-ben 544,0 millió forint, 2015-ben 641,8 millió forint volt.
(MTI)

A világ legjobb étterme ismét olasz

Június 15. 15:51
A hagyományos olasz ételeket leleményes újításokkal kínáló Osteria Francescana lett az első A világ legjobb 50 étterme éves rangsorában.
 
A hétfőn közzétett lista modenai győztese tavaly a második helyen végzett, akkor a spanyolországi Gironában lévő El Celler de Gran Roca étterem előzte meg.
 
„A séf bátor kreációi tökéletes egyensúlyt teremtenek az örökség tisztelete és a korszerűség igénye között” - fogalmazott a rangsor készítőinek egyike Massimo Botturát, az Osteria Francescana tulajdonosát és főszakácsát méltatva.
 
A listát 2002 óta állítja össze a Restaurant című szaklap 972 séf, étteremtulajdonos és gasztronómiai szakíró és szakértő személyes tapasztalataira támaszkodva, nem előre lefektetett kritériumok alapján.
 
A világ legjobb 50 éttermének rangsora azóta olyan tekintélyt szerzett a séfek világában, hogy a Michelin-csillagok riválisává vált.
 
Mind az El Celler de La Roca, mind az Osteria Francescana a legmagasabb értékelést, vagyis három csillagot kapott a Michelintől.
 
Az 50 legjobb étterem listáján harmadik lett a szintén három Michelin-csillagos, New York-i Eleven Madison Park, amely tavaly óta két helyet lépett előre.
 
A limai Central megőrizte tavalyi negyedik helyét, a koppenhágai Noma két helyet is visszacsúszott, most ötödik a rangsorban, miután az északi konyha élvonalát képviselő dán étterem 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a világ legjobbja lett.

Az első tízbe sorolták még a franciaországi Mentonban található Mirazurt, a spanyolországi, San Sebastian-i Mugaritzet, a tokiói Nariszavát, a bécsi Steirerecket és a spanyol Axpe városának Etxebarri nevű éttermét.
 
A top 50 több mint fele európai vendéglő, hat található az Amerikai Egyesült Államokban, ugyanennyi Dél-Amerikában, öt pedig Ázsiában.
 
A világ legjobb cukrásza a francia "macaronkirály", "a cukrászat Picassója", Pierre Hermé lett, életműdíjat Alain Passard francia séf kapott, a legjobb női séfnek Dominique Crennt, a San Franciscó-i Atelier Crenn főszakácsát választották.
(MTI)

Meseautóval ment az Obzidian Bormanufaktúra Alsóörsre

Június 15. 11:24
A hétvégén Alsóörsön tartották a 17. Harley-Davidson Open Road Fest-et, ahová ezzel az autóval vitt tokaji borokat az Obzidian Bormanufaktúra.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
A '20-as éveket idéző, gyönyörű replika autócsoda belsejében hűtők biztosítják a bor megfelelő hőmérsékletét. Reméljük mihamarabb találkozunk a kocsival egyéb rendezvényeken, borfesztiválokon is!

Sok dinnye lesz idén

Június 15. 07:51
Sok dinnye lesz idén
 
Ebben az évben 5600 hektáron termelnek görögdinnyét a gazdálkodók, ez 5-6 százalékkal nagyobb terület, mint 2015-ben – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
 
A tájékoztatás szerint az áprilisi hideg éjszakák a növényeket valamelyest visszavetették a fejlődésben, de ha kedvező lesz az időjárás ezután, akkor országosan 230-240 ezer tonna görögdinnye termés várható, 25-30 ezer tonnával több a múlt évinél.
 
Az előrejelzések szerint július 4-től várható, hogy nagy mennyiségben kapható lesz majd a jó minőségű magyar dinnye. Először a Békés megyei termelők kezdik szüretelni a görögdinnyét, ahonnan a magyar görögdinnyetermés kétharmada származik.
 
Mivel az idén több dinnyét később – április végén, május elején – ültettek ki, hosszabb dinnyeszezonra van kilátás, ami így előreláthatólag augusztus végéig tart.
 
Nőtt a magnélküli, kisebb súlyú, 4-6 kilogrammos, sárgahúsú görögdinnyét ültetők aránya. A termelők bíznak a kiskereskedelmi láncok együttműködésében is, és remélik, hogy júliustól előnyben részesítik beszerzésüknél a magyar termelők dinnyéjét.
(MTI)

Pucér pincérek hozzák a 28.000 forintos vegán kóstolómenüt

Június 14. 20:41
Két hete nyitott London első meztelen étterme, ami olyannyira a "vissza a természethez" elv híve, hogy tulajdonképpen konyhatechnológia sincs, mint ahogy fények és mobilhálózat sem. A kóstolómenü viszont 69 fontba kerül, a várólistán pedig 46.000 ember van!
 
Mindössze három hónapig tervezik a nyitvatartást, ám már most is elképesztő a kereslet az étteremre, ahol komplett Flinstone-élményt kaphatunk, agyag edényekkel, ehető evőeszközökkel (kenyérből vagy zöldségből), organikus borokkal és pucér pincérekkel. Az ötfogásos kóstolómenü nyers vagy fermentált ételeit 1 óra 45 perc alatt kell végigegyük - utána ugyanis már jön is a következő vendég.
 
The Bunyadi étterembe lépve, először a bárba érkezünk, ahol a vendégek fürdőköpenybe öltözve várják sorukat, a látvány kicsit spa-szerű. Amint helyet foglalunk majd asztalunknál, már szabadulhatunk is meg mindentől, amire nincs szükségünk, és kezdődhet a legtermészetesebb étkezési élmény!
 
Elgondolkoztunk, hogy végeredményben miben lenne ez más, mint otthon vacsorázni áramszünetkor, bár az is igaz, hogy ritkán készítünk sötétben pácolt lazacot hínár salátával vagy szárított paradicsommal töltött cukkinivirágokat - pláne meztelenül. 

A bor hízlal?

Június 14. 16:47
A bor hízlal?
 
Igaz, hogy a pezsgőkben van a legkevesebb kalória? És az, hogy a fehérbor kevésébé hízlal mint a vörösbor? Egyáltalán tudjuk mérni a borok kalóriatartalmát? Szerencsénkre igen! 
 
A borokban két olyan alkotóelem van, ami súlygyarapodáshoz vezethet. Az egyik az alkohol, a másik pedig a borban lévő maradékcukor (amennyiben van). Az alkohol nagyobb hangsúllyal bír, hiszen egy gramm alkoholban 7 kalória van, míg 1 gramm maradékcukorban 4 kalória - olvashattuk a Decanter oldalán. Így viszont megdől a feltételezés, hogy a száraz borok mindig kevesebb kalóriát tartalmaznak, hiszen egy édesebb, de alacsony alkoholtartalmú fehérbor (pl. Kabinett Riesling) kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy magasabb alkoholtartalmú száraz bor. 
 
Azt is érdemes számításba vennünk, hogy egy nap pontosan hány kalóriára van szükségünk, hiszen sokkal több kell annak, aki rendszeresen sportol, mint annak aki mondjuk ülőmunkát végez, és egyáltalán nem sportol. Ha tehát mozgunk, több bort ihatunk!
 
A pontos képlethez, mellyel kiszámíthatjuk hogy az adott üveg borban hány kalória van, kattints ide!
 

Buborékhoz betevőt

Június 14. 13:22
A pezsgő egyre népszerűbb, hiszen elegáns, tartalmas és frissítő egyszerre. Ennek értelmében a Budai Gesztenyés Étterem pezsgőkhöz komponált fogásokat kreált! Mostantól egészen június 23-ig öt olyan príma fogással jelentkezik, melyek a szezonalitás mellett, a buborékok és ételek közti harmóniát is hirdetik. 
 
Lesz pármai sonkás színes saláta málnával és rosé vinaigrette-el, aminek a François Pinot Noir Rosé Brut Nature a párja, és kacsamell epres máglyarakással, pezsgő sabayonnal, melyhez az isteni Antech Blanquette de Limoux lett társítva.
 
A hónap végén pedig egy exluzív, 7 fogásos vacsorával készülnek, komoly nemzetközi pezsgőkkel. Érdeklődve várjuk!