Fröccs

Szurkolj élőben Európa legjobb séfjeinek

április 04. 20:20
Bocuse d’Or Europe történetében egyedülálló lehetőséget kapnak Budapesten a gasztronómia iránt érdeklődők: a világ legrangosabb szakácsversenyét nézhetik végig élőben, a helyszínen. 
 
A leglelkesebb érdeklődők korlátozott számban szurkolói jegyet válthatnak a világ legrangosabb szakácsversenyére és testközelből követhetik a Bocuse d’Or európai döntőjén versenyző séfeket, köztük a Széll Tamás vezette magyar csapatot. A májusban Budapesten tartandó gasztronómiai csúcseseményen a szakmai látogatók mellett először Magyarországon nyílik lehetőség a nagyközönség részvételére is.
 
Az európai döntő, bárhol rendezték is azt, alapvetően a szakmabelieknek szólt és a szakmán kívüli érdeklődők nem vehettek rajta részt. A május 10-11.-i budapesti verseny esetében, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elérte, hogy mindkét versenynapra ezer-ezer néző szurkolói jegyet válthasson és testközelből követhesse 20 nemzet legjobb séfjeinek munkáját. Hazai pályán a Széll Tamás vezette magyar csapatot kiemelt figyelem övezi, s számukra is fontos az itthoni szurkolók buzdítása. Itt dől majd el ugyanis, hogy az erős nemzetközi mezőnyből – az 1987 óta kétévente rendezett világversenyt eddig minden esetben európai csapat nyerte – melyik 11 ország séfje jut el a 2017-es lyoni világdöntőre.
 
A versenyt a Hungexpón, a Sirha Budapest kiállítás részeként szervezik, ahol a szakmai érdeklődőkkel együtt most naponta ezer, a gasztronómia iránt érdeklődő látogató is követheti a kontinentális válogató eseményeit helyszínen. Az online jegyértékesítés április 6.-14.00 órától indul a jegyek a verseny első napjára 3100, a magyar csapat versenynapjára – május 11-ére – 4650, helyszíni jegyvásárlás esetén 7750 forintba kerülnek. 
 
Aki nem szeretne lemaradni erről az egyedülálló lehetőségről, mielőbb vásárolja meg belépőjét.

Az online jegyvásárlásra április 6.-14.00 órától lesz lehetőség, ide kattintva.

Betiltják a nejlon zacskók használatát Franciországban

április 04. 18:04
Júliustól tilos az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazása a francia kereskedelemben. Az intézkedés minden kereskedelmi szektorra vonatkozik, az élelmiszeripartól, a pékektől és hentesektől kezdve a kisebb boltokon és szupermarketeken át a benzinkutakig, a gyógyszertárakig és a piacokig. 
 
Jövő év elejétől a boltok piacairól levehető élelmiszereket is tilos lesz nejlonba csomagolni. Csak bio eredetű és házilag komposztálható (növényi anyagokat, például kukorica- vagy burgonyakeményítőt, algát tartalmazó) zacskókat lehet majd használni a zöldségek, gyümölcsök, húsáruk vagy halak csomagolásához.
 
A környezetvédelmi minisztérium szerint az intézkedés célja a zacskók előállításához és használatához köthető, jelentős környezetvédelmi károk csökkentése. 
 
A biológiailag nem lebomló zacskók több száz év alatt tűnnek csak el. A tengerekben található hulladék 75 százaléka műanyag zacskó,
és a tengeri teknősök 86 százaléka lenyeli, mert összekeveri a medúzákkal - hívta fel a figyelmet a tárca.
 
Évente 5 milliárd műanyag zacskót használtak eddig a francia boltok pénztárainál, és további 12 milliárdot más célokból, jóllehet a mennyiség csökkent, amióta fizetni kell a zacskókért a boltokban. A becslések szerint mindezek fele elkallódott a környezetben.
(MTI)

Kihagyhatatlan street food helyek Budapesten

április 04. 15:14
A Dining Guide nemcsak a legjobb éttermeket gyűjti össze a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauzába, hanem más kategóriákból is értékelik a vendéglátóhelyeket. A street food ételek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, így a legfontosabb helyeket összegyűjtötték (abc sorrendben):
  • Bors
  • Buja Disznó(k)
  • Funky Pho
  • Hokedli
  • Kerkyra
  • Meat&Sauce
  • MoszkvaTér
  • Pizzica
  • PolaPola
  • Tuning

Egy jó desszertet a desszerthez?

április 04. 14:03
Egy jó desszertet a desszerthez?
Fotó: Kurcz Orsi
 
A Tokaji Március Nagykóstoló remek borait idén is Zila alkotás kísérte. Megkóstoltuk őket együtt.
 
Könnyed, nem hivalkodó, elegáns. Vékony piskóta alap, habkönnyű krém, és az elmaradhatatlan folyékony boldogság a közepén. Vanília, tojáslikőr és madártej harmonikus találkozása. Leheletnyi csokoládé csipsz fokozza az élményt.
 
Fogyasszunk hozzá késői szüretelésű tokajit: kerek történetet alkotnak együtt!

Medvehagyma Fesztivált rendeznek Orfűn

április 04. 12:48
Április második hétvégéjén immár tizenharmadik alkalommal rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn a Medvehagyma Fesztivált. Az eseményen a gasztronómiai különlegességek mellett kulturális programokkal és koncertekkel is várja vendégeket. 
 
Serényi Róbert, az esemény egyik főszervezője elmondta, hogy április 9. és 10. között mintegy harminc programmal várják a résztvevőket. 
A rendezvénysorozat április 9-én ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd átadják az újonnan épült Orfűi Medvehagyma házat, valamint medvehagymaszobát avatnak a Kemencés Udvarban található Tájházban. 
 
A résztvevők élményvonatra szállva utazást tehetnek a Pécsi-tó körül, szedhetnek a növényből és megkóstolhatják mesterszakácsok medvehagymás ételeit is. 
 
Szombaton könnyűzenei koncertek mellett színházi műsorral készülnek, vasárnap népzenei műsor és táncház várja a résztvevőket, a fesztivál keretében kézművesek és helyi termelők kínálják portékáikat. 
 
A medvehagyma - népies nevén sásihagyma - gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz. Szezonja csak néhány hétig tart, de áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait. 
(MTI)

Kóstoltad már a cabernet fagyit?

április 04. 12:29
Cabernet sauvignon fagyival köszönti a vidám tavaszt egy fagyizó a Nagymező utcában!
 
Kóstoltad már a cabernet fagyit?
 
A 18-as jelzés alapján pedig tényleg borból lehet a finomság.... :)

Hét év börtönbüntetést kapott a fagyállós borosgazda

április 04. 10:54
A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szerintük a hét év börtön egyáltalán nem túl szigorú, hanem törvénysértően enyhe - írja a Népszsabadság.hu
 
V.-t eredetileg életveszélyt okozó testi sértés elkövetésével vádolta az ügyészség, amiért fagyállót kevert saját készítésű meggyborába, így próbálta meg kideríteni, hogy kik loptak el mintegy 70 liter bort a drótkerítéssel körbezárt kertjében lévő löszfalba vájt ajtó nélküli pincéjéből. Az ital elfogyasztása után egy ember – az italából lopó tolvaj – meghalt, ketten pedig rosszul lettek.
 
V. Pál Gyula a rendőrségen először tagadta, hogy ő tette volna a fagyállót a borba, később beismerte tettét, de előbb állította, egy liter fagyállót tett a megmaradt nagyjából 10 liter borba. Később azt mondta, két-három decit tett húsz literbe.

Az idei évben is Gál Tiboréké az etalon Egri Csillag

április 04. 09:47
A Gál Tibor Pincészet 2015-ös Egri Csillag házasítását választotta meg az Egri Borvidék Borminősítő Bizottsága (EBBB) a sztenderd bornak. A kóstolón húszféle tételt teszteltek a bírálók.
 
Gál Tibor Egri Csillaga ezzel sorban már a harmadik alkalommal kapta meg ezt az elismerést. 
 
Az Egri Csillag tréningen minden év elején végigkóstolja az EBBB az előző esztendőben készült, már forgalomban lévő Egri Csillag borokat. A bírálók ekkor döntik el, hogy melyik nedű felel meg leginkább az Egri Csillag szabályzat feltételeinek, melyik bor nyújtja leginkább az elvárt minőséget - mondta el a Heol.hu-nak Fábián Imre, az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanácsának titkára.

Mégsem olyan fontos a reggeli, mint azt hittük

április 03. 18:54
Az American Journal of Clinical Nutrition lapban megjelent Dr. James Betts tanulmánya, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a reggeli étkezés egyáltalán nem olyan fontos, mint amilyennek beállítják.
 
Az állítások ellenőrzéséhez a tudós egy vizsgálati csoport egyik részének ebédidőig egy 700 kalóriás menüt, a másiknak pedig csupán vizet kínált fel, tájékoztatott a Guardian. Ugyan a pusztán vizet ivó csoport bőségesebb ebédet fogyasztott, a korábban mellőzött 700 kalóriát azonban így sem pótolták teljesen az étkezés során. A reggeli kihagyása a vérzsírszintet sem befolyásolta, és nem is híztak tőle többet az emberek - írja az Élelmiszer.hu.
 
A tanulmány nem vizsgálta az étrendnek a hangulatra vagy a figyelemre gyakorolt hatását, mint ahogy a kávéban és a teában található koffeinét sem.