Fröccs

Te mit szeretsz az olaszokban?

Június 17. 06:19
A Tizdolog.hu összegyűjtott 10 indokot, amit szeretni lehet az olaszokban:
 
1. Aperitivo, vagyis vacsora a vacsora előtt.
2. Fagyi! Artigiana Gelati! Nagy fagyilapáttal kenve papírpohárba, akkora adaggal, hogy meg sem bírjuk enni.
3. Robogózás.
4. Kávé. Majdnem biztos, hogy a világon semelyik nép nem veszi komolyabban a kávézást az olaszoknál.
5. Sármos focisták.
6. Elegancia. Mondják, hogy az olaszok öltözködnek a legjobban a világon.
7. Mert közel vannak. Milánó, Róma, Bologna, Pisa fapadossal elérhető pár ezer forintból.
8. Kaják. És kajálások, órákig. Az olasz étkezés nem akad le az előétel-főétel-desszert hármasánál.
9. Szemérmetlen bókolás.
10. Borok, és milyen borok!
 
Mi főleg a 10. pontért :) A teljes cikket itt olvashatod el.

Cél: „Magyarországot visszarajzolni a gasztronómia térképére”

Június 16. 19:10
Szik Mátyással immáron kétszeres Magyar Sommelier Bajnok, a Four Seasons Szálloda vezető pohárnokával készített interjút a Metropol. Az interjúban Szik Mátyás mesél múltjáról, jelenéről és a jövőbeni terveiről.
 
Kezdetben annyit biztosan tudtam, hogy borral szeretnék foglakozni, s hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Összefoglalóan leginkább ízekkel szerettem volna dolgozni. Nagyon hiszek a vacsora-élményben, az étkezésben, mint élményben. (...)Ahhoz, hogy tényleg a csúcsra érj, elengedhetetlen az, hogy utazz, kóstolj és tanulj. Ahhoz, hogy tényleg fejleszd magad, pénz kell. S itt most nem arról beszélgetünk, hogy ilyen és ilyen autót, házat szeretnék. Arról van szó, hogy vagy vissza kell forgatni a megkeresett pénzed egy részét vagy olyan munkahelyre van szükség, ahol invesztálnak beléd, mert azt látják, hogy ettől nem csak te magad, de a hely is profitál, s tágabb értelemben az egész ország.(...) A közép, de főleg a hosszú távú cél pedig egyértelműen az, hogyan lehet Magyarországot visszarajzolni a gasztronómia térképére.” A teljes interjút itt olvashatod el.

Növekszik a magyar söripar

Június 16. 16:18
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság negyven különböző típusú és ízű sör minőségét vizsgálta és találta rendben. A magyar sörgyártók különös figyelmet fordítanak az állandó, megbízhatóan magas minőségre és a jelöléseknek való megfelelésre. Tavaly valamelyest növekedett is a hazai prémium sörök piaca. Az idén is hasonló trendre számít az ipar - írja az Élelmiszer.hu.
 
A laboratórium ellenőrzésén valamennyi vizsgált sör megfelelt a követelményeknek. A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, vagy éppen dobozban, ami arra rá van írva. Ezen túlmenően a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták: azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal. A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek.
 
Tavaly mintegy 2%-kal növekedett a hazai söripar által értékesített sör mennyisége. Jól szerepeltek a prémium kategóriájú sörök, amelyből 23%-kal több fogyott, mint az előző évben. Az idén a szövetség hasonló mértékű bővülésre számít és bízik abban, hogy folytatódik a prémium sörök lendülete.

Tornai Tamás: a hazai szőlő- és borágazat viszonylag rövid távon képes a bevételeit megduplázni

Június 16. 13:52
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökével, Tornai Tamással közöl interjút az Élelmiszer.hu. A szakember szerint óriási a potenciális lehetőség a magyar borászatban. A HNT-vel kapcsolatban pedig azt tartja a legfontosabbnak, hogy a „HNT olyan szervezetté váljon, amelyet a tagok a sajátjuknak éreznek, megértik, hogy a szervezet csupán üres keretet kínál, amelynek tartalmát a benne dolgozó emberek adják meg, és belássák, hogy nem csupán elvárni kell a HNT-től, hanem hozzá is kell adni.”

Itt az uborkaszezon!

Június 16. 11:14
Ez akkor szokott bekövetkezni, amikor kifogynak a hírek a médiából hozzájutunk a nyár első igazi, házi készítésű és tökéletes (értsd: még kicsit ropogós, de már nagyon ízes, kellemesen kapros és enyhén savanyú) kovászos uborkájához. A Balaton mellett vasárnap ez megtörtént, így ezennel hivatalosan és egyben szeretettel nyitjuk meg a szezont!
 
Itt az uborkaszezon!
Fotó: Adinareceptjei.hu
 
Ugye mondanunk sem kell, hogy minden kovászos uborkák királya az, amit saját kezűleg készítünk. Olyan ez kicsit, amint a foci, a lecsó, vagy a halászlé: mindenki jobban tudja, hogyan kellene... Így nem is másolunk ide egy receptet sem, válogass ezekből!

„A mai magyar borokat meghatározó történetek alig múltak húszévesek”

Június 16. 06:35
Ifjabb Heimann Zoltán a geisenheimi borászati egyetemen tartott előadást a magyar borászatról, ahol a külföldi borászhallgatók tizennégy hazai bort is megismerhettek.
 
Ifjabb Heimann Zoltán szerint a hazai borászatnak teljesen keresztbetett a szocializmus: nemcsak borászdinasztiák, jól csengő családi márkanevek nem tudtak így kialakulni, de a magyar bor külföldi imidzsét is ahol lehetett, porig rombolták - írja a Mandiner.hu.
 
„Egy szándékaink szerint átfogó, a világpiaci ízlésekre is figyelő és reagáló kóstolósort mutattunk be, amiből azért elég jól átjött az, hogy milyen sokszínűséggel rendelkezünk, hogy az egyes borvidékek miket emelnek ki, mint zászlós termékeiket. Mindezt történelmi távlatból és egy mai szempontból is igyekeztem körbejárni” – mondta a kóstolót követően a Mandinernek Heimann Zoltán. A teljes cikket itt olvashatod el.

Hatékony fájdalomcsillapító fűszerek a konyhából

Június 15. 19:47
Léteznek természetes és hatékony gyógymódok a fájdalom csillapítására, nem kell egyszerre a pirula után nyúlni. A Házipatika.com kiválogatta a négy leghatékonyabb fájdalomcsillapító fűszernövényt.
 
Kurkuma
Mire jó: gyomorfájdalom, IBS, depresszió
Hogy szedjük: Napi fél teáskanál kurkuma valamelyik étkezésünkbe keverve kifejezetten jót tesz: vagy szedhetünk napi három 400-600 mg-os kapszulát is: a felszívódás érdekében ezt érdemes zsírral és fekete borssal kombinálni.
Figyelem! Ha cukorbetegek vagyunk, konzultáljunk orvosunkkal, ugyanis diabéteszgyógyszerekkel a kurkuma hipoglikémiát okozhat.
 
Fekete bors
Mire jó: arthritis, gyomorfájás, emésztési problémák
Hogy szedjük: Daráljunk friss egész borsot ételeinkre (az őrölt fekete borsot a hozzáadott vegyületeket miatt nem javasoljuk), illetve szedhetjük 10 mg-os kapszulákban is.
Figyelem! A piperin lelassíthatja bizonyos fenitoin- vagy propranolol-tartalmú gyógyszerek felszívódását, úgyhogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt elkezdjük kúraszerűen szedni!
 
Gyömbér
Mire jó: Fejfájás
Hogy szedjük: használjunk nyugodtan főzés során friss vagy porított gyömbért, ugyanis a legtöbb étel ízét javítja. Teát is készíthetünk belőle: 3 vékony szelet friss gyömbért öntsük le forró vízzel és hagyjuk állni tíz percig.
Figyelem! Ne szedjünk gyömbért, ha vérzékenyek vagyunk vagy ha vérhigító hatású gyógyszereket szedünk (az aszpirin is ilyen). Érdemes tudni, hogy a gyömbér nagyobb dózisban enyhe gyomorégést, hasmenést és szájirritációt okozhat.
 
Borsmentaolaj
Mire jó: felkavarodott gyomor, IBS
Hogy szedjük: egy teáskanálnyi borsmentát áztassunk bögrényi forró vízben 10 percig majd igyuk meg - napi 4-5-ször ismételjük ezt meg. Ha ezt nem akarjuk: napi két-háromszor étkezések között szedjünk 1-2 kapszulányi 0.2ml-es borsmentaolaj-kapszulát.
Figyelem! A borsmenta hatására súlyosbodhatnak epeköves, illetve refluxos szimptómáink. A borsmenta nagy dózisban mérgező is lehet, a vegytiszta mentol pedig kifejezett mérgező hatású.
 
Hogyan működnek? Megtudhatod a Házipatika oldaláról.

Íme két burgundi alapbor

Június 15. 17:18
 A Domaine de Montille, burgundiai pincészet célja - régen és most is - a különböző parcellák terméséből készült borok egyéniségét, az egyedi terroir-t tükröző karakterét kidomborítani. A családi birtok jelenleg 20 hektár ültetvénnyel rendelkezik, 75%-ban Premier Cru, illetve Grand Cru fekvésekben.
 
A Borrajongó a pincészet két 2011-es alapborát kóstolta meg, amelyekről így ír a bejegyzésében:
 
Maison Deux Montille Soeur-Frére Bourgogne Chardonnay 2011
Tökéletesen arányos összetevőkből építkező közepes teste van, jó intenzitású, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Lédús citrusok, lime, citromfű, zöldfűszerek, zöldalma, gyömbér, tényleg csak leheletnyi vanília határozza meg ízét. Nem egy pozőr bor, sem koncentrációban, sem komplexitásban nem jut nagyon messzire, cserébe belengi valamilyen erőlködésmentes, természetes egyensúly és elegancia, amelynek köszönhetően egyszerűen jól esik inni.
 
Maison Deux Montille Soeur-Frére Bourgogne Pinot Noir 2011
Feszes szerkezetű, ideális mennyiségű savval, selymes tanninnal. Minden részlet a helyén, remek a fahasználat, semmi nem lóg ki. Abszolút pinot-s az ízprofilja is, hozza az illat alapján elvárt jegyeket: piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, finom karácsonyi fűszerek, kardamom, narancshéj, fahéj, szárított virág, hecsedli, pici vérnarancs. Jól strukturált, finom, elegáns és rétegzett bor.
 
A teljes leírást itt olvashatod el.

Hűsítő nyári ételek

Június 15. 14:36
Csíki Sándor gasztronómiai szakíró a hűsítő nyári ízekről beszélt: