Fröccs

Tényleg eljöhet a Nemzeti Italboltok ideje

Január 21. 12:58
Tavasszal olyan törvénymódosításokat tárgyal majd a parlament, amik megágyaznak a nemzeti dohányboltok rendszeréhez hasonló nemzeti italboltok bevezetéséhez – írja a Figyelő.
 
Az Index szerint pedig a hetilap forrásait látszik igazolni, hogy a parlament honlapján lévő listából kiderül, a kormány a jövedékiadó-törvény átírását tervezi. Mivel az alkohol jövedéki termék, ezért ennek a törvénynek a módosításával akár arra is van lehetőség, hogy az alkoholos italok árusítását állami monopóliummá tegye a kormány. A jövedékiadó-törvény módosítását júniusban fogadhatják el.
 
Az elmúlt két évben kiszivárgott feljegyzésekre és belső értesülésekre alapozva már többször is felmerült a sajtóban, hogy a dohánykereskedelem után az alkohol piacát is jobban ellenőrizni akarja a kormány, amely azonban mindeddig tagadta, hogy napirenden lenne ilyesmi.

Már megint a kürtőskaláccsal traktáljuk a világot

Január 21. 12:39
Magyarország részvételével vette kezdetét szerdán Madridban Európa egyik legrangosabb nemzetközi turisztikai vására, a Fitur, amelyen öt napon át, a világ minden tájáról összesen 165 ország és régió mutatkozik be a szakmai és a civil közönségnek.
 
Az MTI beszámolója szerint a több mint 57 ezer négyzetméteren, összesen nyolc pavilonban zajló eseményre több mint 223 ezer látogatót várnak a szervezők a hétvégéig. A kiállító országok helyi jellegzetességeikkel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.
 
A japán standnál gésák segítségével lehet kimonót próbálni, Portugália borkóstolóval készült, a Magyar Turizmus Zrt. standján pedig
 
látványpékséget rendeztek be, ahol frissen sütött kürtőskalácsot kínálnak az érdeklődőknek.
 
Reméljük azért itt-ott egy lopótök és egy paprikafüzér is akad a standon.

Gerééknél így készül a Villányi franc

Január 21. 11:07
Gerééknél így készül a Villányi franc
 
Ahogyan a Kopar vagy a Solus esetében, itt is a szőlőben indul a történet, ahol a tőketerhelést hektáronként 25-30 hektoliteres, azaz tőkénként 5-6 fürtös nagyságrendben szabályozzuk. Franc ültetvényeink központjának a Csillagvölgy-dűlő számít, ahol egy hektáron 7200 tőkét művelünk - olvasható a pincészet honlapján.
 
Az erjedés fakádban és tartályban történik, 10-14 napig. Ezt Gere Attiláéknál egy saját, régi, családi pincéből szelektált élesztő viszi végig. A bor hordóban érlelődik, többségében 300, kisebb mértékben 500 literes új és másodtöltésű magyar hordókban, 16 hónapon keresztül.
 
Gere Attila szerint a villányi franc-t, ahogy a többi komoly vörösbort is, két dolog teszi naggyá. Egyrészt az életteliség, a vibrálás, mert nem jó, ha egy bor flach (lapos). Másrészt a gazdag utóíz, amely hosszan megmarad, és újabb kortyra inspirál.
 
Az első villányi franc, amely palackba került Gere Attila Pincészetében a 2011-es Gere-Weninger Villányi Franc. 
 
A webshopban már beszerezhető!

A szőlőket a mínusz 15 sem zavarja

Január 21. 09:12
A szőlőtőkékre nincsen jelentős hatással a január 4-e és 13-a közti időszak 20°C–os heti hőingadozása, illetve az éjjeli – akár több napon keresztüli –15°C zimankó - olvasható a Holdvölgy blogján.
 
Ennek oka pedig nem más, mint az, hogy a szőlő fajtától függően február közepéig, végéig mélynyugalmi állapotban van. A hideg pedig sok szempontból hasznos: a lárva és báb alakban áttelelő kártevők a nagyobb hidegek során megritkulhatnak.
 
A teljes bejegyzés elolvasható itt.

Heston Blumenthal: házias ételekkel az űrbe

Január 21. 06:55
Heston Blumenthal az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió Űrhajózási Hivatalaival együttműködve készít egy speciális menüt.
 
A felkérés a hathónapos küldetésen lévő Tim Peake űrhajóstól érkezett, ennek nyomán Blumenthalnak hét fogást kell elkészítenie, amelyek mindegyike a Földön megszokott házias ételeket pótolja a csillagok között, de emellett tartalmazza a szükséges tápanyagokat és zéró gravitáció esetén is fogyasztható - írja a Turizmus Online.
 
A különleges menüsorról természetesen tévé-show is készül.

Ezek a húsok lettek olcsóbbak idén

Január 20. 20:19
Nyilvánosságra hozta a NAV azt az állásfoglalást, amely meghatározza, hogy januártól a kereskedelemben mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával forgalmazni.
 
Ezzel egyértelművé vált, hogy az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa vonatkozik többek között a darált húsra, a kicsontozott karajra, a légmentesen csomagolt tőkehúsokra és a szalonnás sertéshúsra is.
 
Ezekről van szó:
 
Ezek a húsok lettek olcsóbbak idén

Megújul a Gyulai Pálinkafesztivál

Január 20. 18:06
Új tulajdonosi kör szervezi idéntől a Gyulai Pálinkafesztivált, ami ebben az évben április 15. és 17. között lesz.
 
A szervezők kifejtették: arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma elsőszámú pálinkafesztiválja legyen, hozzájáruljon Gyula ismertségének növeléséhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez.
 
A rendezvény szakma általi elismertségét programokkal és konferenciákkal szeretnék emelni, emellett kiemelten figyelnek arra, hogy színvonalas kísérőrendezvényeket is szervezzenek, minden korosztálynak megfelelő zenei kínálatot nyújtsanak.
(MTI)

Temerinből hordják az aranyat a paksi borászok

Január 20. 14:42
Egy nagyarannyal és nyolc aranyéremmel tértek haza a paksi borászok Temerinből, ahol tizenkilencedszer rendezték meg a Vince-napi nemzetközi borversenyt - írja a Teol.hu.
 
Hét ezüst, négy bronzérem és egy oklevél tartozik még a paksiak eredményei közé – tájékoztatta a lapot Polgár Zoltán, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének vezetőségi tagja. Mint mondta, nagyon népszerű a mustra, idén öt országból 625 mintát neveztek. Mindezt 14 bizottságban összesen hetvenkét bíró értékelte.