Fröccs

Úgy tűnik mégsem egészségtelenek az óriás spagettizések!

Július 07. 19:44
Úgy tűnik mégsem egészségtelenek az óriás spagettizések!
 
A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból.
 
A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az eruekalert.org.
 
A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg, őket két nagy közegészségügyi felméréshez toborozták, melyeket ugyanez az osztály végzett.
 
„„A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömegindexszel kapcsolatos” - magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.
 
Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is. Arról azonban kevés volt az adat, hogy milyen szerepet játszik ebben az étrend fő összetevője, a tészta. A Neuromed kutatása ezt a hiányt pótolja.
 
„Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre” - mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.
(MTI)

Bor és képzőművészet szerdánként a Nemzeti Galériában

Július 07. 13:53
Szerda esténként idén júliusban is Borszerdákkal várja az érdeklődőket a Budavári Palota panorámaterasza a Magyar Nemzeti Galériában, ahol most Modigliani és Picasso kiállítása is megtekinthető.
 
Nyáron a 20. századi művészet történetének két kiemelkedő művésze, Amedeo Modigliani és Pablo Picasso kiállítása egyszerre látható az MNG-ben. Az idei Borszerdák borszakértőit, Mácsai Ilonát és Lukács Szabolcsot is Modigliani és Picasso művei ihlették meg az estek borválogatásának összeállításakor - közölte az MTI-vel a Nemzeti Galéria.
 
Az látogatók július 6-án és 20-án a Modigliani-kiállítást, július 13-án és 27-én a Picasso-kiállítást tekinthetik meg a hosszított nyitvatartás során; a tárlatok mellett borkóstolóval, koncerttel, előadással és tárlatvezetésekkel várják a közönséget.
 
Az első, július 6-i Borszerda-est borszakértőjét, Lukács Szabolcsot Modigliani művei ihlették meg borválogatásának összeállításakor: a panorámateraszokon toszkán vörösbort és provence-i rozét kínálnak.
 
A tárlatvezetések elsősorban az állandó kiállítások mesterműveire összpontosítanak, az első alkalommal a 20. századi magyar festészet klasszikusaival és a Szépművészeti Múzeum remekműveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
 
Az est különlegessége Amedeo Modigliani napokban nyílt kiállítása, amely a művész első magyarországi bemutatója. A kiállítás aktokon, portrékon és szobrokon keresztül mutatja be Modigliani életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A Borszerda esten a kiállítás kurátora, Kovács Anna Zsófia Modigliani - Mítosz és valóság címmel tart előadást.
(MTI)

Két magyar pezsgő is a világ legjobbjai közé került

Július 07. 11:58
Közzétették a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokság, a CSWWC arany- és ezüstérmeseinek listáját, az aranyérmesek között először szerepel hazai tétel: a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut furmint pezsgője és a Brut Classic 2011 Magnum.
 
A versenyre minden eddiginél több nevezés érkezett, Champagne-ból és a legtávolabbi országokból is, az értékelés két héten át tartott a téma elismert specialistájának, Tom Stevensonnak a vezetésével. A szakértő zsűriben idén az előző években tartalék-zsűriként közreműködő Champagne szakértő, Márkus György is pontozott, a vb lebonyolítását egy magyar sommelier is segítette. 
 
Komoly sikereket ért el az a két champagne-ház is, amely a Kreinbacher forgalmazásában hazánkban is elérhető – a Piper-Heidsieck két aranyat és egy ezüstöt, a Charles Heidsieck négy aranyérmet kapott.

Három borvidék lett kiemelt turisztikai terület

Július 07. 08:39
Négy turisztikai területet - Tokajt, a Balatont, Budapestet és Sopront - kiemeltté nyilvánított a kormány - írja a Magyar Idők.
 
Az újság a Magyar Turisztikai Ügynökségtől megtudta, hogy jövőre ezekben a régiókban komplex, egységes elvek mentén kialakított szálloda- és turisztikaiattrakció-fejlesztések kezdődnek, összehangolt stratégia alapján.
 
Hosszabb távon a reprezentációt terhelő adó kivezetésével is a turizmusban tevékenykedő vállalkozások helyzetbe hozása a cél.

Akár egy kilót is hízhatsz néhány meccs alatt

Július 06. 19:26
Hogyha valaki csak egy csomag ropit eszik, és egy sört iszik meg az EB valamely, kilencven perces meccse alatt, összesen 360–440 kalóriát juttat a szervezetébe. Ha valaki csak a magyar válogatott három csoportmeccsét, a nyolcaddöntős mérkőzését, majd pedig egy-egy további meccset néz meg a döntőig, akkor hét meccsen összesen 2500–3000 kalóriát nassol, ami körülbelül negyed-fél kilónyi hízást eredményezhet - írja a Teol.hu.
 
Azok, akik inkább az üdítőt és a pattogatott kukoricát választják, fél liter üdítő és egy csomag kukorica elfogyaszása esetén meccsenként kb. 650 kilokalóriányi energiát visznek be. Ez egy átlagos ebéd energiatartalma. Hét mérkőzésnél már 4500 feletti plusznál járunk, ami megfelelő mozgás hiányában már több mint fél kiló hízást eredményezhet.
 
Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője azt nyilatkozta al apnak, hogy a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásba beleférhet a meccsnézés közbeni nassolás, de érdemes ezt mozgással ellensúlyozni. A hízásért nem egyes élelmiszerek, hanem az életmódunk tehető felelőssé, a túlsúlyt az energiaegyensúly felborulása okozza. A magyarok többsége ugyanis keveset mozog, viszont a kelleténél több energiát visz be a szervezetébe, ami előbb-utóbb elhízáshoz vezet.

A kisüzemi státus hatezer bortermelő terheit csökkenti

Július 06. 10:55
A januártól hatályba lépő új jövedéki törvény által bevezetett kisüzemi bortermelői státus mintegy 6000 termelő adminisztratív terheit csökkenti, a könnyítés a magyar borászat mintegy 90 százalékára vonatkozik - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
 
A HNT ezért is értékeli pozitívan az új jövedéki szabályozást - közölte a szervezet.
 
Az új szabályozásban - az uniós joganyagnak megfelelően - bevezetik Magyarországon is az 1000 hektoliter alatti bortermelők esetében a kisüzemi bortermelő fogalmát. Ennek lényege, hogy a három év átlagában 1000 hektoliter alatt saját, vagy vásárolt borszőlőből bort előállító pincészetek 2017 januárjától egyszerűsített adóraktári engedély nélkül is végezhetnek borászati tevékenységet. Ennek azonban további feltétele, hogy szőlő, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust sűrítmény kivételével egyéb borászati terméket nem vásárolhatnak a kisüzemi bortermelők.
 
A kisüzemi bortermelők a HNT törekvéseinek megfelelően évente legfeljebb 10 000 liter mennyiségben termelői, palackos erjesztésű pezsgőt is előállíthatnak.
 
A HNT közölte: sikerült megakadályozni, hogy a bort egyszerűsített adóraktári engedéllyel előállító nagy borászati üzemek adminisztratív terhei nőjenek. Az előzetes tervek szerint számukra napi borkísérőokmány-jelentési kötelezettséget írtak volna elő, ez azonban végül nem került be a törvénybe.
 
A tájékoztatás alapján az új jövedéki szabályozás tovább csökkenti az adminisztratív terheket azáltal is, hogy a jövő év július 31-i készlet és értékesítési jelentést a termelőknek már csak a hegybíró részére kell benyújtaniuk, amivel megvalósul az egyablakos ügyintézés a borászatok számára. Minden jövedéki jellegű adatot egy ügymenetben kell ugyanis a hatóság számára a jövőben benyújtani.
 
A jogszabály ezen kívül tartalmaz minden olyan egyszerűsítést, amelyet az uniós közösségi joganyag Magyarország számára biztosít a borágazat számára - közölték.
(MTI)

Borászokkal fogott össze a Vöröskereszt

Július 06. 10:51
Kampányt indított a Magyar Vöröskereszt kiemelt Balaton parti vendéglátóhelyekkel és borászatokkal összefogva, hogy adományokat gyűjtsön a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat további sikeres működtetéséhez.
 
A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat a 1359-es adományvonal felhívásával vagy ADOMANY szó SMS-ben való elküldésével.
 
A gondtalan pihenés elősegítésére a Magyar Vöröskereszt idén már tizedik alkalommal indította el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát. A szolgálatban részvevő, közel 300 fiatal önkéntes vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látja el 12 Balaton-parti település 18 strandján, július 1. és augusztus 20. között. A tavalyi évben az önkéntesek 3 426 esetben segítettek, a leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések.
 
A vöröskereszt közlése szerint a idei kampány igazán különlegesnek számít, hiszen a karitatív szervezet 33 kiemelt balatoni vendéglátóhellyel és pincészettel, valamint a Bortársaság balatonfüredi borboltjával fogott össze annak érdekében, hogy rendhagyó módon kommunikálja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkáját, ezzel elősegítve a program további adományokból való finanszírozását. A kampány július 1. és augusztus 31. között zajlik.
 
A Vöröskereszt a Badacsonyban megtartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a balatoni vendéglátóhelyek és borteraszok asztalain a vendégek olyan különleges étlapokkal találkozhatnak, amelyek röviden ismertetik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkáját, a kampány lényegét, és néhány alapvető fortélyt, amellyel bárki hatékonyan tud reagálni veszélyhelyzetben. Az étlap arra is buzdítja a vendéglátóhelyek közönségét, hogy egy a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalára indított hívással vagy küldött SMS-sel támogassák a szolgálat munkáját, 250 forinttal.
 
(Mediapiac.com)

Somlón máris óriásira nőttek a juhfark fürtök

Július 06. 08:35
Szépen fejlődik a termés a Somlói borvidéken, ahol ilyen hatalmasak a fürtjei a juhfarknak:
 
Somlón máris óriásira nőttek a juhfark fürtök
(Via)
 
A juhfark egyébként hazánk egyik legősibb szőlőfajtája és épp a Somló a legfontosabb termőhelye. Elég jól néz ki ahhoz képest, hogy majd csak szeptember végén - október közepén érik, nem?

Megmutatjuk a kedvenc balatoni strandod madártávlatból!

Július 05. 20:53
A Borealisz légifotós cég készített egy rakás, jókora felbontású képet a Balaton déli és északi partjáról. Két kattintással eljuthatsz a keresett partszakaszra, és megnézheted, hogy kint van-e a szomszéd a stégen! :)
 
Ez például a csopaki öböl: (A teljes térképért kattints a képre!)
 
Megmutatjuk a kedvenc balatoni strandod madártávlatból!