Fröccs

Vajon hogyan készíti Tarlós István a marhafelsált?

Július 09. 20:25
Közéleti személyiségek, polgármesterek és borászok adják közre kedvenc ételeik receptjeit az Így főznek a polgármesterek és közéleti személyiségek című kiadványban, amelyet a sorozat hetedik darabjaként mutattak be.
 
A válogatáskötetben ezúttal az ország különböző térségeinek polgármestereit és közéleti személyiségeit, valamint jól ismert borászokat szólaltatnak meg a könyv készítői.
 
A receptgyűjteményben megtalálható mások mellett Tarlós István főpolgármester tejfölös-zöldséges marhafelsál receptje; Bácskai Jánosnak, Ferencváros polgármesterének aszaltszilvás-diós céklasalátával kínált mentás báránynyársa; Hassay Zsófia VI. kerületi polgármester almás felfújtja; a XI. kerületet vezető Hoffmann Tamás túrós csuszája; Láng Zsolt II. kerületi polgármester zöldborsmártással készített steakje vagy Papcsák Ferenc képviselő kedvenc grill étele is.
 
A legismertebb magyar borászok kedvenc receptjeik mellett a könyv összes ételéhez ajánlanak ízletes magyar borokat.
 
A sorozat korábbi részeiben az olvasók megtudhatták többek között, hogy főznek és sütnek ismert magyar művészek, magyar kézilabdázók vagy országgyűlési képviselők.
(MTI)

Egy kis érdekesség a Somlóról

Július 09. 17:13
A narancsborokról már hallhattak a borfanatikusok, de aki nem, annak érdemes elolvasni egy régebbi bejegyzésünket (ide kattintva). A lényeg, hogy amíg külföldön több ilyen borkészítési eljárással foglalkozó termelő is létezik, addig Magyarországon csak elvétve találkozunk az e stílust képviselő borászokkal. A somlói Jász Laci 2013-as Perverzitás bora erre egy példa a hazai mezőnyből.
 
A Borravaló.hu így ír róla: „Az egész tétel egyben, héjon (+magon) lett erjesztve 30 napig. Pörkölt akác hordóban érlelődött a tavaszi palackozásig.(...) Szájban vaskos, habzik is kicsit, tannin alig érezhető, de van benne, sav is tartja. Vegetális jegyek is felbukkannak. (...) Pontozni nehéz lenne, ez egy érdekesség.”

Megválasztották Somogy megye borát

Július 09. 12:15
Július 8-án, szerdán tizehetedik alaklommal került megrendezésre a Somogy Megyei Borverseny, ahol szakmai és a társadalmi zsűri kóstolta végig a „Somogy bora” címért induló tételeket. A versenynek a siófok-széplaki Piroska Csárda és Fogadó adott otthont. 2015-ben a díjat Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra) 2013-as János-hegyi Rajnai rizlingje kapta meg.
 
A szakmai zsűrit idén Molnár Olivér, az Országos Borászati Intézet nyugalmazott igazgató-helyettese, Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke és Kolláth András borászati szakértő alkotta. Kilenc, többségében dél-balatoni borvidéki pincészet huszonegy bora (tizenhárom fehér, nyolc vörös) versengett a díjakért - írja a Sonline.hu.

A Somogyi Hírlap bora Légli Ottó 2013-as Chardonnay-je lett, a Dél-Balatoni Borút Egyesületé a rádi Ikon pincészet 2011-es Cabernet Franc Evangelistája, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bora az Axe és Axe Pincészet 2013-as Sauvignon Blanc-ja lett.

Vörösboros szőlőbirtok vagyunk, ezért is különleges és nagy öröm, hogy fehérrel nyertük el a Somogy bora címet – mondta el a Somogyi Hírlapnak Légli Géza. – Persze, a fehéret is komolyan vesszük. A 2013-as egyébként éppen fehérboros évjárat volt, a 2011-es és 2012-es meleg, aszályos, a kék szőlőnek kedvező időjárású esztendő után. A János-hegy és a Rajnai rizling nekem szívügyem, nagyon hiszek ebben a fajtában, ez a díj egy visszaigazolás is számunkra arról, hogy a termőhely és a fajta igen jó párost alkot.

Ilyenek voltak a tegnapi viharfelhők a Balaton felett

Július 09. 09:32
A július 8-án vihar vonult végig az országon. A Balaton felett is gyülekeztek a felhők, amelyeket megörökítettek több helyről is. Ez a kép Badacsonynál, a Laposa Birtokon készült:

A monoszlói kozmopolita, showman és üzletember

Július 09. 06:41
A Liszkay Borkúriát Magyarország kicsi Toszkánájaként is emlegetik. Az itáliai hangulatot idéző hely házigazdája pedig Liszkay Mihály, aki egy igazi showman, kozmopolita és üzletember - írja a Drunken Kitchen. A blogon részletesen beszámolnak a monoszlói birtokon tett látogatásukról. A cikkben olvashatunk Liszkay Mihály kalandos életútjáról, hogyan került Hollandiába, New Yorkba és végül miért kötött ki Monoszlón? Miként tanult meg zongorázni?
 
A Drunken Kitchen videója - A hazatalált kozmopolita: Liszkay Mihály

Whisky, 5,7 millió forintért

Július 08. 20:50
A Tullibardine  1952-es single maltja valódi ritkaság, az ára pedig 20 ezer dollár (5,7 millió forint).
 
További érdekesség, hogy összesen 70 palack létezik ebből a különleges italból, így a cég meghívásos alapon értékesíti az üvegeket, amely mellé egyedi poharak is járnak.
(Via)

Folyamatosan érik a szilva és a barack, de a kánikula nem segíti a jobb gyümölcstermést

Július 08. 15:58
Jobb lehet az idei gyümölcstermés, mint tavaly, de az elmúlt napokban a kevés csapadék és a kánikula ellen kell küzdeniük a gazdáknak. A fagy, a kevés méh és a hosszú kánikula is gondot okozott – számolt be róla a Kossuth Rádiónak egy somogyi gazda.
 
A gyümölcsültetvényeken folyamatosan érik a barack és a szilva a Somogy megyei Hácson. Mózer Gyula őstermelő a Hajnal-tájnak azt mondta, nála az őszibarack jól terem idén, annyi kezdemény volt a fákon, hogy ritkítani is kellett. Azonban a korai kajszi fajtákon nagyon gyér a termés.
 
Várhatóan további problémát fog okozni a kánikula, a 38-40 fokos nappali hőmérsékletek egy héten keresztül. Nem lehet megfelelő mértékben biztosítani a fák folyadékigényét, ha nem lesz csapadék, apró marad a gyümölcs.
 
Mózer Gyula szerint azonban – mivel kevesebb a termés – idén a felvásárlók várhatóan jobb árat fizetnek egyes gyümölcsökért, mint tavaly.
 
(forrás: Kossuth Rádió)

Milyen ételt rendelnek leggyakrabban a magyarok?

Július 08. 12:40
A hazai ételrendelési szokásokról ír az Élelmiszeronline.hu, amelyből kiderül, hogy Magyarországon a pizza a legkedveltebb étel a házhoz szállításnál, és ezt követi a hamburger.
 
A leggyakrabban a 18 és 45 év közötti korosztály rendel. A hétvége a legforgalmasabb időszak, de rossz időben és kánikulában is megnövekszik a rendelések száma.
 
Infografika a magyarországi ételrendelési szokásokról:
 
Milyen ételt rendelnek leggyakrabban a magyarok?