Fröccs

Véreshurkafagylalttal sokkoljuk a spanyolokat

Október 04. 15:55
 
Magyar gulyásból és töltött káposztából is repetáztak a legnevesebb spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszus első szakmai napján, hétfőn San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett.
 
Az eseményre érkezőket már a főbejáratánál a magyar delegáció által készített ételek fogadják: az utcán felállított látványkonyhában gulyáslevest, töltött káposztát és somlói galuskát kínálnak.
 
Négy nap alatt 1400 adag gulyásleves, ugyanennyi töltött káposzta és 600 adag somlói galuska - sorolta a pult mögött álló Pataky Péter séf, aki így a vendégek reakcióit is azonnal látja, és mint mondta, elégedett is velük.
 
A kongresszus még csak az elején tart, de már vannak visszatérő vendégek is - mondta, és büszkén mesélte, hogy hétfőn tőlük vittek ebédet a VIP-szektorba, majd amikor visszajöttek repetáért, kiderült, hogy három világhírű, egyenként 3 Michelin-csillagot birtokló spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből.
 
A street food konyha mellett Magyarország egy standdal is jelen van, ahol további magyar ízekkel ismerkedhet a szakmai közönség. 
Véreshurkafagylalt, libamáj, mangalica - sorolta a kínálatot Horváth Gábor, a mádi Gusto séfje, azt is hangsúlyozva, hogy az ételek összeállításánál külön szempont volt, hogy világszínvonalat képviselő magyar alapanyagokat használjanak, és így a szélesebb szakmai közönség is megismerhesse azokat.
 
Horváth Gábor szerint az egyértelmű volt, hogy erre az eseményre valami olyannal kell érkezni, ami már otthon is bevált.
Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is - mondta lelkesen a magyar standnál az egyik spanyol kóstoló, aki épp a tölcsérben kínált véreshurkafagylaltot ízlelgette. Ő is, ahogy a legtöbb itt megforduló érdeklődő, először találkozott magyar ízekkel, és állította, hogy visszatérő vendég lesz a következő napokban is.
 
Az ételeket borokkal is kiegészítették a magyar standon, a kínálatot a balatoni, a tokaji, a villányi és az egri borvidék legjobbjaiból állították össze.
(MTI)

„Kevesen” voltak az idei Oktoberfesten

Október 04. 11:59
Másfél évtizedes mélypontra süllyedt a látogatók száma a hétfőn véget ért müncheni Oktoberfesten.
 
A világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválra a szervezők közleménye szerint 5,6 millióan látogattak el, ami 300 ezres csökkenés tavalyhoz képest, és a legalacsonyabb érték 2001 óta, amikor a szeptember 11-i amerikai terrortámadások hatására a látogatók száma 5,5 millióra zuhant az egy évvel korábbi 6,9 millióról.

A fogyasztás és a sörsátrakat üzemeltető vállalkozók bevétele az első becslések alapján 10-20 százalék körüli mértékben csökkenhetett, pedig a sört minden korábbinál drágábban - literes korsónként átlagosan 10,45 euróért (3200 forintért) - adták. A visszaesésben szerepe lehetett a fesztivál első napjait jellemző hideg, esős időjárásnak, valamint a júliusban történt müncheni ámokfutás és a két bajorországi - würzburgi és ansbachi - iszalmista merénylet miatt felerősödött aggodalomnak, és annak is, hogy a hagyományos helyszínen, a Terézia-réten (Theresienwiese) a szervezőknek az első héten ismét osztozniuk kellett a bajor központi mezőgazdasági fesztivállal (Bayerisches Zentral-Landwirtschaftsfest - ZLF), amelyet kétévente rendeznek meg.
(MTI)

A Malatinszky Kúria lett Magyarország legjobb organikus borászata

Október 04. 09:56
A Malatinszky Kúria lett Magyarország legjobb organikus borászata
 
A 2016-os német Bio Borversenyen - Organic Wineries of the Year 2016 - 4 Malatinszky bor részesült magas elismerésben:
 
A Kúria Cabernet Franc 2013 és a Noblesse Cabernet Franc 2013 aranyérmet, a Noblesse Chardonnay 2013 és a Serena 2015 pedig ezüstérmet kapott.
 
Mindezek mellett pedig a Malatinszky Kúriát választották az ország legjobb organikus borászatának.

70 Michelin csillag van most San Sebastiánban

Október 03. 10:31
A vasárnap kezdődött Gastronomika nevű gasztronómiai konferencián Magyarország a díszvendég.
 
Az idén Európa egyik kulturális fővárosának számító San Sebastián kongresszusi palotájában öt kontinens legjobb, összesen mintegy 70 Michelin-csillagot birtokló séfjei, éttermei lesznek jelen a csúcsgasztronómiai eseményen, ahol három nap alatt több mint 200 előadáson mutatják be szakmai fogásaikat, újításaikat, módszereiket. A 18 éve indult Gastronomika már a világ legnevesebb séfjeinek találkozóhelyévé vált.
 
A magyar díszvendégség előzményeként két spanyol gasztronómiai szakértő, Roser Torras, a Gastronomika elnöke és Xavier Agullo szakújságíró ismerkedett februárban a magyar konyhaművészettel a Magyar Konyha című szaklap meghívására.
 
A két spanyol szakember itteni kóstolási tapasztalatai alapján hívtak meg a szervezők négy magyar séfet: Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina A gulyás evolúciója címen tart előadást a kongresszus kétezer hallgatója előtt; Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül címen ad elő, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje expozéjának címe pedig A magyar konyha régen és ma lesz. 
 
Bemutatkozhat a magyar cukrászművészet is: Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a Dobos-tortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal a színpadon. 
 
A magyar csapat a kongresszus keretein túl úgynevezett látványfőzéseket és utcai kóstoltatásokat is tart, hogy minél többen megismerhessék a magyar ízeket, jellegzetes ételeket és felfedezhessék maguknak a magyar konyhát, valamint a magyar borokat. A San Sebastiánban élők így megkóstolhatják például a gulyást, a töltött paprikát, a töltött káposztát és a somlói galuskát.
 
A program az adott díszvendég ország vagy város konyhájáról, gasztronómiai hagyományairól szól. A díszvendégek között eddig olyanok országok és városok szerepeltek, mint Franciaország, az Egyesült Államok, Japán és London, a dél-amerikai országokat Peru, Chile és Brazília együtt képviselték, tavaly pedig Szingapúr és Hongkong mutatkozott be a nemzetközi találkozón. 
 
San Sebastián világhírű rendkívüli gasztronómiájáról, jó minőségű alapanyagairól. A mintegy 190 ezres városban és környékén 9 Michelin-csillagos étterem működik, amelyek közül három elnyerte a legmagasabb, három csillagos minősítést.
(MTI)

Hatodikak lettek a magyarok a cukrászok világdöntőjén

Október 01. 09:12
Remekül szerepelt Domonkos Dániel cukrász a Szalonikiban megrendezett World Association of Chefs' Societies (WACS) Global Chef Challenge versenyén.
 
Domonkos Dávid és segítője, Kiss Dániel bejutott a cukrászverseny tízes döntőjébe, és ott hatodik helyen zárt. A kiváló eredményt egy tányérdesszertel és egy tortával sikerült kiérdemelniük.
 
Ugyanezen a versenyen a szakácsok között Elek Richárd (Hack Barnabás segítségével) a 11. helyen végzett a húszas mezőnyben.

Január elsejétől lesz könnyebb adminisztálni a bortermelőknek

Szeptember 30. 18:52
A szőlő-bor ágazat adminisztrációs terheinek csökkentéséről tárgyalt a Földművelésügyi Minisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a szakmai szervezetek, valamint az Európai Bizottság szőlő-bor ágazat adminisztrációs szabályaival foglalkozó képviselője.
 
Jacques Nadolski az Európai Bizottság részéről részletesen bemutatta a Bizottság e területtel kapcsolatos terveit a Földművelésügyi Minisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és más szakmai érdekképviseleti szervezetek képviselőinek. A találkozón ugyanakkor megismerhette a magyarországi adminisztrációs rendszert, a szakmai érdekképviseletek működését, valamint az új jövedéki törvény kapcsán tervezett egyszerűsítési terveket.
 
Külön tájékoztatást kapott a kisüzemi bortermelők adminisztrációs terheinek csökkentéséről, amely a kormány és a szőlész-borász társadalom közös elképzelése alapján 2017. január elsejétől lép hatályba.
 
Gál Péter, a földművelésügyi tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a megbeszélésen elmondta: a bortermelők adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint a jövedéki szabályozás újragondolása fontos részét képezi a borászok 12 pontjának. Ezen elképzelések megvalósítását az idén megalkotott új jövedéki törvény teszi lehetővé.
 
Hozzátette: az említettek mellett továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az európai keretszabályok kellően széles mozgásteret biztosítsanak a magyar jogalkotó és ezáltal a magyar borászatok számára.
 
A magyarországi látogatás alkalmával az Európai Bizottságot képviselő delegáció a későbbiekben a Tokaji borvidéken egyeztetett helyi termelőkkel a borkülönlegességek adminisztrációjának sajátosságairól. A találkozók eredményeként jóval hatékonyabbá válik a magyar érdekek brüsszeli képviselete.
(FM Sajtóiroda)

Ha innál egy jó kávét vasárnap, figyelj!

Szeptember 30. 14:39
Kávékóstolókkal, bemutatókkal, workshopokkal és barista bajnoksággal ünnepli a kávé világnapját vasárnap a Tesla Budapestben A kávé napja elnevezésű rendezvény.
 
Szeptember végén számos országban ünnep a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is. Magyarországon ötödik alkalommal fognak össze a szakma képviselői, és avatják be a közönséget a kávé világába tehetséges, alkotókedvű baristák segítségével - közölték az MTI-vel csütörtökön a szervezők.
 
Az eseménynek idén új helyszín, a Kazinczy utcai Tesla Budapest ad otthon, ahol a legjobb termőterületekről származó tételek kóstolhatók, a kiállítók asztalain pedig filteres eszközök, espresso gépek, kiegészítők, valamint különleges kávék tekinthetők és akár vásárolhatók meg.
 
Idén hét mikropörkölő termékeivel ismerkedhet meg a közönség, a magyarok közül jelen lesz a La Marzocco-42, a Beyond Within, a Black Sheep, a Casino Mocca, a Lucky Cap, itt debütál az angol Alchemy, amely Magyarországon Alchemy Coffee Hungary néven lesz elérhető, valamint a lengyel Karma, amelynek már van hazai forgalmazója. A kóstolás mellett arra is lehetőség nyílik, hogy az érdeklődők kipróbálják, hogyan kell használni az otthonra ideális alternatív kávéfőző eszközöket. 
 
Délután zajlik a Creative Brew Challenge bajnokság az Egyesület a Magyar Kávékultúráért szervezésében. Ez a bajnokság nem az Európai Különleges Kávék Egyesülete (SCAE) hivatalos versenye, hanem olyan hazai kezdeményezés, amely kitűnő alkalom arra, hogy egy kötetlenebb szakmai megmérettetésben vegyenek részt az alkotókedvű baristák. A nap során az egyesület rövid bemutatkozó előadásában többek között a jövő évi országos barista bajnokságokról, valamint a Budapesten rendezendő világbajnokságról is szó lesz - közölték a szervezők.
 
Az estig tartó rendezvényen számos további programmal: cup tastinggel, szakmai előadásokkal (vízhasználat, tömörítés, őrlők), az Alchemy mikropörkölő workshopjával, a csak ezen a rendezvényen látható The Coffee Man című filmmel, valamint Spájz a szájban kávé+párlat kóstolóval készülnek a szervezők. A standok mellett Tesla-bárpult és Panificio il Basilico food truck üzemel.
 
Az 1000 forintos belépő a programokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az esemény Facebook oldalán.

Itt vannak Pécs legjobb borai

Szeptember 30. 09:36
Vörösbor kategóriában a Lajvér Borház 2012-es szekszárdi Cabernet Sauvignon-válogatását, a fehérborok közül pedig a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tavalyi évjáratú félédes Cirfandliját választották idén a PTE borának.
 
A felsőoktatási intézmény csütörtöki közleményében azt írta, hogy a címre a pécsi, a szekszárdi, a tolnai és a villányi borvidék tíz pincészetének 16 bora pályázott.
 
A borokat előzetesen a Pannon Borrégió Top25 borversenyének szakmai zsűrije bírálta, amely alapján a legjobb négy fehér és nyolc vörösbor került a döntőbe.
 
A vörösborverseny szoros ponteredményére tekintettel különdíjjal jutalmazták a hőgyészi Horváth Pince 2012-es évjáratú Madarász Cuvée borát. A PTE borversenyét 2000 óta rendezik meg.
(MTI)

Titkok és ígéretek a pince mélyéről

Szeptember 29. 17:36
Titkok és ígéretek a pince mélyéről
 
Ígéretes évjárat a 2015 év a gyártásközi kóstoló alapján. Ezt a megállapítást összegezték a termelők a Garamvári pezsgőpincénél.
 
A közösen végzett pezsgősítési folyamatokból titokzatos rajnai rizlingek, karcsú-elegáns chardonnay-k szépségét takarta még az érlelési idő fátyola a Garamvári és Légli pezsgők kóstolásánál. Az illatok tisztaságot, fajtajelleget, az ízek sok gyümölcsöt, a bor szép gyöngyözést mutatott.
 
A tokaji furmintoknál a származási hely talajától függően komoly-karakteres és kedves-játékos –gyümölcsös furmintok és furmint cuveék versengtek a figyelemért, a Sauska Tokaj és a Puklus pincészettől. Mindez megerősítette bennünk azt a meggyőződést, hogy a furmint mint fajta eddig nem ismert dimenziókat tud átölelni. De azt is, hogy a Tokaji borvidék a termékek bármely köréből kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat a termelők számára...
 
A cikk további része itt olvasható!