Továbbra is a Noma a világ legjobb étterme
Ahogy azt már 2002 óta megszokhattuk, ha április van, akkor megtudhatjuk, hogy a brit Restaurant magazin és az által felkért sok-sok ítész szerint melyek a világ legjobb éttermei. Vannak a szakmában, akik legyintenek az eseményre/elismerése, másoknak összeszorul a gyomra az izgalomtól,
kormányok lobbiznak, hogy jobban odafigyeljenek országuk gasztronómiájára. Azt azonban viszonylag kevesen tagadják, hogy a kezdetben egy vendéglátó-ipari szaklap kedvenceinek gyűjteményeként indult, időközben a S.Pellegrino támogatását is megszerző listán szerepelnie - legyen az az első, az ötvenedik vagy a századik hely – busás haszonnal jár és egyet jelent azzal, hogy a közeljövőben igencsak élelmesnek és szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy üres helyet találjunk a szóban forgó éttermekben.
Heston Blumenthal lecsúszott a dobogóról
Kicsit kezdjük messzebbről, mint 2011. április 18, este 8 óra. A 2010-es év minimum két gasztrotörténeti momentummal bírt. Egy kis lélegzetvételhez szeretne jutni és gasztronómiai megújulásra vágyik – ezzel indokolta a világ talán leghíresebb séfje, Ferrán Adrià, hogy 2011.július 30-án lakatot tesz az El Bullira. A 2010. január 26-án a Madrid Fusion elnevezésű nemzetközi kulináris konferencián bejelentett, majd a twitter „szárnyain” pillanatok alatt vándorútra indult hír kisebb sokként érte a szakmát, rögtön megindultak a találgatások, hogy a katalán séf végleg belefáradt volna? Adrià azonnal reagált: visszavonulásról szó nincs. „Nem akarom a Bahamákon lógatni a lábamat, de az elmúlt 25 évben csak az étteremre koncentráltunk, eljött hát az ideje a ’normális’ életnek. Családjaink is megérdemlik, hogy több időt tölthessenek velünk” – nyilatkozta. Adrià bejelentette azt is, hogy saját elhatározásából visszaadja a neki korábban megítélt Michelin-csillagokat, egyéb elismeréseket és megnyugtatott mindenkit, hogy 2014-ben azért számolni kell az El Bullival, azt viszont nem részletezte, hogy pontosan mire is gondol.
Az évente mindössze 6 hónapig nyitva tartó „kis bulldog” biztosan más lesz, mint korábban és visszatértével egy teljesen új éttermi koncepciót ismernek majd meg az emberek - mondta el a séf a bejelentés utáni egyik első interjúban. De, hogy ez valójában mit is jelent? Február közepén a köd elkezdett oszlani. Adrià nyilvánosságra hozta terveit, non-profit magánalapítványként működteti majd az El Bullit. Az alapítvány 2014-től minden évben 20-25, alapos rostán átesett mesterszakácsnak adja meg az esélyt, hogy az El Bulli kreatív csapatával együtt dolgozva fejleszthessék tudásukat. A közlemény hangsúlyozta, hogy a fazonírozáson is áteső étterem nem iskolaként működik majd, „csupán” egy gasztronómiai think tankként. A képzés interdiszciplináris tudást nyújt, a résztvevők elkalandoznak például a művészet és dizájn irányába is. Az eredményeket pedig rendszeresen publikálják könyv formájában is. A bejelentéssel a tavalyi év kétségkívül legnagyobb szenzációját produkáló séf körül persze azóta is forr a levegő.
A Roca család étterme a második helyet szerezte meg
Az étterem körüli zajló hajcihő több dologra is rávilágított vagy legalábbis más megvilágításba helyezett. A Wall Street Journal nem habozott feltenni a kérdést: mi lesz (katalán séfre aggatott és általa mindig is elvetett legyintéssel elintézett kifejezés) a molekuláris gasztronómia „sorsa”? (Kicsit előreszaladva, az jól látható, hogy a technika megmarad -elég csak Grant Achatz a napokban nyílt éttermére, a Nextre utalni-, de háttérbe szorul.)
Mintha a S. Pellegrino díjátadó házigazdái is meghallották volna az idők szavát. 2010. április 26-án megtörtént a detronizáció. A lista az elmúlt években lényegében Adrià és Heston Blumenthal háziversenyévé változott, ahol lassan már többeket érdekelt, hogy mely egzotikusnak számító országok éttermei kerülnek fel a lajstromba (ezzel is csökkentve az Öreg kontinens dominanciáját), minthogy a katalán vagy a brit léphet fel a dobogó legmagasabb fokára. A trónfosztás ugyan már nagyon érett, de René Redzepinek, a dán Noma agytrösztjének csak tavaly sikerült a 2009-es harmadik helyet elsőre váltania. Ugyan mind a díjátadót, mind a rangsort a helyén kell kezelnie, az áprilisi eredmény a dán-macedón származású konyhafőnöknek meghozta a világhírt és a korábban egyes kritikusok által csak lesajnálóan „seal fuckernek” nevezett Redzepi igazolva láthatta, hogy érdemes északi fénnyel megvilágítani a tányért. Nem csoda, hogy 2010-ben a gasztronómiai szaklapokban a leggyakrabban felbukkanó név Redzepié volt. A díj sok ajtót szélesre tárt. A világ legjobb éttermének vezetője kitüntető cím mellett hol azért foglalkoztak vele, mert megjelent a szakácskönyve (Noma: Time and Place in Nordic Cuisine), hol pedig kisebbfajta csodálattal beszéltek arról a hozzáállásról, mely nem rest a létező leglehetetlenebb helyeken alapanyagok után kutatni, szó szerint az avarban kotorászni és glóriát vonni algák és vadfüvek köré. Szinte sosem felejtették el kihangsúlyozni azt a tényt, hogy míg Adrià dekonstruál, laborrá változtatja a konyhát, „sci-fi ételeket” talál, addig a forradalmi „Északi Konyha Szimpózium” szervezésében is részt vevő Redzepi visszanyúl a múltba, elfeledettnek hitt tartósítási módszereket aktualizál és termékei kiválasztásában is szinte történelem előtti korokat idéz meg.
Andoni Luis Aduriz a Mugaritz-cal a harmadik lett
Az idei (és természetesen az elkövetkező évek) versenytől távolmaradó Ferrán Adriànak persze volt füle meghallani az északiak trappolását. A térhódítást előre látta, amikor kijelentette: „Ha kulináris értelemben Spanyolországból egyfajta ’új Franciaország’ vált, akkor szinte biztos, hogy az északi régió lesz az ’új Spanyolország’.”
A 2011-es díjátadó legnagyobb kérdése tehát az volt, hogy a Michelin által továbbra is „csak” két csillagon tartott Redzepi (a Vörös Kalauznak az északi konyház való, nem feltétlenül barátságos viszonya már önmagában megérne egy írást vö: Bocuse d’Or) megtartja-e az elsőséget és Ferran Adrià-utód válik-e belőle – legalábbis abban a tekintetben, hogy sorozatban nyeri-e majd a jövő S.Pellegrino díjátadóit?
2011.április 18. 22.25 óra. A fenti kérdésekre megérkeztek a válaszok. A napokban a TEDx-en az
ételekkel kapcsolatban szexuális asszociációkkal viccelődő Redzepi megőrizte a trónt. Az angolok egyik szeme sírhat, a másik nevethet: Heston Blumenthal kiesett a top3-ból, de a The Ledbury új belépőként a 35. helyre katapultált. A Ch
âteau Visz által hazánkba csábított El Celler de Can Roca és a Mugaritz dobogóra kéredzkedett. A top10 legnagyobb győztese kétségkívül az Alex Atala által vezetett brazil D.O.M. Tavalyi eredményéhez képest 11 helyet javítva idén a 7. lett.
Juan Mari Arzak az életműdíjas
A nemzetek rangsorában azt láthatjuk, hogy az amerikaiak (beleérte Közép és Dél-Amerikát is) továbbra is szárnyalnak (habár Thomas Keller nem lehetett felhőtlenül boldog, a Per Se maradt ott, ahol tavaly, viszont a korábbi kétszeres győztes, a French Laundry tovább rontott, csak az 56 lett), 10-8 arányban verik a franciákat, köszönhetően két új mexikói és egy perui belépőnek. A gallok is erősítettek, a listáról pár év óta hiányzó L'Arpege és a Bras is visszatért. Az olasz-spanyol párharc 2010-ben döntetlennel végződött, most az előbbieké a minimális fölény (6-5). Érdekesség, hogy a holland származású Richard Ekkebus irányításával Kína is beverekedte magát a top 50-be és az oroszok is igen szépen szerepeltek: a Varvary révén a 48. helyen szerepelnek és a bővített listán ott találjuk még a moszkvai a Semifreddót (83.) és a Chaikát (99.). A horvát Plavi Podrum és a szlovén JB 2010 után 2011-ben nem került be a top 100-ba. A listán magyar étterem nincs. A légvonalban legközelebbi helyezett (22.) a bécsi Steirereck, amelynek séfje, Heinz Reitbauer a helyszínen jelen levő tudósítónknak ígéretet tett, hogy hamarosan meglátogat bennünket.
A S. Pellegrino életműdíjat is kiosztott, amit idén Juan Mari Arzak kapott. A 69 éves szakács a ’nueva cocina vasca’, vagyis a modern baszk konyha egyik megteremtője, az első 3 Michelin-csillagos spanyol étterem,a saját magáról elnevezett Arzak tulajdonos-séfje. Az idei volt az első év, hogy a legjobb női séfnek járó elismerést is kiosztották a gálán. A megtisztelő elsőség Anne-Sophie Picnek, a Lyontól nem messze található La Maison Pic tulajdonos-konyhafőnökének járt. A 41 éves szakácsnő egyik azon kevés séfhölgyeknek, akiknek a Michelin történetében sikerült kiérdemelniük a 3 csillagot.
A világ legjobb női séfje: Anne-Sophie Pic
A S. Pellegrino földrészekre és régiókra osztja a világot. Az arányosabb képviselet érdekében ez a szám jelenleg 27. Mindegyik „élén” egy ún. elnök áll, aki további vokssal rendelkező személyeket, általában szakírókat, szakácsokat, étteremtulajdonosokat jelöl ki, régiónként harmincat. Minden szavazó hét vokssal gazdálkodhat, ebből maximum négyet a saját régiójában tartozó vendéglátóhelyre adhat le. A saját éttermét senki sem favorizálhatja, és csakis olyat nevezhet meg, ahol az utóbbi másfél évben evett is - olvasható a Dining Guide online gasztronómiai magazinon.