A borász két új házasításáról is mesélt, amire igazán büszke.
Milyen munkálatok zajlanak a szőlőben? Júniusi helyzetkép
“A Birtokon dolgozó idénymunkások mellett kiemelkedő lendülettel és hozzáértéssel a szőlészünk, Csiky Gábor koordinálja a mezőgazdasági feladatokat. Jelenleg teljes kapacitással zajlanak a zöldmunkák, hiszen a szőlő növekedése most van csúcsidőszakában. Hajtásbehúzás, tetejezés: próbálunk minden területre odaérni időben” - kezdi sorolni az aktuális teendőket Bock Valér. A birtokon a szokásos betegségek - a lisztharmat és a peronoszpóra - is megjelentek. Ennek megelőzésére réz- és kéntartalmú szerekkel permeteznek. Május végéig 220–250 mm eső esett, amely intenzív növekedést eredményezett nemcsak a szőlőben, hanem a gyepfelületeken is. Emiatt a gyomirtás és a fűnyírás is folyamatos feladatot jelent a pincészet számára.
Bock Valér borász, cégvezető-tulajdonos, Bock Birtok
Mechanikai gyomirtási módszereket alkalmaznak, például az úgynevezett „Fingerhacke” eszközt, ami a sorközökben és a tőkék között végzi el a talaj feltörését és a gyomok elfektetését. “Ha sikerül kontroll alatt tartani ezt a „robbanásszerű” növekedési ütemet, akkor hamarosan hozzá tudunk látni a hónaljhajtások eltávolításának, hiszen a virágzás a legtöbb fajtánál - kékfrankosnál, syrah-nál, merlot-nál - már lezajlott, lassan a cabernet-nél is véget ér” - teszi hozzá a borász.
A Bock Birtokon is védekeznek a klímaváltozás negatív hatásai ellen
“A klímaváltozás hatásai mindenütt érezhetőek, és bizonyos területeken egyre komolyabban kell foglalkoznunk a csepegtető öntözés lehetőségével” - mondja Valér. Ugyanakkor örömteli, hogy az új fehérszőlő telepítések – például Szajkon és Siklóson - kiválóan megeredtek a májusi esők miatt, helyenként 95%-os sikert értek el, ami kimagasló arány.
A lombkezelésnél is változtatni kellett: míg korábban teljes oldali levelezés volt a jellemző, ma inkább csak az egyik oldalról szedik le a leveleket, hogy megmaradjon egyfajta védettség, ugyanakkor biztosítva legyen a megfelelő szellőzés, és a napsugárzás is érje a fürtöket. “A szélsőséges időjárás azonban így is komoly kihívást jelent. A vegetáció vége felé, az utolsó érési fázisban már néhány napos időjárási anomália is komoly minőségi vagy akár mennyiségi károkat okozhat. A korai fagyok, amelyek egyre gyakrabban jelentkeznek még a rügyfakadás után is, veszélyt jelentenek – szerencsére Villányban idén elkerült bennünket a komolyabb fagykár, de máshol, az országban sajnos láttam olyan ültetvényeket, ahol jégcsap keletkezett a tőkén a folyamatban lévő nedvkeringés miatt”.
Mi a helyzet a pincében?
A pincészetben a fejtések és palackozások zajlanak, valamint egy nagyobb fejlesztési projekt is elindult: a hotel részlegben megkezdték a lobby, recepció és shop kialakítását. Erre már nagy szükség volt, hiszen a korábbi állapot – ahol a vendégek az éttermen keresztül jelentkeztek be – hosszú távon nem volt fenntartható. “A cél az, hogy a vendégélményt javítsuk, és egyben a dolgozók számára is kulturáltabb, motiválóbb munkakörnyezetet biztosítsunk”. A következő lépcső a terasz és az étterem korszerűsítése lesz, és a szobák felújítása is napirenden van.
Két új házasítás kitágítva a határokat
“A Bock and Roll Gold után most új, tíz szőlőfajtából álló házasítást készítettünk, amit Grand True-nak neveztünk el. A bor egyéves hordós érlelést kapott, és bár villányi szőlőből származik, csak földrajzi megjelöléssel kerülhetett forgalomba, mivel több benne szereplő fajta – például malbec, petit verdot, grenache, sangiovese – nem szerepel a villányi kataszterben.” A házasítás további tagjai: pinot noir, kékfrankos, syrah, cabernet franc és egy kevés kadarka. Az eredmény egy rendkívül karakteres, egyedi, gazdag ízvilágú bor – fűszeres, könnyed, de mégis mély és tartalmas.
“Ez most egy olyan állapot, amit ritkán mondok ki: elégedett vagyok. Sőt, boldog is, mert a Grand True két nemzetközi borversenyen, a Citadelles du Vin és a Vinagora megmérettetésén is aranyérmet nyert. Ez hatalmas visszaigazolás, és erőt, motivációt ad a további munkához” - meséli örömmel a Bock Birtok borásza.
Van egy másik csúcsházasítás is, amelyet kiemel: az ALTA. Ez cabernet franc és merlot kombinációja, két magas fekvésű területről származó szőlőből készült, innen az elnevezés. Az egyik alapanyag a bioművelésű szellős Makár fennsíkról érkezik, amely rendkívül minerális karaktert ad. A másik összetevő a Várerdő dűlőből származó merlot, amely egy északnyugati fekvésű, erdősávval határolt terület. Az esti órákban lehűlő levegő itt végigsiklik a domboldalon, visszahűti a talajt és a fürtöket is, ami szintén frissebb, vibrálóbb savszerkezetet eredményez. A két terroir házasításával egy igazán egyedi, komplex és kiegyensúlyozott bor született, amely nem feltétlenül a klasszikus villányi stílust képviseli: inkább hűvösebb tónusú, feszesebb karakterű bor. Az új borról egy imidzs videó is készült, nézd meg itt.
Hordókísérletek a Bock Pincénél
“Nem titok, hogy az elmúlt 15–18 év során komoly hordókísérleteket végeztem, hiszen tudom, milyen döntő szerepe van a bor végső karakterének kialakításában: az egész éves munkánk eredménye múlhat rajta. A hordóink kiemelkedő minőséget képviselnek, és ez a borokban is visszaköszön” - mondja Valér. Az említett Bock Alta cuvée 22 hónapon keresztül érlelődött új tölgyfahordókban, mégpedig a Kádár Kft. úgynevezett köves hordóiban. Ezek kifejezetten drága és különleges hordók, lassan növekedő, speciális zempléni tölgyből készülnek. A fák obszidiános és opálos altalajon nőnek, így nemcsak a fa minősége, hanem annak ásványianyag-tartalma is meghatározó. Ez a mineralitás pedig a hosszú érlelés során átadódik a bornak, finoman beépül a karakterébe, és komplexebb, rétegzett ízvilágot eredményez, mely a palackos érlelés során néhány éven belül fog igazán kiteljesedni.
Fehérborok: irányváltás a piaci igények mentén
Bár a szívükhöz mindig is a vörösbor állt közelebb, mégis az utóbbi években világosan látták, hogy egyre nő a kereslet a fehérborok iránt, és ezzel együtt a fogyasztói igényesség is emelkedett ebben a kategóriában. “Ez részben új irányba terelt minket a fajtaválasztásban, a szüreti időzítésben és a borkészítés szemléletében, a fehérborok aránya növekedett. Leginkább a sauvignon blanc-ra és a chardonnay-ra helyezzük a hangsúlyt, hiszen ezek jobban illeszkednek a jelenlegi fogyasztói trendekbe, és a villányi terroir-t is szépen visszaadják. A szüreti időpontokat korábbra toltuk, tudatosan ügyelve arra, hogy a bor savai és alkoholtartalma megfelelő egyensúlyban legyenek. Célunk, hogy elegáns, friss karakterű fehérborokat készítsünk, amik megőrzik természetes savgerincüket, ugyanakkor nem csúsznak el a túlérettség vagy a túl magas alkoholtartalom irányába”.
A chardonnay annyira bevált számukra, hogy nemcsak csendes-, hanem habzóbort, és pezsgőt is készítenek belőle, valamint a fehérboros házasításokban is meghatározó szerepet játszik. Az egyik legizgalmasabb egy batonnage-stílusú házasítás, ami chardonnay és sauvignon blanc kombinációja. Ezt a tételt a három különböző érlelési mód és a két eltérő szüreti időpont teszi igazán összetetté. A végső házasítás csak akkor történik meg, amikor minden komponens eléri az elképzelt ízvilágot.
A pezsgőhöz hosszú út vezetett
“Elég hosszú és tanulságos út vezetett odáig, hogy ma már dicséretet kapnak a pezsgőink”- emlékezik vissza a borász a pezsgőkészítés korai nehézségeire. Elmondása szerint volt idő, amikor két egyforma palackot sem tudtak mutatni, de nem adták fel: újra és újra nekifutottak másként, tudatosabban, precízebben. Ma már saját pezsgőpincéjük van, ahol az egész pezsgőkészítési technológia házon belül elérhető. Ez hatalmas előrelépés, hiszen így teljes kontrollt gyakorolhatnak a folyamat felett – az alapbor elkészítésétől egészen a palackos érlelésig. “Kizárólag nyerspezsgőt készítünk, a végső beállítást egy semleges, kierjedt boros oldattal végezzük el, melynek eredményeként elegáns, letisztult, gyümölcsös pezsgők születnek”.
Ami a jövőbeni terveiket illeti, egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a saját területekre, a fenntarthatóbb terhelésre és az egyes dűlők célzott használatára. “A cél az, hogy a minőséget fenntartsuk, a gazdasági és ökológiai szempontokat pedig hosszú távon is figyelembe vegyük. Apró lépések ezek, de tudatos, előre mutató irányba visznek bennünket”.