Fesztiválkedvenc: Libamájfagyi tokaji aszúval

Németh Richárd
2012. június 04., 17:44


Fesztivál - Magyarország egyik legígéretesebb fesztiválja, a Budavári Libamájfesztivál majd' 18.000 látogatót vonzott a Budai Vár Hunyadi Udvarába. A libamáj-különlegességek mellett tokaji borokat is kóstolhatott a nagyérdemű.
Fesztiválkedvenc: Libamájfagyi tokaji aszúval
 
Már az első napon, pénteken ötezer vendég volt kíváncsi a Budavári Libamájfesztiválra, amelyet egészen vasárnap este 11 óráig lehetett látogatni a Budai Vár Hunyadi Udvarában. A megnyitó ünnepséget követően Pap Krisztián, a rendező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. vezérigazgatója és Ökrös Mariann, a Libamájszövetség elnöke a fesztivál hivatalos ételének, a libamájhurkának ünnepélyes megvágásával indította útjára a rendezvényt. A fesztiválra összesen 17.500-an váltottak jegyet.
 
Magyar élelmiszert a magyarnak!
„Sikeres volt a fesztivál, mert elértük azt, amit célul tűztünk ki: egy jó hangulatú fesztivál keretében, kellemes borok és ínyencségek társaságában a libamájkülönlegességek népszerűsítése. Az ágazat az elmúlt években sok problémával küzdött és természetesen nem egy fesztivál fogja a gondokat feloldani. Mi egy olyan rendezvényt valósítottunk meg, amely nem csak a magyar fogyasztók figyelmét hívta fel erre a kiváló hungarikumra, hanem a döntéshozókét is. Sokan közülük el is jöttek hozzánk, például Csorbai Attila, A Baromfi Terméktanács elnöke, vagy Pap Lajos, a Lúdszövetség elnöke. A mostani fesztivál egy erős kiállás volt a libamáj mellett, olyan mint egy petíció, amelyet több mint 17 ezren írtak alá, és álltak a magyar élelmiszerek mellé” – mondta a Borászportálnak Pap Krisztián, a fesztivál rendezőcégének, a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt.-nek vezérigazgatója.
Beszámoló képekben
Fesztiválkedvenc: Libamájfagyi tokaji aszúval
Pap Krisztián, a szervező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. vezérigazgatója és Ökrös Mariann, a Libamájszövetség elnöke a fesztivál hivatalos ételének, a libamájas hurkának ünnepélyes felvágásával megnyitja a rendezvényt.
Fesztiválkedvenc: Libamájfagyi tokaji aszúval
A hétvégi fesztiválra számos híresség is kilátogatott, köztük Erdei Zsolt „Madár” is, aki a vendégek örömére serpenyőt ragadott, és Kerekes Sándor szakácsmesterrel libamájkülönlegességet sütött.
Fesztiválkedvenc: Libamájfagyi tokaji aszúval
Madár és fia
Fesztiválkedvenc: Libamájfagyi tokaji aszúval
Igazi csemegének számított a fesztiválon a libatepertős csoki, vagy a tokaji aszús libamájas fagyi, de az édességek mellett az ínyencek a fesztivál hivatalos ételét is megkóstolhatták. A libamájas hurka, libanyakba töltve, tárkonyos mustárral és házi kenyérrel Kerekes Sándor szakácsmester műve. Sajnos megörökíteni egyiket sem sikerült megörökíteni, mert mire a fényképezőgépünkhöz nyúltunk, már mind elfogyott...
Fesztiválkedvenc: Libamájfagyi tokaji aszúval
A Balkán Fanatik mellett, olyan formációk is felléptek, mint a Holdviola, a Kolompos Együttes, a Borra-való együttes, valamint a Vivat Bacchus.
Tudta?
- A magyar hízott libamájtermelés a világtermelés 80%-át teszi ki, és közel 1000 család él ebből az iparágból Magyarországon.
- Ez a 80% évi 1800 tonna libamájat jelent, amelyet exportálunk
- Mivel a termék erősen export-orientált, a Négy Mancs támadása nagyon érzékenyen érintette az ágazatot. Sokan, sokféleképpen próbálták a Négy Mancs ellen az igazunkat keresni, de sajnos jogi eszközökkel eleddig nem jutottak messzire.
- A MIKSZ - amely elkötelezetten hisz a magyar élelmiszerben - felkarolta a Libamájfesztivál kezdeményezést, amelynek célja, hogy minden magyar egy évben legalább egy alkalommal 30 deka libamájat fogyasszon. A MIKSZ célja, hogy belföldön népszerűsítse a magyar libamájat. A belső fogyasztás erősítésével ugyanis tompítani lehet az olyan támadások hatását, mint amilyet 2006-2011. között szenvedett el az ágazat a Négy Mancstól.
- A Magyar Libamájszövetség számítsai szerint, ha minden magyar egy évben csak 30 deka libamájat fogyasztana, akkor az ágazat problémái megoldódnának.
A Vad és Hal ünnepet a tervek szerint októberben szervezik meg, ahol a hal- és vadételek lesznek a fesztiváli hangulat középpontjában, novemberben pedig ismét megnyílik a Kézműves Magyar Ízek Vására a Millenáris B épületében.
Winelovers borok az olvasás mellé