Vörösborral a tüdőrák ellen?

Borászportál
2012. január 03., 14:02


Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy csak a mértékletes borfogyasztás válik hasznára a keringésnek, a vérképzésnek, valamint a különböző daganatos megbetegedések megelőzéséhez is csak napi maximum két pohárka járul hozzá. Kaliforniai kutatók ezúttal a tüdőrák és a vörösbor kapcsolatát vizsgálták.
Vörösborral a tüdőrák ellen?
 
Egy nemrégiben kaliforniában végzett kutatás a fentieken túl egy újabb érdekességre hívta fel a figyelmet a vörösborral kapcsolatban. A vizsgálat, amely közel 90.000 45 és 69 év közötti férfi bevonásával zajlott azt bizonyította, hogy a vörösbor fogyasztása mellett alacsonyabb a tüdőrák kockázata.
Már havi egy pohárnyi vörösbor is 2 százalékkal csökkentette a daganat kialakulási esélyét, a napi 1-2 pohárnyi bor, azaz a mértékletes fogyasztás mellett pedig már 60 százalékos rizikócsökkenést lehetett kimutatni. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)

 

Érdekes megfigyelés, hogy a legjelentősebb kockázat csökkenés éppen a dohányzó férfiak körében volt megfigyelhető! Ez azonban - és ezt a kutatók is fontosnak tartották hangsúlyozni - nem jelenti azt, hogy a bor ivása helyettesítheti a dohányzás abbahagyását! Ennek alátámasztására azt is kimutatták, hogy azokban a dohányosokban, akik naponta isznak bort még mindig magasabb a rák kockázata, mint a cigarettát elhagyó férfiak körében - állítja Dr. Debreczeni Anikó, a webbeteg.hu egészségportál szakírója.
Csak a bornak van erős antioxidáns hatása
A kutatás természetesen nemcsak a vörösborra terjedt ki. A likőrök, a sör és a fehérbor hatásait is vizsgálták a kutatók, de ezen alkoholok esetében nem volt kimutatható hasonló kockázatcsökkenés. Feltételezések szerint a vörösbor esetében annak egy speciális, erős antioxidáns hatással rendelkező összetevője állhat a kedvező hatás hátterében.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé