Módosítanák az új hegyközségi törvényt

Borászportál
2013. március 04., 17:28


Előterjesztés - Módosítani kívánják fideszes képviselők a hegyközségekről szóló törvényt. A javaslat indoklása szerint az idén január 1-jén hatályba lépett jogszabály néhány ponton olyan rendelkezéseket tartalmaz, ami az egyértelmű jogértelmezést nehezíti.
Módosítanák az új hegyközségi törvényt
 
A törvényjavaslat pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára. A módosítást Font Sándor (Fidesz), a mezőgazdasági bizottság elnöke és Horváth István (Fidesz), a testület alelnöke nyújtotta be képviselői önálló indítványként.
Javaslataik között szerepelnek egyebek mellett a hegybírók és a hegyközségi tanácsi titkárok munkáltatójával összefüggő ügyek, valamint a szavazati jog gyakorlásával kapcsolatos technikai kérdések.
 
Az előterjesztők szerint indokolt továbbá a hegyközségi járulék fizetésére kötelezettek körének bővítése a szőlészeti és borászati felvásárlókkal annak érdekében, hogy a hegyközségek finanszírozásának bázisát a legszélesebb alappal lehessen rögzíteni.
A most módosítani javasolt új hegyközségi törvény megalkotására Tiffán Zsolt (Fidesz), a parlament mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának elnöke tett javaslatot a múlt év végén – ahogy arról a Borászportál is beszámolt. Indoklása szerint a hegyközségi szervezetek megalakulása óta tevékenységükben és a borpiacon, a jogi és a piaci környezetben történt változások tették szükségessé a hegyközségi rendszer átalakítását, az új hegyközségi törvény megalkotását.
Winelovers borok az olvasás mellé