Szőlőtelepítésre, fajtaváltásra, kivágásra ezentúl a hegybíró adhat engedélyt

Borászportál
2013. augusztus 02., 12:21


Magyary program - A hegybírók feladata lett augusztus 1-jétől a borszőlő ültetvények telepítésének, fajtaváltásának és kivágásának engedélyezése, valamint az újratelepítési jogok nyilvántartásának kezelése.  A szőlészeti-borászati szakmai szervezetek egyhangúlag támogatták a módosítást, mivel így az engedélyek kiadása sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz.
Szőlőtelepítésre, fajtaváltásra, kivágásra ezentúl a hegybíró adhat engedélyt
 
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtöki közleménye szerint a közigazgatás fejlesztését szolgáló Magyary-program keretében megvalósult intézkedéssel a hegyközségi szervezet egy több évszázados múltra visszatekintő önrendelkezési jogát szerezte vissza.
Ennek fontosságát mutatja, hogy a szőlészeti-borászati szakmai szervezetek egyhangúlag támogatták a célkitűzést azért, hogy a telepítési, fajtaváltási és kivágási engedélyek kiadása gyorsabb és egyszerűbb legyen.
A hegybírók július 15-i kinevezésüket követően a XX. Országos Hegybírói Konferencián Gárdonyban, majd a regionális képzéseken ismerkednek meg a vonatkozó uniós és magyar jogszabályokkal, valamint az engedélyek kiadásának gyakorlati lépéseivel. A képzések megszervezésével a HNT a termelők számára nyújtott ügyintézés gyorsítását, egyszerűsítését, átláthatóságát segíti.
A HNT arra kéri a hegyközségi tagokat, hogy mindenki időben nyújtsa be telepítési és fajtaváltási engedély iránti kérelmét a hegybírónak, hiszen az a szerkezetátalakítási támogatás kötelező előfeltétele. Az egyéni terveket novembertől lehet ismét benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) – tartalmazza a közlemény.
 
Winelovers borok az olvasás mellé