Nemtudom - így hívják azt a szilvafajtát, ami alapja e méltán népszerű pálinkának. Csak ezen a vidéken található, köszönhető talán a folyóknak, - Tisza, Szamos, Túr, Kraszna - talán a sok esőnek, talán a hűvösebb időnek.
Nemtudom fajta
Terem mindenütt: árokparton, házak udvarán, a legelő szélén. Magját a Tisza több évszázaddal ezelőtt sodorhatta erre a vidékre, hiszen az első egybefüggő, vadon termő gyümölcsösök a folyó árterében alakultak ki.
Magról is kikel, ha egy fa termését nem szedik, néhány év alatt dzsungel nő szilvafából. A gazdák hamar rájöttek arra, hogy a kiváló aromájú, magas cukortartalmú, egyébként kisszemű, nem magvaváló szilvafajtából kitűnő pálinka készíthető. A főzésről az első írásos emlék a XVII. század végén keletkezett.
A szatmári szilvapálinka
Jellegzetes az ízvilága, amit csak tovább fokoz a magzamat. Mind a mai napig részben a magjával együtt főzik a pálinkát. Illatában mandulás, ízében kellemesen kesernyés ízt ad, főleg a szájpadláson érezhető kesernyéssége. Főzés után a párlat eperfa hordóban simul. Idősebb, érlelt pálinka illatában a selymes mandula illata érezhető, ízében a vanília.
A Szatmárba tévedő vendégeket szívesen megkínálják egy kis "hazaival", nemritkán tíz-tizenöt éves Szatmári szilvapálinkával. 2000 óta élvez földrajzi eredetvédelmet, meghatározott az a 65 település, ahol a helyben termett, helyben főzött szilvapálinkát Szatmári szilvapálinkának nevezhetik. A "Nemtudom" szilvafajta egyébként alapanyaga a Szatmárban készülő szilvalekvárnak, aszalt szilvának is. Érdemes megkóstolni ezeket is, de aki szeretne jobban megismerkedni ezzel a vidékkel, azok számára a helyi kezdeményezésű Szilvaút megannyi programot, szálláslehetőséget kínál.
A Rézüsti Pálinkaház januári ajánlata:
Tarpa kisüsti szilvapálinka (0,5 liter)
+ Pálinkakalauz
3.500 Ft + Áfa