Váratlanul, életének 37. évében, április 4-én, autóbaleset következtében elhunyt Balla István egri borász, a Balla Pincészet alapítója és tulajdonosa.
A pincészet létrehozóját, Balla Istvánt, a fiatal borásznemzedék egyik képviselőjeként már gyermek-korában megihlette a bor tisztelete és a borkészítés szeretete. Bár tanulmányait nem borászként kezdte, a bor iránti affinitása - melyet nagyszülei örökségeként értékel - ösztönözte a borászat tudományának megismerésére.
A családi pincészet 1996-ban alakult és a kezdetektől dinamikusan fejlődött. Ebben nagy szerepet tulajdonított feleségének, aki folyamatosan mellette állt a tervek valóra váltásában. A kezdet a szűkös pincei eszközök és a kis létszám miatt nem volt zökkenőmentes. A kedvező visszajelzések azonban további tettekre sarkallták Balla Istvánt. Az első palackozott borok a '97-es évjáratból készültek és hamar meghozták a szakmai sikereket. Balla István mind vörös, mind fehér boraival szép eredménnyel szerepelt, többek között az Országos és a VinAgora Borversenyen, illetve a Pannon Bormustrán, ami újabb lendületet adott a pincészetnek, hogy elkötelezze magát a minél magasabb szintű borkészítés mellett.
A borászat a hosszú távú együttműködés keretében több termelőtől, mintegy 30 hektár gondos szőlészeti ellenőrzés alatt álló területről vásárol fel minőségi termést, amelyben a világfajták mellett fontos szerep jut olyan, méltán népszerű magyar fajtáknak, mint a Kékfrankos, Medina, Olasz Rizling és a Zengő.
Balla István a hazai borkultúra egyik elkötelezett szolgálója volt. Borai mára már eljutottak a kóstoló-pincéktől a nagyáruházak polcain keresztül, a szállodákon át az éttermekig, s viszik tovább készítőjük hírnevét, annak halála után is.