Burgenland, Ausztria legfiatalabb borvidéke

Kielmayer szövegésfotó
2011. február 01., 22:39


Habár ezen a tájon a bortörténelem egészen a Kr.e. 700-as évekig is visszanyúlik, és a rómaiakon, keltákon kívül számos más nép is borászkodot itt, az osztrák borvidék mégiscsak fiatalnak mondhatja magát. Hiszen Burgenland - éppen Magyarországtól elcsatolva - kilencedik tartományként 1921-ben lett Ausztria része. A borspektrum rendkívül széles, száraz fehérboroktól egészen a nemes édesekig (botrytiszes borok), könnyedebb vörösöktől a nehezebb, komolyabb tételekig, sőt egészen a habzóborokig terjed a választék.
Burgenland, Ausztria legfiatalabb borvidéke
 
Bortörténelem
  • Kelták és a rómaiak is foglalkoztak szőlészettel a régióban, ásatásokra alapozva azt is feltételezik, hogy a bortörténelem visszavezethető egészen a Kr.e. 700 évekre (egy üstben szőlő magvakat fedeztek fel)
  • A területet számos nép kereste fel, telepedett meg itt, vagy vonult keresztül rajta, itt vezetett keresztül a borostyánkő út is
  • A ciszterci szerzetesek a 12. század elején földterületekhez jutottak a Fertő-tó partjain, és szőlészettel kezdtek foglalkozni (Pinot fajták)
  • A Habsburg időszak alatt a magyar királysághoz tartozott a terület, mivel az oszmán megszállás alatta a Tokajihoz nehezen jutottak hozzá a birodalomban, Burgenland borászata virágzott
  • Nemesi családok, például az Esterházyak sokat tettek a helyi borászatért
  • Ahogy más Európai országban is, a filoxéra itt is óriási károkat okozott a XIX. század végén, az új telepítések zöme a hagyományos fajták mellett már kékszőlő volt: ekkor tűnt fel a Kékfrankos, a Pinot Noir is
  • A Burgenland szó a német vár szóból kapta nevét, hiszen a területen több erődítmény is állt: Eisenburg, Ödenburg, Pressburg (ma Pozsony), Weiselburg. Előbb 'Négy vár'-nak hívták (Vier-Burgenland), ez egyszerűsödött Burgenlandá
 
A következő régiókat foglalja magában ez a 20.000 ha-os borvidék: Neusiedlersee és Neusiedlersee-Hügelland (a Fertői-tó körül), Mittelburgenland (DAC) és Südburgenland.
Az egyes régiók északról délre haladva
Neusiedlersee
  • A Fertő-tó keleti részén húzódik, a 8000 ha elsősorban lösz, barna erdőtalaj, kavics és homok
  • Legelterjedtebb szőlőfajták: Welschriesling (Olaszrizling), Pinot Blanc, Muskat Ottonel, Tramini, Zweigelt, St. Laurent, Blaufränkisch (Kékfrankos) és Cabernet Sauvignon
  • A köd ideális körülményt biztosít a nemes penész (botrytis) kialakulásához, a tó maga sekély, de terjedelmében nem kicsi, Illmitz, Apelton települések a legjelentősebbek a partján
  • Kontinentális klíma jellemzi, a tó hőmérséklet kiegyenlítő hatása rendkívül előnyös az ültetvényekre, 500 mm az éves csapadékmennyiség
  • Az édes borok palettája változatos: jó évjáratban komoly Trockenbeerenausles-ék is lehetnek, de Strohwein (szalmán szárított) és Eiswein (jégbor) is készül
Neusiedlersee-Hügelland és a Leithaberg DAC
  • Összesen 3600 hektárt foglal magába a régió, a tó nyugati oldalán terül el
  • A talajban közel a tóhoz homok, márga található, a domboldalakon felfelé haladva márga és kréta keveredik, majd márga agyagos mészkővel és lösz, míg a legfelső zónában kristályos pala (csillámpala) és kréta
  • Itt un. Pannon klíma uralkodik, a terület védve van az erős szelektől, a csapadék 800 mm körülire tehető évente
  • Elsősorban a fehérborokról lett híres a vidék, de a nemes édes borok sem ritkák, lásd aRuszton az Ausbruch borokat. Egyre gyakoribbak itt is azonban a nemzetközi szőlőfajták, mint például a Cabernet Sauvignon
Mittelburgenland
  • A terület Burgenland középső részén helyezkedik el, innen az elnevezés is (mittel=középső), összesen 2000 ha-on. Elsősorban márga, kavics, homok a fő talajformációja
  • A vidéket hegyek védik, a némileg melegebb időjárásnak köszönhetően a kékszőlők dominálnak ezen a vidéken (az arány tehát itt megfordul 70-30 %-ra).
  • A domináns fajta a Kékfrankos (nem véletlenül Blaufränkisch Landnak is emlegetik  területet), Zweigelt, fehér szőlőben pedig a Welschriesling és Pinot Blanc tűnik ki
  • Előszeretettel alkalmazzák a dűlő megnevezést a címkén amit “Ried”-nek hívnak a helyiek (osztrákul)
Südburgenland
  • A legdélebbi rész, mely már Stájerországgal határos, mindösszesen 600 ha területű
  • A legjobb területek talán az Eisenberg környékén fekszenek, magas vastartalom jellemzi a talajt, ahogy a hegy neve is sejteni engedi
  • Magasabb dombok jellemzik a vidéket, a talaj merőben különbözik az északi régióktól, mély agyag, pala, talán e miatt sokan a Kékfrankosra esküsznek errefelé
  •  Egy helyi specialitás az Uhudler  (Heiligenbrunnban), ez egy rozé, amely amerikai hibridről származik
A borvidékre jellemző borok a 2. oldalon!
Kóstolt, a borvidékre jellemző borok
Zantho Zweigelt 2009 (Neusiedlersee Hügelland)
A bor egyszerűséget sugall, viszont ennek ellenére jó borról van szó, amely a mindennapokra nagyon is megfelel, sőt akár több is lehet ennél…
Gyümölcsös jelleg az orrban, rendkívül tiszta, egy kis fűszerességgel megtoldva piros bogyós gyümölcsök. A szájban, némi húsosság után cseresznye és fűszerpaprika is feltűnik. Ropogós savak, nem sok tannin. Előretörő bor, egyszerű, de jó testtel rendelkezik, és kellemes ivású. Acéltartályban készült, de némi használt fát is látott.
Gager, Blaufränkisch Ried Fabian 2008 (Mittlerburgenland)
A Fabian-dűlőről származó bor, a 2009-es tétel egy kicsit agresszív és indulatos volt 2010 év végén kóstolva, de a 2008 sokkal szebb arcot mutat.
Közepesen mély rubin színek, cseresznye és szilva, némi érett eperrel kombinálva. Egy halvány fűszeres aláfestés a háttérben. Száraz, lendületes savak, közepes tannin, kerek és jó ivású bor, ez azonnal feltűnik. Cseresznye és eper, némi szilvával - a Kékfrankos tipikus jegyei, az elmaradhatatlan kedves fűszerességgel. Egyensúlyban lévő, korrekt intenzitású bor, a mindennapokra.
Krutzler, Blaufränkisch Perwolff 2006 (Südburgenland)
Kékfrankos Dél-Burgenland egyik leghíresebb borászatától, akinek tulajdonosa egyébként nagy Furmint rajongó! Rubin mély szín, kifejezett és élénk cseresznye az orrban, teljes mértékben Kékfrankos. Elegáns a szájban, nem túl parfümös vagy erőteljes, inkább a gyümölcsök dominálnak, némi cseresznye, szilva, érett és telt, fűszeresség, sőt herbális jelleg mutatkozik, a közepén egy is dohány. Kerek, nagyon behízelgő bor, közepesen hosszú lecsengéssel.
Umathum, St Laurent vom Stein 2004 (Neusiedlersee Hügelland)
Mély színek, dohány és könnyedebb szivardoboz jegyek az orrban. Kifejezett, emellett piros bogyós gyümölcsök sorakoznak fel. Száraz, szép savak, selymes tanninok, de mindenképpen határozottak, a gyümölcsösség tagadhatatlan, némi tabak újra visszaköszön a szájban, jó egyensúly test és aromák között, érett. Némi fűszeresség a hordótól - 18 hónapot töltött kis hordóban. Premium St. Laurent jól tuningolt fa használattal.
Kracher Trockenbeerenauslese NV (185 ml, Neusiedlersee)
Ezt a hagyományos 375 ml palacktól eltérően még kisebb palackban is lehet kapni, nincs évjárata, csavarzárral van lezárva, és minden bizonnyal azonnali fogyasztásra szánják. Habár vakon kóstolva rögtön azt mondanám, ez a bor fejlődhet (hiszen potenciálja van), ettől függetlenül nagyon szép…
Mély aranysárga szín, rendkívül intenzív az orrban, tele trópusi gyümölcsökkel, botrytisszel, nagyon tiszta és mélyrétegű, komplex gyümölcs kombinációk némi fűszerességgel kiegészülve. Nagyon édes, de fantasztikus sav-gyümölcs játék a szájban, nagyszerűen komplex a bor, és nagyon jó is ezért. Az alkohol nem túl alacsony a test pedig kerek, és nagyon jó intenzitással gördül, rendkívül hosszú lecsengés, egy igazi élmény! Welschriesling, Traminer és Scheurebe az összeállítás.