Ezerjó – Az ezerarcú magyar bor

Nyulasi Gábriel
2010. január 19., 17:25


Az Ezerjó egy igazi hungarikum, egy történelmi magyar fehérbor szőlőfajta, mely régóta kedvelt a Kárpát-medencében. Tipikusan magyar, rendszertanilag a balkáni változatcsoportba tartozik, tehát autochton fajta, melyre jó marketinggel a világ is odafigyelhetne.
Ezerjó – Az ezerarcú magyar bor
 
A magyar fehérbor-kultúra új üdvöskéjévé válhat, hiszen férfiasan száraz, markáns savaival, hordózva, illetve üde, ropogós reduktív vonalban, valamint töppedt, aszús jellegű, kedvesen édes vonalban is egyaránt nagyot tud alkotni.
Múlt, közelmúlt
 Ezerjó – a szóról a régi jó kocsmák borgőzös homályos sarkai jutnak eszembe, és a pultnál krétával virító felirat: „Fehér: Ezerjó”. Hajnalban nyitottak, és este 9 óra felé már le is húzták a rolót. A közelmúlt kocsmakultúrájában felesekhez simult a fröccsben az Ezerjó, melynek szinonim nevei: zátoki, korponai, budai fehér, Korponai vagy Kolmreifler, Erdélyben fehér bakator. 1884-ig a soproni borvidék egyik fő fajtája volt, napjainkban pedig a Móri, az Ászár- Neszmélyi és a Kunsági borvidék kedvelt szőlője. Egyéb szinonim nevei: biella, budai fehér, budicsina, fehér sajgó, mátyok, romándi, stálóci, szadocsina, szádoki, szátoki, Tausendgute, Trummertraube. Elkönyvelték egy közepes extraktú, egysíkú, nem túl változatos, tehát tömegtermelésre alkalmas fajtának, de szerencsére Móron és az Alföldön is sikerrel cáfolják már ezt a megállapítást.
A szőlő tulajdonságai
 
Nem túl nagyszámú vesszőt nevel, tőkéje közepes vitalitású. Levele szív alakú, vastag szövetű, erősen hólyagos, fűzöld és karéjos. Őszi lombszíne sárga, leveleinek erezete vörös színű. Lugas- és magas művelést nemigen kedvelő fajta, gyalog- vagy támaszművelésre viszont egyaránt alkalmas. Viszonylag korai érésű, a globális felmelegedéssel együtt azonban érése kezd mindinkább előre tolódni. Fagy- és rothadás érzékeny, viszont bőtermő. Jól megtartja a savakat, ugyanakkor a szőlőszemek vékony héja segíti a nemes rothadást, vagyis az aszúsodás folyamatát. A bogyói nagyok, a fürtje nagyméretű, vállas, és tömött. A fagyérzékenysége miatt érdemes fagyvédett helyekre telepíteni, és a rothadás elkerülése végett széljárta területekre ültetni. Mentségére legyen mondva, az Ezerjó az esetleges fagykár után „megrázza” magát, és jól regenerálódik. Móron minden évben van példa a töppedésre, idén a borvidéken szüretelve már szeptemberben találkoztam a jelenséggel. Az aszúsodás általában tíz évben körülbelül kétszer-háromszor megfelelő mértékű. 
Férfiasan tökéletes savak
Bora nem szűkölködik sem alkoholban, sem savakban, fanyar ízek, és jó savkészlet jellemzi. Mondhatni ezerarcú, reduktív ropogóssággal kifejezetten azonnali fogyasztásra termett változatait éppúgy megtaláljuk, mint a jól eltartható, hosszan érlelhető borokat. Markáns savak mellett zöldes fehér színnel fogad minket, az illatgazdagság nem sajátja. Tüzes karakterű, jó évjáratban és megfelelő borászati manőverek után szépen kerekednek a savak, melyhez megfelelő testesség is járul. A móri Ezerjó abban a megtiszteltetésben is részesült, hogy megkapta a Magyar Zászlósborok rendjének kitüntető elismerését.
Konyhasarok
Gasztronómiában egy igazi jolly joker, mivel a száraz, félszáraz, félédes, édes tartományban egyaránt megtaláljuk képviselőit. A reduktív technológiával készült karcsú, ropogós változat könnyed hal és csirke ételek kísérőjévé válhat. A hagyományos móri markáns savak - akár hordózva is - azonban már a jó zsíros falatokért, a tartalmasabb káposztás, magyaros, svábos ételekért kiáltanak, hiszen segítik a zavartalanabb emésztést, és kiemelik az ízeket. Félszáraz, félédes változatokban kis kvaterkázásokra magában is elpattintható néhány palack, és ez a reduktív vonalra is igaz. A borkultúrában első bizonytalan lépéseiket megtevőknek is kellemes pillanatokat okozhatnak a fajta simulékonyabb változatai. Az édes változat desszertekkel barátkoztatható össze, ám nem kell itt megállnunk, hiszen egy botrityses jellegű nedű - mely az aszúkkal rokon - szinte mindennel fogyasztató. Levesekhez, libamájhoz, egyszerűbb, vagy összetett ételekhez, rochefort, stilton és egyéb típusú markáns, kékpenészes sajtokkal is egyaránt fogyasztható.
Országos körkép
A Kunság borvidékén - az Alföldön - a télre készülve a földközeli tőkefejet takarni kell a fagyveszély miatt. Szárazságtűrő képessége elég magas volt ahhoz, hogy ezen a területen meghonosodjon. Problémaként jelentkezik, hogy az Ezerjó nem számít még igazán prémium fajtának, ez a szőlőtermelőket sújtja az átvételi árak terén. Egyes vélemények szerint Móron a németajkú lakosság megjelenése előtt már termett ez a fajta. Kiváló a borvidék klímája, szinte az Ezerjóra van hangolva. Régebben a technológia és az ízlés is a markánsabb savkészletet predesztinálta, manapság a piaci igények inkább már a lágyabb, kerekebb borok irányába tolódnak el.
Winelovers borok az olvasás mellé