Főzz pezsgővel!

Borászportál
2012. augusztus 22., 15:08


Recept - A mártások a konyhaművészet igen magas szintjét képviselik. Fajtasokaságuk elsőre ijesztő lehet, de ha az alapmártásokat, mint amilyen a fehér vajszósz, ismerjük, sok gondunk már nem lehet. Terítéken a beurre blanc marinált garnélával.
Főzz pezsgővel!
 
Hozzávalók:
A szósz (beurre blanc)  alaphoz:
• 5 dl pezsgő
• 67 g finomra aprított mogyoróhagyma
• 2 ek. fehérborecet
• ¼ tk. egész feketeborsszem
 
A rákhoz:
• 2,5 dl pezsgő
• 0,625 dl extra szűz olívaolaj
• 3 ek. összeaprított mogyoróhagyma
• ½ tk. frissen őrölt feketebors
• 24 extra nagy főtlen garnélarák (kb. 1 kg), megtisztítva (a farok részt hagyjuk sértetlenül) 
• 1 ek. összeaprított friss snidling
• 1 ek. összeaprított friss tárkony
• 1 ek. összeaprított friss petrezselyemzöld
• 200 g fagyos sótlan vaj, 16 darabra szétvágva
 
Elkészítése:
Szósz alap
Keverjük össze a pezsgőt, a mogyoróhagymát, az ecetet és a borsszemeket egy nagy serpenyőben. Kb. 20 perc alatt főzzük el a folyadék ¼-ét. Fedjük le és hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten.
Rák
Keverjük össze a pezsgőt, az olívaolajat, a mogyoróhagymát és az őrölt borsot egy lezárható műanyag zacskóban. Tegyük bele a rákokat, zárjuk le, majd rázzuk össze a zacskót, hogy alaposan befedje a szósz a rákokat. Legalább 30 percig hagyjuk marinálódni (max. 1 óráig) szobahőmérsékleten; néha fordítsuk meg a zacskót. Keverjük össze a snidlinget, a tárkonyt és a petrezselyemzöldet egy kis tálban.
Főzz pezsgővel!
Beurre blanc marinált garnélarákkal
Melegítsük elő a grillsütőt. Fújjuk le a sütőlapot olajjal. Csepegtessük le a rákokat, az alatta lévő szószt pedig tegyük félre. Tegyük a sütőlapra a rákokat. Oldalanként  kb. 2 percig süssük. Tálalásnál minden tányér közepére helyezzünk három rákot, farokkal felfelé.
Melegítsük fel a félretett szószt közepes hőfokon. Keverjük bele a vajat egyenként, mindig várjuk meg, hogy az előző darab felolvadjon. Figyeljünk rá, hogy a szósz ne forrjon fel. Fűszerezzük a már elkészített pezsgős szósz alappal valamint sóval, borssal.
Tálalása:
Kanalazzunk meleg szószt a rákok köré. Szórjuk meg friss fűszerekkel és tálaljuk.
Winelovers borok az olvasás mellé