Jó lehet az idei szőlőtermés... ha nem fog esni az eső

Borászportál
2013. szeptember 16., 17:40


Latolgatás - Több szőlőfajtából is kiváló borok készülhetnek az idén, de ehhez az is kell, hogy mostantól október végéig ne essen az eső. A szakemberek szerint a magyar fajták jobban bírják a szélsőséges időjárási körülményeket.
Jó lehet az idei szőlőtermés... ha nem fog esni az eső
 
Jó lehet az idei szőlőtermés... ha nem fog esni az eső
Illusztrációnkon Németh János látható egy apró fürt kadarkával (fotó: Németh Richard)
Az idén lesznek olyan fajták, amelyekből kiváló borok lehetnek – állapítja meg elemzésében az évi 11 millió palack bort forgalmazó Varga Pincészet. A Csabagyöngyéből, az Irsai Olivérből már kész, és jól sikerült boraik vannak a magyar borászoknak. De jó minőségű lehet ebben az évben az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő és a Kékfrankos is.
Ahhoz azonban, hogy a lehetőségből valóság legyen, szép őszi időre lenne szükség. A mostani csapadékos időjárás már nem hiányzott a szakemberek szerint, de ha jövő héttől október végéig nem esik az eső, akkor sok öröm lehet ebben az idei évjáratban.
Más fajtáknál azonban nem ilyen jó a helyzet. A kemény telet hozó március után hideg tavasz következett, május végén egy erős felmelegedéssel, majd lehűléssel. A kedvezőtlen időjárás a szőlővirágzás időszakára esett, a fajták jelentős részénél a beporzás nem, vagy nem egyszerre történt meg. Ezért jelentős mennyiségi kiesések vannak például a Muscat Ottonelnél és Lunelnél, a Chardonnaynál és a Pinot Gris-nél. A rosszul sikerült virágzáson kívül a szőlőfajták különbözőképpen viselték a szélsőséges időjárási körülményeket.
 
A szokatlan időjárási körülményeket a magyar fajták bírták a legjobban. Ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését.
Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe – közölte korábban Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívan hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás, mint károsító tényező.
A legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növény-egészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmat-fertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly.
Winelovers borok az olvasás mellé