Főoldal - Pohárral a kézben - Könnyű nyári italok

Könnyű nyári italok

Vétek György, szakíró
2012. augusztus 21., Kedd 13:12

Címkék:   Alkohol  alkoholfogyasztás  kánikula  kávé  koktél  nyár 

A kánikulával és a szabadságolásokkal a vendéglátás nyári szezonja is elkezdődik. Ilyenkor jellemzően megváltoznak a viselkedési, fogyasztási szokások, a vendégek lazábbá, nyitottabbá válnak az alkoholfogyasztás terén is.


Nyári szabadságuk, nyaralásuk ideje alatt az emberek hajlamosabbak gyakrabban betérni vendéglátóhelyekre, mint azt egyébként átlagosan teszik. A tapasztalatok szerint ilyenkor több időt töltenek étteremben, egyéb szórakozóhelyen, és több pénzt is költenek, mint egyébként. A vendéglőkben töltött időszak is jobban széthúzódik, nem koncentrálódik annyira a déli és esti idősávra, mint az év többi részében, és mivel szabadságon vannak, alkoholos italokat is bátrabban fogyasztanak a vendégek. Ez azt is jelenti, hogy a vendéglátóhelyeknek fel kell készülniük a nyári szezonra (alkoholos) italkínálattal is. Ugyanakkor szem előtt kell tartani a felelősségteljes alkoholfogyasztás szempontjait is, és a nagy melegben a szokásosnál is óvatosabban kell bánni a szeszes italokkal. A jelszó: sok folyadék, kevés alkohol!
Alkoholos üdítők
 
Nevezzük nyugodtan alkoholos üdítőknek azt az italcsoportot, amit ilyenkor ajánlunk mindazoknak, akik számára nem tiltott az alkohol fogyasztása, illetve nem vállaltak önkéntes absztinenciát. A közös jellemzőjük ezeknek az italoknak, hogy kivétel nélkül kettő vagy több komponensből állnak, többnyire színesek, alkoholtartalmuk pedig ritkán haladja meg az 5-6 százalékot, és általában hűtve, gyakran egyenesen jéggel szervírozzák azokat.
 
Az alapital szinte bármi lehet – sör, bor, pezsgő vagy valamilyen párlat –, amit többnyire gyümölcslével, ásványvízzel, szódával hígítanak, esetleg gyümölcsökkel, szörpökkel ízesítenek. Az alkoholos frissítők készülhetnek frissen, helyben, de már széles választékban kaphatók palackozott vagy dobozos kiszerelésben is.
 
Ha elfogadjuk a fentebbi meghatározást, a legegyszerűbb, s egyben hagyományosan magyaros alkoholos üdítőnk a fröccs. A borból és szódából álló koktélnak az összetevők egymáshoz való arányának függvényében számos elnevezése van a tréfától a lámpásig. A lényeg minden esetben, hogy csak jó minőségű bort érdemes fröccsnek használni, ugyanis a rossz borból csak rossz fröccs lesz.
 
Társasági ital
 
A Dél-Európában közkedvelt, de Magyarországon is egyre népszerűbb, spanyol eredetű sangria általában könnyű vörösborból készül, narancs, citrom, alma, barack, ananász, esetleg dinnye vagy mangó hozzáadásával. Éttermekben rendszerint frissen készítik, de népszerűségének okán szűrt, palackozott változatbn is forgalmazzák. A sangria alkoholtartalma általában 4-11 százalék között van.
 
 
Nem szentségtörés sangriát készíteni fehérborból sem, ilyenkor sangria blanca vagy clerico a neve. Sőt, ismert olyan változat is, amelyben az alapborból előbb csinálnak egy fűszeres forralt bort, majd azt lehűtve, gyümölcsökkel fűszerezve és hideg narancslével hígítva készítik el a sangriát. Amit szokás spanyol bólénak is nevezni, hiszen szoros rokonságban áll az általunk ismert bóléval, sőt valószínűleg a sangria és a bólé is a Benedek-rendi szerzetesek 9. századi májusi borából – maiwein, maitrank vagy maibowle – származik, amit a barátok eredetileg orvosságnak szántak, s csupán a gyógyfüvek adta keserűségét igyekeztek elfedni az édes gyümölcsökkel.
 
A bólé – ami az utóbbi fél évszázad során nálunk inkább a karácsonyi-újévi ünnepekhez kapcsolódott – száz évvel ezelőtt még Magyarországon is a tavaszi és nyári szabadtéri rendezvények, lóversenyek, partik szokásos itala volt. Leginkább fehérborból vagy pezsgőből készítették némi párlat, cukor és sok friss gyümölcs felhasználásával. Ideje lenne ismét felfedezni a vendéglátásban a frissen készült, akár helyi specialitásnak is számító, saját recept alapján készített bólét.
A bóléval rokon ital a punch, aminek mi valamilyen okból kifolyólag megint inkább a melegített, téli változatát ismerjük.
 
Pedig a punch – eredeti nevén paantsch – kifejezetten hűsítő ital, a brit gyarmatosítók „találták fel” Indiában a 16. század végén, 17. század elején, és onnan származott vissza Angliába. A panch szó több indiai nyelvjárásban is ötöt jelent, ezért az ős-punchnak is öt alkotórészből – bázisalkohol, cukor, citrom(lé), víz vagy tea és fűszerek – kellett állnia. Az alapalkohol eredetileg sör, bor és pezsgő is lehetett, később azonban egyre általánosabbá vált a rum. Idővel persze az egyéb összetevők (és a számuk) is változtak, egyre több gyümölcs került a punchba, és megjelentek a minimális alkoholt tartalmazó, vagy a teljesen alkoholmentes változatok is. Ami maradt, az a fogyasztási szokás, a punchot továbbra is nagy punchos-tálból, társasági italként javasolt fogyasztani.
 
Nevezzük azonban bólénak, sangriának vagy akár punchnak, még egy dolog közös bennük: ezeket az italokat szervírozás előtt minden esetben néhány órán át érlelni kell, és mindig hidegen fogyasztandók!
 
Cocktail time
 
Noha a koktélok egész évben divatosak, igazi szezonjuk a nyár, a nyári délutánok és esték. Különösen a viszonylag sok gyümölcslével, jéggel készülő színes long drinkek és frozen koktélok. Európa nyugati felén és az Egyesült Államokban nagyobb kerthelyiségekben és teraszokon bevett szokás koktélsarkokat, kis koktélkunyhókat felállítani, ahol szakképzett mixerek keverik az italokat. De mindenki előtt ismertek az egyenesen a strandokra, esetenként egyből a medencékbe települt koktélbárok is.
 
 
Magyarországon persze kevés vendéglátóhely van olyan szerencsés helyzetben, hogy medence vagy tó partján nyisson koktélbárt, azt azonban szinte bárhol megtehetik, hogy 20-30 ismert vagy kevésbé ismert koktél készítésére felkészülnek, és azokat ajánlják is a vendégeiknek.
 
Vagy ha nem, akkor marad a kereskedelemben kapható „konzerv-választék”, az előre elkészített, fogyasztásra kész, palackozott premixek. A döntően rum, whisky, gin vagy vodka alapú koktélkategóriának világszerte egységesen elfogadott elnevezése a mai napig nincs, nevezik alkopopnak (alcopop), RTD-nek (Ready To Drink), FAB-nak (Flavored Alcoholic Beverage), PPS-nek (Pre-Packaged Spirit), coolernek vagy éppen breezernek. A tartalom azonban minden esetben viszonylag alacsony (4-7%) alkoholtartalmú, gyümölccsel (vagy aromával) ízesített, szénsavas és többnyire édes kevert ital. A kiszerelés mérete jellemzően 0,275-0,33 liter, és minden esetben „jéghidegen” szokás fogyasztani. Ezzel sok gond nincs, zenés-táncos helyeken általában még pohárba sem szokták kitölteni, úgy isszák egyszerűen csak üvegből.


hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!