Ne fogyassz cseh szeszes italt!

Borászportál
2012. szeptember 20., 09:20


Mérgezés - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri a forgalmazóktól, hogy függesszék fel a cseh egészségügyi minisztérium által közzétett listán szereplő szeszes italok forgalmazását Magyarországon.
Ne fogyassz cseh szeszes italt!
 
Hangsúlyozzák: továbbra sincs arra utaló információ, hogy Magyarországra is került volna a Csehországban mérgezést okozó, metil-alkoholt tartalmazó szeszes italokból, ám a helyzet tisztázásáig az esetlegesen érintett termékek forgalmazását és fogyasztását sem javasolja a hivatal.
A jelenlegi tisztázatlan helyzet, a nyomon követés lehetetlensége a vállalkozások számára élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A kereskedőknek ezért is kell megtenniük minden szükséges óvintézkedést a fogyasztók egészségének, életének védelme érdekében - emlékeztetnek.
 
A Nébih felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy a cseh egészségügyi minisztérium által közzétett listán szereplő termékeket jelentsék be a hivatalhoz, és a hatóság intézkedéséig a termékek forgalmazását függesszék fel, mivel azok jelenleg nem tekinthetők biztonságosnak. Amennyiben egy-egy termékkel kapcsolatban a kereskedőkben gyanú merül fel, úgy a minták laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztethetik a hivatallal.
A Nébih kéri a fogyasztókat is, ha gyanús terméket észlelnek, jelentsék a Nébih zöldszámán (06-80/263-244). Felhívják továbbá a fogyasztók figyelmét, hogy saját érdekükben kizárólag legális forrásból, megbízható helyről származó termékeket fogyasszanak.
Az illegális értékesítési csatornákból származó élelmiszerek ugyanis a hatósági ellenőrzés kikerülésével kerülnek forgalomba, gyakran rossz minőségű, lejárt termékek, illetve - mint most is - akár életveszélyesen mérgezőek, fertőzőek lehetnek - olvasható a közleményben.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára újságírói kérdésére elmondta: üdvözli a Nébih felhívását, mivel a vásárlók egészségének megóvása mindennél fontosabb.
Mindemellett emlékeztette a kereskedőket, hogy a legkisebb gyanú, vagy kétség esetén is kötelesek az adott árut a polcról levenni a vevők védelme érdekében. Ezért az OKSZ egyetért a Nébih javaslatával. A főtitkár megjegyezte ugyanakkor, hogy - véleménye szerint - pontos listája senkinek nincs a Magyarországra behozott cseh szeszes italokról. Bár az importőröknek azt be kell jelenteniük - tette hozzá.
Winelovers borok az olvasás mellé