3 megdöbbentő tény az alkoholról

Borászportál
2012. május 14., 17:50


Alkoholfogyasztás - Az alkohol egészségre gyakorolt hatásáról is érdekes hiedelmek, félinformációk élnek a köztudatban, más tények viszont nem jutnak el a széles nyilvánossághoz. A következőkben kutatási eredményekre támaszkodva próbálunk megvilágítani olyan információkat, amelyek lehet, hogy eddig az Ön figyelmét is elkerülték. Futaki Balázs írása
3 megdöbbentő tény az alkoholról
 
Az alkohol és az alkoholizmus megítélése Magyarországon, de talán az egész világon érdekesen kettős. Inni férfias, belevaló dolog, társaságban egyenesen muszáj. A részegek viccesek, jópofa helyzeteket idéznek elő: senkit nem botránkoztatnak meg – legalábbis, ha fiatal és főleg férfi az illető. Ha idősebb férfi, de különösen nő jelenik meg ittasan, vagy derül ki róla, hogy nagyivó, az viszont kínos, botrányos, esetleg egyenesen sajnálatra méltó.
Nem csupán a társadalmi megítélésben létezik ez a kettősség. Az alkohol egészségre gyakorolt hatásáról is érdekes hiedelmek, félinformációk élnek a köztudatban, más tények viszont nem jutnak el a széles nyilvánossághoz. A következőkben kutatási eredményekre támaszkodva próbálunk megvilágítani olyan információkat, amelyek lehet, hogy eddig az Ön figyelmét is elkerülték.
 
 

1. Az alkoholizmus örökölhető
Ez az első hallásra meghökkentő kijelentés bővebb magyarázatra szorul. Természetesen nem az öröklés hagyományos értelmében beszélünk genetikai meghatározottságról, de több kutatás is bizonyítja, hogy az alkoholizmus kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. A függőségben szenvedők gyerekeinél az alkoholizmus kockázata 3-4-szer nagyobb, mint az „egészséges” családokban.
A drogok kapcsán merült fel először az úgynevezett jutalomhiányos szindróma. Kétségkívül örökölhető „tulajdonság” az állandó dopaminhiányos állapot. Ez azt jelenti, hogy bizonyos emberek számára a természetes örömforrások – mint az evés, a szex, a munka vagy a játék – nem okoznak megfelelő kielégülést, ezért náluk nagyobb valószínűséggel alakul ki valamilyen függőség, akár alkoholról, akár cigarettáról vagy drogról legyen szó. A jutalomhiányos szindrómával sújtottak könnyebben nyúlnak az alkoholhoz, hiszen ez egy társadalmilag is elfogadott dopaminserkentő eszköz.
2. A fiatalkori halálozás harmada összefügg az alkohollal
Évtizedek óta közbeszéd tárgya, hogy Magyarország milyen előkelő helyet foglal el az alkoholizmus európai listáján. Egy 2003-as adat szerint valóban sikerült a kétes értékű dobogóra felkerülnünk: az egy főre jutó alkoholfogyasztást tekintve azóta is az első öt között vagyunk. A májzsugor okozta halálozást tekintve még lesújtóbb a helyzet: 2007-es adatok alapján messze az első helyet sikerült megszereznünk Európában. Az utánunk következő Moldovában a százezer lakosra vetített halálozás csupán kétharmada (88,5) a nálunk regisztrált (125) májzsugor okozta elhalálozásoknak.
Ugyancsak aggasztó tény, hogy a 15 és 29 éves férfiak halálozási okainak mintegy harmadában említhető az alkohol – ebben jelentős szerepet játszanak a közúti balesetek.
3 megdöbbentő tény az alkoholról

3. Az alkohol csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Tavaly fejeződött be az a mintegy tíz éven át folyó kutatás, amely végül rávilágított a cukorbetegség és az alkoholfogyasztás összefüggésére. A holland szakemberek vizsgálati eredményeiből kiderült, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak némi alkoholt, kisebb eséllyel alakul ki a cukorbetegség. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák: ez a megállapítás azokra vonatkozik, akik bár rendszeresen, de kis mennyiségben élnek az alkohollal, emellett pedig egészséges életet élnek. A kis mennyiségű fogyasztás nők esetében legfeljebb napi egy pohár, férfiaknál maximum két pohár italt jelent. Azoknál a felnőtteknél, akiknél a visszafogott alkoholfogyasztás egészséges életmóddal párosult, 40 százalékkal volt alacsonyabb a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik teljesen megvonták maguktól a szeszes italokat.
Az alkohol és a cukorbetegség kapcsolatáról ugyanakkor fontos elmondani: az alkoholizmus kialakulásával a cukorbetegség kockázata is megnő. Az alkohol ugyanis nagy mennyiségben károsítja a hasnyálmirigy nyálkahártyáját és elsődleges funkcióját, a vércukorszint szabályozását.
Forrás: Ötveven túl
Winelovers borok az olvasás mellé