Ha nyár, akkor inkább a fehérboros-rozés túrák kerülnek előtérbe kis baráti társaságunknál, amellyel immár több mint egy évtizede járunk rendszeresen bortúrákra, borkóstolókra, borfesztiválokra. Kedvenc célpontunk a Balaton, kis csapatunk a tanulmányok befejezése után az ország különböző részeire szakadva dolgozik, de évente többször összejövünk, és hódolunk kedvenc közös szenvedélyünknek, a borkóstolóknak. Badacsonyt mindig hajóval szoktuk Fonyód felől megközelíteni, de ez egyben időlimitet is jelent, így idén szakítottunk ezzel, és Badacsonyban szereztünk szállást. Ez nagyon jó húzásnak bizonyult, mert így erőnket és kapacitásainkat koncentráltuk és megsokszoroztuk, ezáltal a kóstolóba több pince is befért.
Idén az egyik budapesti borfesztiválon beszélgetve Borbély Tamással, a badacsonyi Borbély pince borait kóstolva, a borvidék múltjáról, jelenéről, jövőjéről esett szó. Eközben az egyik hazai vezető borkereskedő cég képviselője arról elmélkedett, hogy Badacsony képtelen megújulni, nem látni a fejlődést, a boraik nem keresettek, mi lesz így Badacsonnyal. Mi ezzel nem értettünk egyet, az elmúlt években arra járva teljesen mást tapasztaltunk, és ezen a kijelentésen felbuzdulva idén elhatároztuk, hogy ilyen szemmel is nézzük ezt a borvidéket, pincéket, borokat.
Azzal, hogy több időnk volt, több pince is látogatásunk célpontjává vált. A házi reggeli után, első akadályként egyik kedvenc törzshelyünket, a mások által országosan kevésbé ismert Németh pincét vettük célba. A borász, Szalai Attila, mindig személyesen van jelen, hozzáértésével, egyedi stílusával, sztorijaival mindig emeli a kiváló boraik fényét. Kis pincéről van szó, mindössze 2 ha, de vásárol fel ellenőrzött területről, és kooperál a Badacsonyi Kutatóintézettel is. A szortiment teljes a száraz olaszrizlingtől, a jégborig, és az olaszrizling aszúig. Egyenletesen magas minőség, mind a száraz, mind az édes vonalon. Kis pince ellenére gazdag fajtaválaszték, ami a kis tételek viszonylag rövid idő alatt történő kipörgése miatt állandó változásban van, így akárhányszor is járunk ott, mindig tudunk újdonságot kóstolni, és itt a kóstoláson van a hangsúly, itt ugyanis nem „mennyiségi itatás” zajlik, hanem tényleg kóstoltatás, ahol a borász a vendég minden reakciójára, véleményére kíváncsi. Kínálatban a klasszikus helyi fajták (olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, muscat ottonel) mellet megtalálható a juhfark, a rajnai rizling, a rózsakő a budai zöld, valamint a különféle kései szüretelésű félédes, édes borok. Hatos kóstolót választottunk, kezdve egy száraz juhfarkkal, folytatva egy 2007-es rajnai rizlinggel, ami 3 éves kora ellenére kirobbanóan gyümölcsös, a petrolos ízjegyek még nem érezhetők benne, de bármely német rizling mellé odatehető bátran. Kiváló volt a rózsakő, ami badacsonyi specialitás a kéknyelű és a budai zöld „közös gyermeke”, remek, virágos, gyümölcsös, ásványos. A kéknyelű kihagyhatatlan minden évjáratban, a száraz verziója és a kis maradékcukrot tartalmazó félszáraz is alapmű. A sokféle félédes-édes verzióból ezúttal az Attila cuveét választottuk, ami csakúgy, mint a korábbi hasonló fantázia néven futók, a család legifjabb jövevényéről kapta nevét. Ez a bor egy igazi egyedi remekmű, van benne kései szüretelésű szőlőből készült bor, töppedt szőlős verzió, egy kis aszú is, amik külön érlelés után házasítva újabb érlelést kaptak, de a palackban már nem sokat érhetnek, mert rohamtempóban fogy. Érdemes kiemelni a borok mellé kapott kecskesajtos tálat is, valamint a Liliomfi csókja névre hallgató „édességet”, amit a borász a csokoládé anyagú ehető pohárban készít aszalt gyümölcs és olaszrizling aszú kombinációjaként. Hölgyek abszolút kedvence. Egy gyors ebédet fogyasztottunk el a Hárskert étteremben, a kihagyhatatlan halas fogásokból, leöblítve a ház tulajdonosának, Nagy Istvánnak kiváló boraival.
Innét egyből a Laposa pincéhez vettünk utunkat. Ez a pince rohamtempóban fejlődik, és a borok minősége is meredeken ível felfelé. Egy külső tőkebefektető segítségével az egész hegyoldal arculatát befolyásoló elképesztő pince-feldolgozó-borhotel fejlesztés kezdődött, mégpedig nem szokványos stílusban, inkább az újvilági vonalat követve. Majd ki-ki eldönti, hogy melyik vonal áll szívéhez közelebb. A fejlesztések még folyamatban vannak, de a pince honlapján már látható néhány látványterv arról, hogy mi is a végső cél. Ez a pince az egyik legszebb fekvésű pince Badacsonyban, hiszen totális körpanoráma nyílik a Balatonra. A borokból a 2008-as évjárat 4 kiváló darabját vizsgáltuk meg részletesen is. Ezen évjáratból Laposáék igen magas színvonalú egységes stílusú sort készítettek, legyen szó akár a badacsonyi, akár a somlói, akár a csobánci területükről származó borokról. Mi két-két badacsonyi és somlói bort vettünk górcső alá: a 2008-as szürkebarát friss gyümölcsös, ásványos, kiváló savkarakterisztikájú bor, a 2008-as kéknyelű a fajta egyik legszebb példánya, fogyasztása szívproblémákkal küzdők számára gyógyszer a magas kálium tartalma miatt. A két somlóin lehetett érezni, hogy más a terroir, ezekben inkább a somlói jegyek domináltak, de nem nyomták el a fajtajelleget sem, koncentrált, olajos mozgású, komoly borok remek egyensúllyal.
A túránk következő és egyben befejező állomása az Istvándy pince volt. A változatosság kedvéért ők a Tóti-hegyen találhatók, Badacsonyból a helyi pincejáró busszal, vagy a helyi taxival könnyen megközelíthető. A panoráma itt is magáért beszél, a pincében leülve jobb kéz felől a Gulács gyönyörű süveg alakú kúpja, mellette Badacsony, aztán a gyönyörű kilátás a Balatonra, balra Rizapuszta és a Tóti-hegy, olyan minden, mint a mesében. A birtok 40 ha, főleg szürkebarát, olaszrizling és kéknyelű. A házigazda, Istvándy Csilla, rendkívül jó házigazda. Komolyabb kóstolóra készültünk, és egy 2009-es friss száraz muskotállyal kezdtünk, gyümölcsös, üde, fajtajelleges, kiváló kezdésnek. Majd egy 2006-os olaszrizling következett, szép fajtajegyei dominálnak, jól iható, ételekhez jól párosítható amolyan „mindig mindenhol jó szívvel” típusú bor. Ezután egy történelmi darab következett, egy 1999-es szürkebarát, melynek savai még mindig szépen tartják a bort, a palackos érlelés jegyei dominálnak benne, jó látni azt, hogy a badacsonyi borokban is van érlelési potenciál. Ezután következett két kéknyelű, egy 2008-as és egy 2009-es, természetesen az idősebb előrébb tartott, de mindkettő tükrözte, hogy kiváló évjáratok nagy anyagáról van szó. A kéknyelű nehéz fajta, kevesen vesződnek vele, de ha sikerül nagyon szép egyedi, karakteres bort ad, igazi hungaricum, mi szeretjük. A száraz borok közben a ház egyik specialitását, a mangalica hidegtálat fogyasztottuk el, gazadagon megrakva minden jóval, mi szem-szájnak ingere. Majd áttértünk a pince kései szüretelésű boraira. A 2007-es szemelt rizling volt az első, ezt már sokat ittuk, nagy kedvencünk, most sem okozott csalódást. A 2007-es szemelt hárslevelűvel folytattuk, tömény, vastag, olajos mozgású, érett gyümölcsös-mézes ízvilágú, ugyanakkor remek savak támogatják, fimon. A következő a sorban egy új versenyző volt, amely Golgota cuveé névre hallgatott, kései szüretelésű olaszrizling-muskotály házasítás. Ez a bor nem súlyával, inkább az eleganciájával hódított meg bennünket. A végére maradt a szemelt kéknyelű, amely a pince legdrágább bora, méltán érdemli ki a csúcsbor titulust, elképesztően részlet gazdag bor, ami sok időt igényel, mi pedig azt mondtuk, ennél jobb lezárást el sem lehet képzelni. Aztán a házigazdák nem így gondolták, és búcsúképpen egy saját, érlelt törkölypálinkát kínáltak, amelyet természetesen el is fogadtunk.
Összességében elmondható, hogy Badacsony jó irányba tart, a fiatal borászgeneráció lendületet adott a borvidéknek, folyamatosak a telepítések, fejlesztések, alakul a közös marketing, erősebb az összefogás, a minőség iránti elkötelezettség, egyre több a színvonalas fesztivál. Érdemes ide jönni, megnézni több pincét, az állomás melletti soron árult kétes eredetű italok viszont kerülendők!
Bognár Attila