Freixenet Cordon Rosado Seco
Valójában évjáratos pezsgőről van szó 2007-ből. A Garnacha és az őshonos katalán Trepat egyenlő mértékű házasításából készült – utóbbinak köszönhető határozott gyümölcsössége.
Sötétebb lazacszínű rosé, kis-közepes méretű fonalas gyöngyözéssel. Illatában a piros bogyós gyümölcsök dominálnak – elsősorban eperrel –, a finom élesztős jegyek a 12-18 hónapig tartó seprőn tartásnak köszönhetőek. Ízében, utóízében is hozza gyümölcsös jegyeit, az eper mellett málna, cseresznye is megjelenik (az érlelési aromák kevésbé érződnek). A kellemes savak mellett a 20g/l cukortartalom „üdítős” jelleget kölcsönöz az italnak, borral ismerkedő, rosékedvelőknek mindenképp ajánlható.
Segura Viudas Lavit Brut Nature 2006
A zöldes színárnyalat ebben az esetben is viszonylag apró, fonalas buborékokkal társul. A Macabeo (60%) és Parellada (40%) házasításból készült nyerspezsgőnél az alapborba nem került Xarel.lo, amivel a testesség helyett az eleganciára kívántak fókuszálni. Intenzív, összetett illatában a friss, citrusos, zöldalmás jegyek dominálnak, de megjelenik benne a méz és az élesztő is. Szájban jó savegyensúly, selymes szénsavasság jellemzi, a zöldalmás gyümölcsösség irányítása mellett érződnek a toast-os jegyek. Az összetevők az utóízben is kellemesen megmaradnak.
Freixenet Cuvée D.S. 2004
A D.S. monogram Dolores Sala-t, a Freixenet alapítójának feleségét jelöli. A cuvée a három tradicionális spanyol „pezsgőszőlő” házasítása: Macabeo (40%), Xarel.lo (40%) és Parellada (20%). A pohárban apró, sűrű, fonalas buborékokat látunk. Összetett illatában a toast, kenyérhéj dominál. A 42 havi seprőn tartás miatt valamivel édesebbnek hat, mint amit az 5g/l cukor sugallna. A hosszú érlelés ellenére a pezsgő zöldes árnyalatú, frissesség is jellemzi: megjelennek benne a citrusos, zöldalmás, és egzotikus (ananász) jegyek is. Finom savakat, szénsavakat érzünk, és az előzőeknél nagyobb testességet.
Freixenet Reserva Real Brut
Az előzőhöz hasonló tétel zöldes árnyalattal, apró fonalas gyöngyözéssel, amelyben komplex illatot és ízeket fedezünk fel, toast-os vezérmotívummal. Emellett illatában vaníliásság is megtalálható, amelyet a 20%-ban régi gesztenyehordóban érlelt alapbornak köszönhet (összetevői a hagyományos Parellada, Macabeo és Xarel.lo – azonos arányban). A hordós érlelés következtében zamata vajas-krémes, sőt pörkölt mogyorót idéz. Ízében is hozza tehát összetettségét, a hosszú (36 havi) érlelés következtében az élesztős jegyek dominálnak (a gyümölcsösség kevésbé kivehető), de emellett a pezsgő friss maradt. A kicsit magasabb cukor (8g/l) ellenére is érezhető a valamivel magasabb savtartalom – valószínűleg az előzőektől eltérő savösszetételnek köszönhetően.
Freixenet Cordon Negro Brut
A csoport zászlóshajója, a halvány zöld színű italban a gyümölcsösség dominál (Parellada 40%, Macabeo 35%, Xarel.lo 25% szőlőkből). Kevésbé intenzív illatában, a zöldalma, citrus (esetleg friss körte) kerülnek előtérbe, az élesztős jegyek csak egészen enyhén érezhetők. Ízében harmonizál illatával, az előbb felsorolt jegyek köszönnek vissza. Kisebb testű, friss, határozottabb gyöngyözésű pezsgő.
Segura Viudas Reserva Heredad Brut
A Segura Viudas márka csúcspezsgője, amelyre exkluzív, fémmel díszített üvege is utal. A Macabeo (67%) és a Parellada (33%) szőlők alkotják. A pohárba kitöltve intenzív pezsgés figyelhető meg, a buborékok kis-közepes méretűek, kevésbé fonalasak, színe halványzöld. Illata viszonylag intenzív. Orrban és szájban is összetett pezsgő: a 36-42 havi seprőn érlelés „ellenére” együtt található meg benne a gyümölcsösség és az érlelési aromák. Emellett megjelenik a méz is. A savérzet magasabb, amely elsősorban az összetevők arányával magyarázható, nem a savak extra mennyiségével.
Segura Viudas Lavit Rosat Brut
A mély lazac, világos cseresznye árnyalat - igen kellemes látvány. Volt "Sparkling wine of the year" is! Visszafogottabb illat jellemzi, amely rosé társához képest komplexebb. A piros húsú gyümölcsök (cseresznye, eper, málna) és egy kis élesztő, kenyérhéj ízében is visszaköszönnek. A fiatal, gyümölcsös jelleg a Trepat szőlőnek (90% + Garnacha 10%) és a viszonylag rövidebb seprőn érlelésnek köszönhető (12-18 hónap). Savai egyensúlyban vannak, a 9g/l cukor mellett is száraz érzetet kelt.
Freixenet Malvasia Dulce 2001
A kóstoló minden bizonnyal legkülönlegesebb tétele, amely egyértelműen más karakter mint a többi. Színében sárgászöld, buborékjainak mérete, fonalassága közepes. Intenzív illatában a rumosdió, oxidáltság, kenyérhéj érződik. Többek szerint egyértelműen Tokajira hasonlít. Ízében is visszaköszönnek az oxidatív, sherrys jegyek, a dió mellett a méz, grillázs, narancshéj tűnik elő. A szép savak miatt az édesség sem bántó. A pörkölt magvak utóíze sokáig megmarad a szájban.