Borlexikon



Ez a világfajta némileg más megítélés alá esik világszerte, mint hazánkban, és éppen ezért ritkán iskolázzák önmagában. Ennek az az oka, hogy a Loire mentén lényegesen hűvösebb időjárás uralkodik, ezért egészen más karaktert mutat, mint amit mi Villányban megszokhattunk. A hűvös miatt kevesebb cserzőanyag és cukor gyűlik össze a bogyókban, így a borok karaktere karcsúbb, savasabb, gyümölcsösebb, nem érlelhetőek olyan sokáig, mint nálunk, a Kárpát-medencében. Bordeaux-ban leginkább merlot-val házasítják, ebben a formában elegáns és hosszan érlelhető borokat ad.  Kedveli a hűvösebb, kötöttebb talajokat is, de a laza szerkezetű, sokszor homokkal kevert talajok jobban illenek hozzá. Löszön, vályogon és vulkanikus talajon is jól terem. Erőteljes növekedésű, és kisebb hőigénye miatt korábban érik, mint gyermeke, a Cabernet Sauvignon. Nem véletlen, hogy Magyarországon jó esélyjel indul, ha nagy vörösborokat kell készíteni. Michael Broadbent írta le néhány évvel ezelőtt, hogy úgy érzi, a Cabernet Franc megtalálta igazi hazáját, mégpedig Villányban. Ezt a villányi termelők ki is használják, mert kiemelt fajként kezelik évek óta, és önálló eredetvédelem (Villányi Franc) is kapcsolódik hozzá.