Hagyományok
A pünkösd elnevezés a görög „pentekosztész”, azaz ötvenedik szóból ered. Húsvétot követi ötven nappal. Időpontja változó, de mindig május tizedike és június tizenharmadika közé esik.
Pünkösdi királyválasztásról a középkor óta beszélnek. Ma is ismert számos vidéken. Bár mindenhol így hívják, néhány tájegység között apróbb eltérések lehetnek a megtartása, ünneplése között. Ami azonban mindenhol ismert és ugyanaz, az a közmondás, miszerint: „Rövid, mint a pünkösdi királyság.” A régen különféle versenyekkel vagy más ügyességi próbával választott pünkösdi király hatalma ugyanis csak egy évig tartott. Ez alatt az év alatt azonban hivatalos volt minden társadalmi eseményre, fogyasztását társai fizették. A szemfüles pünkösdi király ilyenkor olyan kapcsolatokra tehetett szert, amelyek aztán az egy év elmúltával sem merültek feledésbe.
Pünkösdkor különféle magyarázatokkal a házakra, kerítésekre zöld ágat tűznek. Általában a gonosz, rossz szellemek, boszorkányok elhárításával magyarázzák, vagy egyszerűen az ünnepet jelképezik ezzel.
Sokfelé kötődik a pünkösdhöz a pásztorok megajándékozása is. Ilyenkor ünnepélyes formák között a pásztorok bort és kalácsot szoktak kapni a gazdáktól a kihajtott állatok számának megfelelően.
Pünkösddel kapcsolatosan időjárás- és termésjóslás is ismert. Megfigyelések szerint, ha pünkösdkor szép az idő, sok bor lesz. Az eső azonban ilyenkor hívatlan vendég, mert a „pünkösdi eső ritkán hoz jót”. Szerencsére ilyenkor már nagyon ritka a hó, de ha mégis esik, akkor „pünkösdi hó, nem kell hordó”.
Pünkösd egykor és ma
Pünkösdkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt az utolsó igazi alkalom az ünnepelésre. Köszönteni kell ilyenkor az újjáéledő természetet, imádkozni kell a bő termésért, esetleg a gyermekáldásért.
A hagyomány szerint a katolikusok ellenálltak az erőszakkal terjesztett reformációnak, az évenként ismétlődő búcsú ennek állít emléket. Ezek a táncmulatságok összefüggésben voltak a pünkösdi királyválasztással is.
Napjainkban egyre elterjedtebb az ún. nyitott pincés napok tartása. Ezt a szőlősgazdák által meghirdetett programot borkóstolással, borkorcsolyák fogyasztásával, pincelátogatással kötik össze. Nem ritka ilyenkor az ökörsütés vagy a cigányzene sem. A lényeg, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a borospincébe, megismerkedhessenek a borkészítés rejtelmeivel, és persze hogy jól érezzék magukat. Általában a vendégek kedvezményes áron vagy ingyen kóstolhatják meg a borokat.
Csíksomlyó - ahol a hagyomány tovább él
Pünkösdkor több tízezren zarándokolnak el a Csíksomlyói búcsúra és szentmisére. A pünkösdi nagymisén több százezer zarándok gyűlik össze ilyenkor Erdélyből, az egész Kárpát-medencéből és Csángóföldről, immár sokszáz éves hagyományt ápolva ezzel.
Gasztronómia
Pünkösd régen, a paraszti étkezésben közönséges vasárnapként szerepelt. Nem volt különleges, csak erre a napra jellemző ételkülönlegessége. Néhány apróbb szokás figyelhető csak meg: előfordult, hogy már ősszel koszorúba font gesztenyét tettek a pincékbe, hogy azt pünkösdkor a ház előtt fogyasszák el. Ahol tartottak juhokat, ott szokás volt a pünkösdi bárányból való étel, például báránysült vagy báránypaprikás készítése. Egyes helyeken édes tésztákat ettek friss gyümölccsel, amelyek általában ebben az időben értek. Álljon itt egy hagyományos erdélyi recept:
Bárányszelet majoránnás mártással
Hozzávalók 5 főre:
1 kg bárányhús, 2 kanál sertészsír, 1 vöröshagyma, 1 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 1 kanál liszt, majoránna, ízlés szerint só
Elkészítés:
Vágjuk szeletekre a húst, majd mossuk meg, és forrázzuk le. Ezek után még többször mossuk meg vízben, hogy a faggyúízt teljesen elvessze a hús. Vágjuk a zöldséget apróra és a felszeletelt hússal együtt sózzuk meg, majd fedő alatt pároljuk puhára. Amikor megpuhult, fedő nélkül, a maradék vizet elpárologtatva pirítsuk zsírjára. A hússzeleteket és a zöldséget vegyük ki egy tányérra, a megmaradt zsiradékkal és a liszttel pedig készítsünk barna rántást. Vízzel feleresztve keverjük mártás sűrűségűre, ízlés szerint majoránnával ízesítsük, sózzuk. Végül tegyük vissza a húst és a zöldséget, és együtt főzzük még egy kis ideig. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. Ha bort is szeretnénk fogyasztani mellé, akkor elsősorban a vörösborok közül válasszunk. Az egyéni ízlés és fűszerezés alapján változhat a legmegfelelőbb borok sora; egy biztos, ha vörösbort választunk, nagyot nem tévedhetünk.