Pincebemutató - Hogy a Dél-Balatonnál vörösborban is lehet nagyot alkotni, arra Konyári Jánoson túl a kisebb pincészetek között is akad meggyőző bizonyíték. A kötcsei Veszprémi család hangulatos pincéjében ezidőtájt csupán cabernet sauvingonból öt évjárat található meg.
144 Balatonboglár-vidéki bor minősítése során a negyedik legmagasabb pontszámot kapta a közelmúltban Veszprémi László 2011-es Portugieser bora, tovább erősítve ezzel a Somogyban és a megye határain túl is egyre ismertebb pincészet jó hírét.
A kilencvenes évek elejétől fogva a folyamatosan fejlődő családi pincészet szőlei 8,5 hektáron teremnek, többnyire Kötcsén. Legnagyobb ültetvényük a faluban található Újhegyen terül el, ez Somogy egyik legmagasabb ültetvénye. A kiváló fekvés a szőlőn is megmutatkozik, Veszprémiék évről évre gyönyörű termést szüretelhetnek döntően vörös fajtáikból. A terület nagyobb része kékoportó, kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon szőlőületvényekből áll, amelyet a környéken az elterjedtebbek közé tartozó olaszrizling, chardonnay és Irsai Olivér egészítenek ki.
Elsősorban fajtatiszta borokat készítünk. A vöröseket hosszabb, fahordós érlelést követően, a fehéreket pedig üdén, frissen visszük piacra – részletezte Veszprémi László és felesége, Szilvia a kötcsei pincénél. Mint mondták: büszkék arra, hogy a bor 90 százalékát helyben, a pincénél megvásárolják tőlük, mivel egyre több a visszajáró vendégük, vásárlójuk, akiket kivétel nélkül a tőlük telhető legnagyobb szakértelemmel és vendégszeretettel szolgálnak ki, legyen szó párfős családról vagy nagyobb társaságról, viszonteladóról. Nem elhanyagolható szempont a kiszámíthatóság sem, nyáron hétközben is állandó, télen pedig hétvégi nyitva tartásra hagyatkozhat a Kötcsét útba ejtő vendég.
A pincészet legfrissebb büszkeségei a Márton-nap óta kapható, 2012-es Irsai Olivér és Blauer Portugieser rozé, valamint a most piacra kerülő 2010-es Cabernet Light. A nem éppen szokványos elnevezést az évjárat indokolta, mivel Veszprémi László úgy gondolta: a fajtajelleget kiválóan őrző, ám a megszokottnál könnyedebb, lágyabb, jól iható cabernet-t készít a 2010-es termésből. Ebben a fajtában egyébként igazán kiismeri magát a dél-balatoni borász, idén ősszel érkezik a Veszprémi-féle 2008-as cabernet sauvignon hordószelekció is.
Keresse a Balatonföldvár turisztikai régió pincészeteit, gasztronómiai ajánlatait, böngésszen a szálláslehetőségek, programok és látnivalók között a www.balatonfoldvar.info.hu oldalon vagy forduljon kérdéseivel a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülethez a +3684/540-220 telefonszámon, illetve az info@balatonfoldvar.info.hu címen. Keresse ajánlatainkat a Facebookon: Balatonföldvár Tourism