Fröccs

Akár 2500 forintot fizet egy kiló aszúszemért idén a Tokaj Kereskedőház

Február 29. 09:24
Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. minden eddiginél korábban szerződést köt a történelmi borvidék szőlőtermesztőivel az idén, és már a felvásárlási árakat is meghirdette - közölte a társaság.
 
A tájékoztatás szerint a cég már az elmúlt év végén tájékoztatta partnereit az új felvásárlási árakról, és a korábbi gyakorlattal szemben az idén már február közepén elkezdődtek a szerződéskötések a gazdákkal. Ezek várhatóan március végén zárulnak le, így a szőlészek már most tudhatják, hogy korai vagy késői szüretre koncentráljanak.
 
A kereskedőház az idén mintegy 1400 szőlőtermesztővel köt szerződést, a tervek szerint 85 ezer mázsa szőlőt vásárol majd fel tőlük.
 
A szerződéskötéseket a volt és újonnan jelentkezett termelők területeinek felmérése előzte meg, ezt a kereskedőház által kifejlesztett, komplex termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérésre alapozva, ültetvényellenőrök közreműködésével végezték el. Minden terület egyedi azonosítót kapott, amelynek segítségével a keletkezett adatok begyűjtése, feldolgozása, elemzése egy automatizált rendszerben, elektronikus úton történik. Ez jelentősen gyorsítja az információkezelést és -áramlást, valamint a borászat és a partnerek közötti kommunikációt - közölte a társaság.
 
A közlemény kitér arra, hogy a felvásárlási áraknál a tavalyihoz képest „nagyságrendi változás nem történt”. A borászat ugyanakkor a partnerek számára kedvezőbb sávozást alakított ki - tették hozzá. 
 
A termelők a furmint, hárslevelű, sárgamuskotályos szőlő kilójáért minőségtől függően 100-160 forintot kapnak, a késői szüretelésű szőlőért 250-350 forintot, míg az aszúszemek kilójáért akár 2500 forintot.

Ifj. Szepsy István kapta az idei Gál Tibor Emlékdíjat

Február 29. 08:39
Ifj. Szepsy István kapta az idei Gál Tibor Emlékdíjat, amelyet szombaton este, a Magyar Borok Bálján adtak át.
 
Ifj. Szepsy István kapta az idei Gál Tibor Emlékdíjat
 
A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amely elismerés 2014-ben újult meg. A bál szervezőinek felkérésére évről évre az Év Bortermelője cím birtokosai jelölnek egy, a környezetükben dolgozó, de a borfogyasztók széles köre számára eddig talán kevésbé ismert borászt.
 
Idén először, a jelöltekre a borszerető közönség is szavazhatott, az ő voksaik összesítése után született meg a végeredmény.
 
Gratulálunk Ifj. Szepsy Istvánnak!
 

Zöld utat engedtek a munkahelyi "sörözésnek"

Február 29. 06:41
Szeretnéd, ha korlátlan mennyiségű sör folyna a csapból a munkaidőd alatt, és bármikor felhörpinthetnél egy korsóval? Londonban ezt már bevezették!

A WeWork elnevezésű amerikai székhelyű cég, amely New Yorkban és Londonban is rendelkezik egy irodaházzal, addig lobbizott, amíg a Westminsteri Tanács végül elfogadta kérvényüket, és ezáltal sikerült engedélyeztetni a munkahelyi sörfogyasztást.
 
Péntek van és elegem van! Odamegyek a sörcsaphoz, segítek magamon egy korsó sörrel és folytatom a munkámat. Nincs senki, aki ebben megakadályozhat - mondta el a WeWork ügyvédje, Craig Bayles. A cél az, hogy egy olyan munkahelyet hozzanak létre, ahol az alkalmazottak nemcsak túlélik a napokat, hanem igazán élhetnek is!
 

Mit befolyásol a palackok színe?

Február 28. 20:06
Ha szeretjük a borokat, legyen az rozé, fehér vagy vörös, akkor van néhány dolog, amit nem árt tudnunk. Köztudott, hogy a rossz tárolás a borok minőségi rovására mehet, és a bor elöregedéséhez vezethet. A fény sok-sok kémiai reakció lejátszódását teszi lehetővé, viszont amíg a palackok a gyárból a végső fogyasztójukhoz kerülnek, addig számtalan helyen találkozhatnak mesterséges vagy természetes fénnyel is. Természetesen, nem zárhatjuk ki teljesen ezt a tényezőt, de hatni azért tudunk rá a palack színének megválasztásával. 
 
A világos üvegek kellemetlen illatot ültetnek át a borokba. Ha a borok egy óráig fénynek, napsütésnek vannak kitéve, akkor nagy valószínűséggel jelentkezhet náluk ez a hiba. Ez azt jelenti, hogy a kirakatban a fényben tündöklő rozék, gyöngyöző és fehér borok hasonló hibát hordozhatnak magukban - írja a Winefolly.com.
 
Mit befolyásol a palackok színe?
 
Néhány tanács a borválasztáshoz!
  • Kerüljük az üzletek kirakataiban vagy fény alatt tárolt borokat!
  • Válasszunk sötétebb üvegű (zöld, barna és borostyán szín preferált) borokat, ezáltal befolyásolhatjuk, hogy milyen hullámhosszúságú fény érje a palackokat!
  • Védett csomagolásba burkolt gyöngyöző borokat és pezsgőket válasszunk!

Haver, hozz egy zacskó sört!

Február 28. 17:12
Íme a XXI. század csomagolóiparának meghökkentő találmánya, a kínai zacskós sör! Nem kell az üres sörösüvegekkel bajlódni, nem kell pakolgatni, ha túl sok halmozódott fel otthon belőle, és persze egy nagyon jó marketingfogás a vállalatoknak. A Tsing Tao márka Magyarországon is kapható, viszont nem zacskós kiszerelésben - írja a Trademagazine.hu.
 
Haver, hozz egy zacskó sört!
 
 

Tom Hanks a Borkonyhában!

Február 28. 14:43
Robert Langdom professzor a Borkonyhában keresi a Szent Grált - posztolta ki Facebook oldalára a Borkonyha.
 
Tom Hanks és Ron Howard Oscar-díjas rendező ellátogattak egy kellemes vacsorára a Borkonyhába, ahol az étterem munkatársai megragadták az alkalmat, hogy a hírességekkel pózoljanak. A legújabb hírek szerint, az egyik Dan Brown könyv, a Da Vinci- kód és az Angyalok és Démonok folytatásának forgatása zajlik éppen a fővárosban. A filmet előreláthatólag októberben láthatjuk a mozivásznon.
 
Tom Hanks, a kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész Robert Langdom professzort alakítja a filmben, aki vallási rejtélyek megoldásával foglalkozik. 
 
 

Veszélyben a burgundi

Február 28. 11:14
Az elöregedő szőlőterületek, a növényt megtámadó betegségek és az évről évre csökkenő termés miatt nehezebb lesz a burgundi borokhoz hozzájutni – számolt be a Decanter.hu-nak a borrégió tanácsának tagja.

A burgundiai borok iránti kereslet még mindig magas, akárcsak a piaci ára, ugyanakkor a gyenge szüretek miatt nem tudnak elegendő mennyiséget előállítani. A termőterületek elöregedtek, és a 2000-es évek óta jelentősen lecsökkentek. A szőlőt az „esca” és „fanleaf” nevezetű vírusok pusztítják, ami az elmúlt években a szőlőterületek 14 százalékát érintette. A francia kormány statisztikáiból kiderült, hogy több mint 100.000 hektárnyi terület veszett el  a betegségek következtében.

Mindezek mellett egy másik égető probléma is kihívás elé állítja a régió gazdáit, ez pedig nem más, mint az elöregedő ültetvények. Egy átlagos burgundi szőlőterület 50 éves, amelynek következtében sokkal kisebb hozamot eredményez. Jelenleg az ültetvények 60 százaléka már több mint 30 éves.
 
A régió képviselői részéről már elindult egy kezdeményezés a probléma orvoslására, viszont nehéz lesz olyan döntést hozni, ami minden gazda érdekeit egyaránt képviseli.  
 

Jótékonykodik a híres séf

Február 28. 07:10
A világhíres olasz séf, Massimo Bottura elindította a Refettorio Ambrosiano-projektet, amelynek koncepciója kapcsolódik a milánói világkiállítás központi gondolatához. Ennek lényege, hogy a Földön mindenki számára tegyük hozzáférhetővé az egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszereket, táplálékot - írja a Diningguide.hu.
 
A projekt szerint a megmaradt ételeket szegényeknek, hajléktalanoknak ajánlotta fel, akik éttermi körülmények között fogyaszthatták el azokat. Mindezek mellett Bottura Bolognaban nyit levesezőt a lélek és a test táplálására.

Május 13-án kezdődik Szegeden a borfesztivál

Február 27. 20:49
 
Májusban ismét Szeged lesz a minőségi borok fővárosa. Május 13. és 22. között a Szeged Napja Ünnepségsorozat és a XXII. alkalommal megrendezésre kerülő Szegedi Borfesztivál minden eddiginél nagyobb méreteket ölt: több mint 150 borászat félezer féle borával, 250 kiállítóval, 10 napon át, 10 helyszínen egyedülálló gasztronómiai, kulturális és zenei kínálattal várja a minőségi borok szerelmeseit.
 
A tradicionális, Széchenyi téri "központ" mellett az idén is várja vendégeit a legendás, immáron XVII. alkalommal megrendezésre kerülő Hídi Vásár, az egyedülálló zenei felhozatallal és nagy szabású koncertekkel kecsegtető Dóm Téri Kavalkád. A tavalyi évben nagy sikert aratott Kincs-tér keretein belül idén is különleges kulturális élményekben lehet részük a Dugonics térre kilátogatóknak, valamint a további helyszíneken – a teljesség igénye nélkül – a Klauzál és Árpád téren is impozáns gasztronómiai és kulturális programokkal várják a vendégeket. Május 21-én, Szeged Napján lenyűgöző tűzijátékkal ünnepeljük a világ legszeretnivalóbb városát a Dóm Téri Kavalkád keretein belül.