Fröccs

Augusztus 20-án rekordméretű kenyér készül szolnokon

Augusztus 17. 15:48
Augusztus 20-án a Kárpát-medence kenyereként egy 250 kilós cipót sütnek Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között.
 
A kenyeret a székely Diószegi László mesterpék vezetésével öt határon túli város pékmestere dagasztja, gyúrja egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol két évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje - mondta el a részletekről Harcsa Béla, a Szolnok Televízió cégvezető-főszerkesztője, az esemény főszervezője. A hatalmas cipót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke emelik ki a kemencéből az ünnep reggelén. 
 
A hozzávalók
A Tisza-parti város központi ünnepségen megszentelni tervezett 250 kilós cipóhoz forrásvizet, burgonyát, sót, kovászt és élesztőt küldtek a programot segítő városok. Szolnokon a Kolozsvári Magyar Napokra is készül egy hasonló nagyságú testvérkenyér, amellyel Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke augusztus 20-án reggel indul a nagyvárosba.
 
Határokon átívelő összefogás
Szolnok város és a Szolnok Televízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere - 2013-tól a Kárpát-medence kenyere - címet viselő, Szent István király napján megrendezendő programját. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és megszentelése.
(forrás: MTI)

Idén is figyelhetjük a Magyar Termék Nagydíj emblémákat az élelmiszereken

Augusztus 17. 12:23
A Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója augusztus 15-én, vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában közölte, hogy az idei évben is átadják a termékmegjelölésre jogosító Magyar Termék Nagydíjat. Az elismerésre már tizennyolcadik alaklommal pályázhatnak a termelők.
 
A pályázattal elsősorban a fogyasztók nyernek, hiszen folyamatosan ellenőrzött, kiváló minőségű áruhoz jutnak, ha a megjelölt termékeket megvásárolják. Ugyanakkor az embléma pozitív reklámot, ezáltal gazdasági előnyt jelent a gyártónak is - mondta Kiss Károlyné.
 
A legtöbben élelmiszerekkel indulnak, de szerepelnek a pályázó termékek között gépek, berendezések, illetve idén első alkalommal rendezvények, színházi bemutatók is - tette hozzá az igazgató.
 
(forrás: MTI)

A kóla tényleg segít a depresszió és morfiumfüggőség leküzdésében?

Augusztus 17. 09:50
A Coca-Colát kétszáz országban árusítják a világban, így nem meglepő, hogy a legszélesebb körben forgalmazott termékek közé tartozik. 1886-ban idegerősítő üdítőként próbálták még eladni, ma már leginkább egészségkárosító hatásai ismeretesek. Azonban nem volt ez minidg így, például Sigmund Freud depressziót és potenciazavarokat kezelt vele.  
 
Azt gondolták, a kóla segít az ópium- és morfiumfüggőség leküzdésében. Amikor a Coca-Cola megjelent a piacon, nem ez volt az egyetlen termék, amely kokacserjét tartalmazott: volt kokainos bor, likőr, orvosi injekció és cigaretta is - írja az Origo.hu.
 
A márka nevének második tagjáról, a kóláról mindig kevesebb szó esik. A megnevezés az afrikai kóladióból jön, amely valóban egészséges, és ennek köszönhető az ital koffeintartalma is.

A sörkóstolás alapjai

Augusztus 17. 06:41
A Vinoport.hu boros oldalon a következő címen jelent meg cikk: Hogyan kóstoljon egy borkedvelő sört? A témával Szalai Tamás, a Fenékig blog szerzője ír. 
 
„Szerintünk a sört lehet inni. A sört lehet kóstolni. A sört lehet vedelni is. A rossz sör is jól eshet dobozból favágás közben és persze a nagyon jó sör… nos, az mindig nagyon jó. A lényeg, hogy a sört mindenki úgy élvezheti, ahogy neki jól esik, ez a cikk azoknak szól, akik szeretnének legalább a felszínt egy picit megkapirgálni” - írja Szalai Tamás.
 
Nézzük végig a sörkóstolás lépéseit:
1. Vegyünk jó sört!
2. Válasszunk megfelelő poharat!
3. Töltsük ki!
4. Illat!
5. Megjelenés
6. Kóstoljunk
7. Kortyérzet
8. Összbenyomás
 
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni.

A tavalyi almatermésnek majdnem fele várható az idei évben

Augusztus 16. 20:27
Az idén 500 ezer tonnához közeli almatermés várható az országban a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben – közölte az Alma Terméktanács elnöke az Origo.hu értesülései szerint.

A kevesebb termés mellett jelentős minőségi problémákra, méret és színeződési gondokra is lehet számítani a csapadékhiány miatt. Takács Ferenc, az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője  kiemelte: „A lassan extrém méretű aszály az ország szinte minden ültetvényét sújtja”. A júliusi, augusztusi két-két hetes, negyven fokhoz közeli hőség még a legkorszerűbb, öntözött ültetvényekben is terméskiesést okoz, mivel a gyümölcsök mérete lényegében nem fejlődött a fákon. Hozzátette, hogy a későbbi érésű fajtáknál még javulhat a gyümölcsméret és a színeződés, ha kedvezőbbre fordulna az időjárás.
 
Kitért arra is, hogy az idei terméskilátásokat már eleve meghatározta a tavalyi almamennyiség, amely az utóbbi húsz évben a legnagyobb volt. Emellett rügypattanás és virágzás között számos helyen voltak lokálisan fagyok, ami szintén rontotta a termést. 

Újabb kutatás a paleo diéta ellen

Augusztus 16. 16:52
Napjaink legnépszerűbb diétája a paleo, amelynek egyszerűen a lényege az, hogy magas fehérje- és alacsony szénhidrátbevitelre épít, és úgy általában a feldolgozott élelmiszerek kerülésére ösztönöz. A hús, hal és a legtöbb zöldség és gyümölcs jöhet, a gabona, krumpli és hasonlók nem.
 
A Quarterly Review of Biology folyóiratban megjelent új tanulmány szerint viszont őseinknek ugyanakkora szükségük volt a szénhidrátra, mint nekünk, és szerették is a magas szénhidráttartalmú ételeket, még ha gyűjtögetéssel szerezték is be növénytermesztés helyett - írja az Index.hu.
 
A kutatók régészeti, genetikai és fiziológiai szempontokat is figyelembe vettek. Őseink előszeretettel fogyasztottak keményítőben gazdag gumós növényeket, amelyek kiszámítható tápanyagforrásnak számítottak, könnyebben és hatékonyabban lehetett beszerezni őket a föld alól, mint vadászni.
 
Emellett az evolúcióval és az emberi tápanyagszükséglettel kapcsolatos tapasztalatokból is arra következtetnek a kutatók, hogy a fejlődéshez szükséges nagy energia nem származhatott volna kizárólag a húsban megtalálható fehérjéből, ami túlzásba véve még ártalmas is lehet. Ezt támasztja alá az is, hogy a nyál összetétele úgy változott, hogy könnyebben lebonthassa a keményítőben gazdag növényeket.
 
Korábbi kutatások is megkérdőjelezték már a paleo diétának a paleolit kor emberének étrendjével kapcsolatos feltételezéseit. A Georgiai Állami Egyetem kutatója például arra jutott, hogy az ősembernek nem volt speciális az étrendje, megette, amibe épp belebotlott.
 
A teljes cikket az Index.hu oldalán tudod elolvasni.

Mit kóstolj meg Wachauban a jó borokon kívül?

Augusztus 16. 13:05
A Cink.hu újságírója az osztrák Wachauban járt, beszámolójában pedig kivételes nem a borokról esett szó. A cikk szerzője szerint a biciklis turizmusra teljesen ráálltak a helyiek és „Van, aki mindezt borkóstolással szereti kombinálni, én viszont a zöldveltelinit is nehezen tudom megkülönböztetni a rizlingtől (ez a két legtipikusabb bor a vidéken), úgyhogy nem ez volt az utazás fő célja. Noha amit kóstoltam, az mind jó volt!”
 
Na és mi maradt meg a leginkább Wachauból a szerzőnek? Ezek:
  • sárgabarack: nemcsak szezonja volt most, de amúgy a bortermelés mellett Wachau másik fő büszkesége. például: wachaui barackos gombóc
  • fejek a vízben: a Duna erős sodrása miatt csak a helybeliek mernek benne lubickolni, mert ők ismerik jól az áramlatot.
  • Heuriger: a bicikliutak mellett egymást váltják majd a kis borvendéglők, azaz a heurigerek, ahol olcsón lehet házias ételeket enni. Ha arra járnátok, ne bénázzatok, inkább nézzétek meg a heurigernaptárt (mert ilyen is van), megéri.
A teljes beszámolót itt tudod elolvasni.

Telnek a szüretelőládák Badacsonyban is

Augusztus 16. 10:16
Megkezdődött Badacsonyban is a szüret. A kánikulának köszönhetően előre tolódik a szüret időpontja minden borvidékünkön (legalábbis az eddigi előrejelzések ezt mutatjá), az illatos fajták szedésével kezdik meg a pincészetetk a 2015-ös évjárat „betakarítását”. A Borbély Családi Pincészet Bóbita gyöngyözőborukat Irsai Olivérből készítik el, amelynek alapanyagát a napokban szüretelték le műanyagládákban. 

Szerinted miért zárt be az alkoholmentes bár Új-Zélandon?

Augusztus 16. 07:05
A válasz nagyon egyszerű, mert senki nem járt oda. A nyitástól számítva minösszesen öt hét telt el. A bevétele nem volt túl nagy, mert csak csapvízre tért be az a kevés vendég is.
 
A bárt egy Grady Elliott nevű vállalkozó nyitotta Aucklandben, akinek a koncepciója a követlező volt: a helyi klubokból szerette volna átcsábítja a részeg embereket egy alkoholmentes italra.  A helyre még belépőt is szedtek, vasárnaponként pedig reggel 8-ig nyitva volt, hogy a bűnös italozók rögtön templomba mehessenek a bulika után - írja az Index.hu.
 
Elliott bárja nemsokára újranyit, de most már alkoholos italokkal együtt.