Fröccs

Bordeaux-ban lehet jó, száraz fehébort is kapni, itt egy példa

December 16. 06:26
A franciaországi Bordeaux-ról a nagy vörösborok jutnak először eszünkbe. „A ritka fehérborok viszont akkorát szólnak időnként, hogy elcsodálkozom, miért is készül ilyen kevés belőlük” - írja A Művelt Alkoholista, ahol most egy 2012-es La Reserve de Malartic, Pessac-Leognan tételt vettek górcső alá.
 
85% sauvignon, 15% semillon. Álomszép bor, nem vártam ennyit 20 euróért. Kiugrik a pohárból, annyira intenzív, de közel sem olyan harsány, mint a kiwik. Friss, trópusi gyümölcsös, maracujás, krémes felhangokkal. Elegáns, zöld nincs benne. A korty szinte lebeg az ember szájában, pedig a sav moderált – tulajdonképpen a bordeaux-i vörösök tükröződnek benne, savas-ropogós helyett krémes-hosszú. 

A Magyar Borok Bálja sztárvendége A Dal zsűrijében

December 15. 19:23
Bemutatkoztak A DAL 2016 műsorvezetői és zsűritagjai az A38 hajón.
 
Az immár ötödik alkalommal képernyőre kerülő dalválasztó show legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi dalok szülessenek - áll a lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.
 
A műsor zsűritagjai között van Zséda, többszörös Fonogram-, eMeRTon-, és Artisjus-díjas énekesnő. Pályáját a Cotton Club Singers formációban kezdte, 7 év után váltott szólókarrierre. Azóta 16 toplistás dal, számos nagykoncert, 3 platina és 3 aranylemez fűződik nevéhez. A Nemzeti Tehetség Program mentoraként támogatja a fiatal tehetségek útját.
 
A Magyar Borok Bálja sztárvendége A Dal zsűrijében
 
Örömmel vállaltam el a feladatot, hiszen egy színvonalas, és nemzetközi presztízsű műsorról van szó. Már az előzsűrizést is nagyon élveztem, jól érzem magam a többi zsűritag között és a produkció csapatában, nagy izgalommal várom a folytatást - mondta Zséda, aki a 2016-os Magyar Borok Bálja sztárvendége.

A hízás nem karácsonykor kezdődik

December 15. 17:32
A súlyfeleslegért azonban nem lehet kizárólag a karácsonyt és a szilvesztert hibáztatni, hiszen a túlsúlyhoz rendszeres, rosszul rögzült napi és étkezési rutin szükséges, ami nem alakulhat ki egyetlen hét alatt. Ezt Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke mondta az Indexnek.
 
A szövetség azt javasolja az elhízás útjára lépetteknek, hogy vezessenek étlezési naplót: ha minden egyes falatot számon tartunk, sokkal tisztábban fogjuk látni étkezési szokásainkat.

Itt a teljes Junizsuga kollekció!

December 15. 14:21
Miklós Csabi nem akármilyen ajándékot eszelt ki idén karácsonyra a juniborászoknak: Macsinka Zsolt megrajzolta a szervezet összes tagját, méghozzá kártyafiguraként. Idesüss:
 
Itt a teljes Junizsuga kollekció!
(Via)

Ezek a legjobb pezsgők 2000 Ft alatt

December 15. 11:53
Ezek a legjobb pezsgők 2000 Ft alatt
 
Lehet-e egy ezer forint alatti pezsgő jobb egy ezer fölöttinél? A Mandiner.hu szerkesztősége 7 darab, kétezer forint alatti pezsgőt kóstolt meg, hogy eldöntsék, melyiket ajánlják leginkább olvasóknak.
 
A tesztre csak a Törley küldött mintát, de mivel ők a hazai piac legnagyobb szereplői, érdemes lecsekkolni az eredményeket!
 
Lapunk júniusi pezsgőtesztjéhez pedig ide kattints!

Próbáld ki a fűszeres körtepuncsot!

December 15. 09:38
Egy üveg száraz fehérborból, körteléből, cukorból, vaníliából, fahéjból, csillagánizsból, szegfűszegből, citromhéjból és körtelikőrből készül az a körtepuncs, amely brutálisan fűszeres, illatos és ennek tetejébe még jól is néz ki!
 
Próbáld ki a fűszeres körtepuncsot!
 
A szorit és az elkészítés módját a Drkuktart blogon találod.

Lezárult a magyar egyetemisták egészségprogramja

December 15. 06:25
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) egy hároméves programja zárult le, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak (E3), amellyel az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette az egyetemisták körében. A programban 5174 hallgató vett részt, és kiderült, hogy az egyetemisták 35 százaléka súlyproblémákkal küzd, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is.

A program keretében végzett állapotfelmérésből kiderült, hogy az egyik legfontosabb mutató, a testtömegindex (BMI) alapján a vizsgált egyetemistáknak mindössze 65 százaléka tartozott a normál tartományba, több mint ezren túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, míg majdnem négyszázan alultápláltnak bizonyultak.
 
A hasi zsír aránya alapján 243 hallgatónak kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolnia. Köztudott, hogy ez a fajta zsír a szív- és érrendszeri megbetegedéseken kívül számos más anyagcserezavar, többek között a cukorbetegség, továbbá a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.
 
A hasi zsírréteg alakulását előnyösen befolyásolja a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a teljes kiőrlésű gabonafélék beépítése az étrendbe.
 
A túlzott alkoholfogyasztás viszont elősegíti ezt a fajta zsírképződést, így a szív- és érrendszeri kockázat kialakulását is. Érdekesség, hogy a cukortartalmú ételek fogyasztása és a hasi elhízás fokozott kockázata között ebben a felmérésben nem volt kimutatható összefüggés.
A résztvevő egyetemisták 14 százaléka él együtt valamilyen krónikus betegséggel, ezek közül leggyakrabban a táplálékallergia (169-nél) és a szív- és érrendszeri megbetegedések (83-nál) fordultak elő.
 
A nemek között lényeges eltérést a magas vérnyomásnál és a táplálékallergiánál lehetett látni. A magas vérnyomás főleg a férfiakra, míg a táplálékallergia inkább a nőkre volt jellemző. A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségeknél viszont nem volt ilyen különbség.
 
Sokan diétát követnek
 
A hallgatók táplálkozási szokásairól megállapította a felmérés, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt, 71 százalékuknál a bevitel az ajánlott napi mennyiség alatt marad. Teljes kiőrlésű gabonát csak 39 százalékuk fogyaszt rendszeresen.
 
Sokan követnek valamilyen diétát, legnépszerűbb a szénhidrátszegény és a laktóz-, valamint gluténmentes étrend. Az utóbbi divatjellegére utal, hogy a gluténmentes étrendet nemcsak a lisztérzékenységben szenvedők követik, hanem az indokoltnál jóval többen.
 
A testmozgás szempontjából ennél a korosztálynál még jobb a helyzet, mint a hazai felnőtt lakosság átlagánál, hiszen 45,5 százalékuk rendszeresen, 44,7 százalékuk alkalomszerűen sportol. Ugyanakkor látszik, hogy miután a kötelező testneveléssel járó iskolai éveket maguk mögött hagyják, sokan a rendszeres testmozgásnak is hátat fordítanak - írta közleményében az MDOSZ.
(Forrás: MTI)

Nincs szakács papírja, mégis a világ egyik leghíresebb éttermébe megy dolgozni a magyar séf

December 14. 20:02
Semmilyen szakács papírom nincs, 19 évesen kezdtem el komolyabban főzi, ami ebben a szakmában már későnek számít - nyilatkozta az Indexnek Markó Kristóf, aki az Alabárdos után most a Michelin-csillagos Les Saisons nevű étteremben dolgozik, Veveyben, ám már ott is felmondott, és Benoit Violier három Michelin-csillagos étterembe pályázik.
 
A szakács tervei konkrétak: „Muszáj folyamatosan fejlődnöm, és be kell jutnom a legjobb éttermekbe, ezért meg is teszek mindent. El akarok menni főzni New Yorkba, valahová északra, vagy akár Peruba is, közben pénzt is kell gyűjtenem. De aztán nem kérdés, hogy haza kell menni. Egy saját helyet szeretnék nyitni az apukámmal, aki kertész, kizárólag saját termesztésű alapanyagokkal. Remélem, a következő években is tudok úgy fejlődni, ahogy eddig, de akkor is legalább még nyolc-tíz év, amíg kész leszek arra, hogy egy saját konyhát vezessek."

Lehetett jó pinot noirt készíteni 2014-ben

December 14. 15:47
Egerben és a Mátrában 2014 nem számít annyira tragikus évjáratnak, mint sok más magyar borvidéken. Ezt bizonyítja Losonci Bálint bora is, amelyről most a Borrajongó ír.
 
Losonci szerint a jellemzően kényes fajta jól viselkedett 2014-ben, meglepően kevés gond volt vele. A bor alapanyaga nagyrédei területekről származik, reduktív eljárással készült.
 
„Rövid szellőzést követően kellemesen gyümölcsös illatot mutat, sokféle friss piros bogyós gyümölccsel, kék szőlővel, cseresznyével, szamócával, hecsedlivel, a háttérben elő-előbukkanó kék virágos, fűszeres felhangokkal. Kóstolva könnyed, sima, élénk, jó állagú savakkal, éppen csak jelzésértékű tanninnal, cseresznyével, szamócával, málnával, enyhe fűszerességgel. Nem bonyolult, mégis megvillantja a fajta jellegzetességeit, így az izgalomfaktort sem nélkülözi és remekül iható.” - olvasható a Borrajongón.