Fröccs

Lezárult a magyar egyetemisták egészségprogramja

December 15. 06:25
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) egy hároméves programja zárult le, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak (E3), amellyel az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette az egyetemisták körében. A programban 5174 hallgató vett részt, és kiderült, hogy az egyetemisták 35 százaléka súlyproblémákkal küzd, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is.

A program keretében végzett állapotfelmérésből kiderült, hogy az egyik legfontosabb mutató, a testtömegindex (BMI) alapján a vizsgált egyetemistáknak mindössze 65 százaléka tartozott a normál tartományba, több mint ezren túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, míg majdnem négyszázan alultápláltnak bizonyultak.
 
A hasi zsír aránya alapján 243 hallgatónak kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolnia. Köztudott, hogy ez a fajta zsír a szív- és érrendszeri megbetegedéseken kívül számos más anyagcserezavar, többek között a cukorbetegség, továbbá a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.
 
A hasi zsírréteg alakulását előnyösen befolyásolja a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a teljes kiőrlésű gabonafélék beépítése az étrendbe.
 
A túlzott alkoholfogyasztás viszont elősegíti ezt a fajta zsírképződést, így a szív- és érrendszeri kockázat kialakulását is. Érdekesség, hogy a cukortartalmú ételek fogyasztása és a hasi elhízás fokozott kockázata között ebben a felmérésben nem volt kimutatható összefüggés.
A résztvevő egyetemisták 14 százaléka él együtt valamilyen krónikus betegséggel, ezek közül leggyakrabban a táplálékallergia (169-nél) és a szív- és érrendszeri megbetegedések (83-nál) fordultak elő.
 
A nemek között lényeges eltérést a magas vérnyomásnál és a táplálékallergiánál lehetett látni. A magas vérnyomás főleg a férfiakra, míg a táplálékallergia inkább a nőkre volt jellemző. A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségeknél viszont nem volt ilyen különbség.
 
Sokan diétát követnek
 
A hallgatók táplálkozási szokásairól megállapította a felmérés, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt, 71 százalékuknál a bevitel az ajánlott napi mennyiség alatt marad. Teljes kiőrlésű gabonát csak 39 százalékuk fogyaszt rendszeresen.
 
Sokan követnek valamilyen diétát, legnépszerűbb a szénhidrátszegény és a laktóz-, valamint gluténmentes étrend. Az utóbbi divatjellegére utal, hogy a gluténmentes étrendet nemcsak a lisztérzékenységben szenvedők követik, hanem az indokoltnál jóval többen.
 
A testmozgás szempontjából ennél a korosztálynál még jobb a helyzet, mint a hazai felnőtt lakosság átlagánál, hiszen 45,5 százalékuk rendszeresen, 44,7 százalékuk alkalomszerűen sportol. Ugyanakkor látszik, hogy miután a kötelező testneveléssel járó iskolai éveket maguk mögött hagyják, sokan a rendszeres testmozgásnak is hátat fordítanak - írta közleményében az MDOSZ.
(Forrás: MTI)

Nincs szakács papírja, mégis a világ egyik leghíresebb éttermébe megy dolgozni a magyar séf

December 14. 20:02
Semmilyen szakács papírom nincs, 19 évesen kezdtem el komolyabban főzi, ami ebben a szakmában már későnek számít - nyilatkozta az Indexnek Markó Kristóf, aki az Alabárdos után most a Michelin-csillagos Les Saisons nevű étteremben dolgozik, Veveyben, ám már ott is felmondott, és Benoit Violier három Michelin-csillagos étterembe pályázik.
 
A szakács tervei konkrétak: „Muszáj folyamatosan fejlődnöm, és be kell jutnom a legjobb éttermekbe, ezért meg is teszek mindent. El akarok menni főzni New Yorkba, valahová északra, vagy akár Peruba is, közben pénzt is kell gyűjtenem. De aztán nem kérdés, hogy haza kell menni. Egy saját helyet szeretnék nyitni az apukámmal, aki kertész, kizárólag saját termesztésű alapanyagokkal. Remélem, a következő években is tudok úgy fejlődni, ahogy eddig, de akkor is legalább még nyolc-tíz év, amíg kész leszek arra, hogy egy saját konyhát vezessek."

Lehetett jó pinot noirt készíteni 2014-ben

December 14. 15:47
Egerben és a Mátrában 2014 nem számít annyira tragikus évjáratnak, mint sok más magyar borvidéken. Ezt bizonyítja Losonci Bálint bora is, amelyről most a Borrajongó ír.
 
Losonci szerint a jellemzően kényes fajta jól viselkedett 2014-ben, meglepően kevés gond volt vele. A bor alapanyaga nagyrédei területekről származik, reduktív eljárással készült.
 
„Rövid szellőzést követően kellemesen gyümölcsös illatot mutat, sokféle friss piros bogyós gyümölccsel, kék szőlővel, cseresznyével, szamócával, hecsedlivel, a háttérben elő-előbukkanó kék virágos, fűszeres felhangokkal. Kóstolva könnyed, sima, élénk, jó állagú savakkal, éppen csak jelzésértékű tanninnal, cseresznyével, szamócával, málnával, enyhe fűszerességgel. Nem bonyolult, mégis megvillantja a fajta jellegzetességeit, így az izgalomfaktort sem nélkülözi és remekül iható.” - olvasható a Borrajongón.

Jó bort keresel karácsonyra, 1000 Ft alatt?

December 14. 13:58
Kreinbacher Pincészet St. Ilona 2013-as Furmintja csak az Aldiban kapható, és akciósan csak 990 Ft.
 
„A pohár szájából krémes furmint illatjegyek szálltak felém. Főleg birs, alma és körte, mellettük kellemes minerális citrus virgonckodott. 
Birs-alma ízeiben jótékony hatással a hordó adta friss fa is előbújik. Vastag borába élénk savai szépen belesimulnak, amely egészét egy pici maradék cukor csak fokozza. Hosszú keserű sós lecsengésben végződik.”
 
Ezt a Borföldrajz.hu írja, itt.

Csak óvatosan a vadászattal!

December 14. 12:43
Új alapokra helyezi és szigorúbban szabályozza a vadkár viselését és megtérítését a most bevezetésre kerülő vadgazdálkodási törvény - emelte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke december 11-én, pénteken Budapesten egy sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadó ünnepségen.
 
Győrffy Balázs emlékeztetett: a vadgazdálkodás egyik legnagyobb problémája és legtöbbet vitatott területe a vadkár. Hozzátette, 2013-ban a kifizetett vadkár összege meghaladta 2,3 milliárd forintot, ennek mintegy felét három megyében, Somogyban, Vasban és Zalában fizették ki.
Az új jogszabály legfontosabb elemeként a törvény rögzíti: a vadállomány nemzeti érték és a természetes életközösségek része, nem tekinthető rendellenesnek a vad megjelenése a mező- és erdőgazdasági területeken. Ebből következik, hogy a vad táplálkozása a gazdálkodás természetes velejárója, amelyet a gazdálkodó meghatározott értékhatáron belül köteles elviselni.
 
A NAK elnöke hangsúlyozta: a gazdálkodó által viselt vadkár mértéke az új jogszabály szerint az okozott kár 10 százaléka. Hozzátette, ha azonban a vadászatra jogosult a jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervben a gímszarvasra és a vaddisznóra előírt elejtési tervszámokat nem teljesíti, akkor a következő vadászati évben a bekövetkezett vadkár teljes egészében őt terheli.
 
A most elfogadott jogszabályt egy új paragrafussal is kiegészítették, ami a vadkár pénzügyi fedezetére vonatkozik. Eszerint a vadászatra jogosultnak a vadkárért fizetendő kártérítés fedezetének biztosítására elkülönített számlán pénzügyi vadkáralapot kell létrehoznia. Az alapba 2018. november 1-jétől az előző évi vadkár mértékének megfelelő összeget kell elhelyezni.
 
Az új törvényben a vadkárok megelőzése érdekében tételesen meghatározták a vadászatra jogosult és a földhasználó kötelezettségeit. Ezen túlmenően a NAK és az Országos Magyar Vadászkamara közösen kidolgozta a vadkárok megelőzésével kapcsolatos és a szakértőkkel szemben támasztott követelményrendszert - mondta Györffy Balázs.
(Forrás: MTI)

Ők lesznek ott a Bocuse d’Or magyarországi döntőjén

December 14. 10:40

A Bocuse d’Or december 13-i hazai selejtezőjén öten jutottak tovább a magyarországi döntőbe, ahol elindul Széll Tamás,  a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is. A tét nem kisebb, mint hogy ki képviselheti jövőre Magyarországot a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen. 2016 májusában Európa 20 országának legkiválóbb séfjei versenyeznek majd hazánkban.

 

A Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe hatan jutottak tovább:

  • Pohner Ádám    (Olimpia Étterem, Budapest)
  • Szabó László   (Sodexo)
  • Volenter István  (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár)
  • Sándor Rodrigo  (Costes Downtown, Budapest)
  • Győrffy Árpád   (Kollázs - Four Seasons, Budapest)
  • Széll Tamás  (Onyx Étterem, Budapest)


Az elődöntőbe jutott 11 szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. A versenyzőknek 3 óra 45 perc állt rendelkezésükre, hogy a helyszínen biztosított alapanyagokból az 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat megalkossák. A zsűrinek olyan ételsort kellett bemutatniuk, amelyek akár a világ jobb bisztróiban és éttermeiben is megállnák a helyüket és emellett szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltők vagy éppen szórakoztatóak is. A versenyen külön konyhai zsűri pontozta a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot és higiéniát, míg az ételek prezentálásáról és ízéről az 5-5 főből álló hal- és húsételeket kóstoló zsűri döntött.

 

Jó volt látni, hogy minden versenyző a maximumot hozta ki magából – összegezte a verseny tapasztalatait Hamvas Zoltán, a zsűri elnöke. – A mostani 11 fős mezőnyből 5-6 erős versenyzővel találkoztunk.  Sok ötletes megoldást láttunk a felszolgált ételek között, volt ahol a köret, volt ahol a húsétel, másnál pedig a látvány volt az, ami valamilyen érdekességgel hívta fel magára a zsűri figyelmét.

 

A Bocuse d’Or-on már szerepelt két korábbi versenyző –  a zöldkártyás Széll Tamás és Molnár Gábor – lehetőséget kapott arra, hogy a selejtező kihagyásával nevezzen be a hazai döntőbe.  A mai eredményhirdetésen bejelentették, hogy Széll Tamás, a 2013-es lyoni világdöntő 10. helyezettje ismét megméretetti magát. 


A séfek a mostani egyéni verseny után a februári döntőn már páros versenyzőként indulnak, ahol commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A Bocuse d’Or Europe magyar csapatának tagja lehet majd az ifjúsági verseny első 6 helyezettje és néhány ígéretes szakácstanuló is, a hazai döntőn győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán.

 

Európa 20 országa versenyez majd 2016. május 10-11-én Budapesten. Ha sikerül a két korábbi magyar résztvevőhöz hasonlóan szerepelni, a magyar versenyző ezen a versenyen kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.

 

További információk a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület honlapján, illetve facebook oldalán.


 

Sör is vásárolható az automatából, de csak rekesszel és jéghidegen

December 14. 09:38
A világ első sörrekesz automatáját Olaszországban gyártják. Az automatákat kihelyező sörgyár szóvivője azt mondta: egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozott az éjjel-nappal elérhető hideg sörre, ezért határozták el ezt a lépést - írja az Élemiszer.hu.
 
A gépet Olaszországban gyártották, és hogy kiszűrjék a söröző tinédzsereket, csak személyi igazolvánnyal lehet használni.

Nagyon megszaladt idén a turizmus

December 13. 20:56
Rekord évet zárhat idén a turizmus, az előrejelzések szerint a bevételek várhatóan meghaladják a 350 milliárd forintot, így az ágazat egyre inkább hozzájárul a gazdaság bővüléséhez - mondta Lepsényi István, az Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
 
A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett szálláshelyek forgalmával kapcsolatban kiemelte: év végéig a Magyarországra látogató turisták száma meghaladhatja a 10 milliót, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 25 milliót.
 
A külföldi és a magyar vendég forgalom egyaránt jelentős. Magyarország az ENSZ turisztikai szervezetének 50 országot rangsoroló listáján a 24. helyen áll a beérkezések száma alapján. A belföldi forgalom elsősorban a Széchenyi Pihenőkártyának köszönhetően "szépen alakul" - tette hozzá az államtitkár.
 
Kérdésre elmondta: bár a KSH adatai szerint októberben 3,4 százalékkal csökkent a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest, ez csupán szezonalitás, október ugyanis holtszezon, novemberben kezdődik az élénkülés és decemberben lesz a csúcsidőszak.
 
A főváros és a vidék viszonylatában arra is rámutatott, hogy a külföldi turisták egyre többször rövid városlátogatásra érkeznek az országba, ebből leginkább Budapest profitál, a gyógyturizmus révén azonban már vidékre is ellátogatnak a külföldiek.
(MTI)

Megint baj van az egyetemistákkal

December 13. 18:02
Súlyproblémákkal küzd a magyar egyetemisták 35 százaléka, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is - derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből.
 
A szervezet közleményében felidézi, hogy nemrég zárult le előadásokból és személyes tanácsadásból álló hároméves programja, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak, amellyel az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette az egyetemisták körében, és amelyben 5174 hallgató vett részt.
 
A program keretében végzett állapotfelmérésből kiderült, hogy az egyik legfontosabb mutató, a testtömegindex alapján a vizsgált egyetemistáknak mindössze 65 százaléka tartozott a normál tartományba, több mint ezren túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, míg majdnem négyszázan alultápláltnak bizonyultak.
 
A hasi zsír aránya alapján 243 hallgatónak kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolnia. Köztudott, hogy ez a fajta zsír a szív- és érrendszeri megbetegedéseken kívül számos más anyagcserezavar, többek között a cukorbetegség, továbbá a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.
 
A hasi zsírréteg alakulását előnyösen befolyásolja a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a teljes kiőrlésű gabonafélék beépítése az étrendbe.
 
A túlzott alkoholfogyasztás viszont elősegíti ezt a fajta zsírképződést, így a szív- és érrendszeri kockázat kialakulását is. Érdekesség, hogy a cukortartalmú ételek fogyasztása és a hasi elhízás fokozott kockázata között ebben a felmérésben nem volt kimutatható összefüggés.
A résztvevő egyetemisták 14 százaléka él együtt valamilyen krónikus betegséggel, ezek közül leggyakrabban a táplálékallergia (169-nél) és a szív- és érrendszeri megbetegedések (83-nál) fordultak elő.
 
A nemek között lényeges eltérést a magas vérnyomásnál és a táplálékallergiánál lehetett látni. A magas vérnyomás főleg a férfiakra, míg a táplálékallergia inkább a nőkre volt jellemző. A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségeknél viszont nem volt ilyen különbség.
A hallgatók táplálkozási szokásairól megállapította a felmérés, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt, 71 százalékuknál a bevitel az ajánlott napi mennyiség alatt marad. Teljes kiőrlésű gabonát csak 39 százalékuk fogyaszt rendszeresen.
 
Sokan követnek valamilyen diétát, legnépszerűbb a szénhidrátszegény és a laktóz-, valamint gluténmentes étrend. Az utóbbi divatjellegére utal, hogy a gluténmentes étrendet nemcsak a lisztérzékenységben szenvedők követik, hanem az indokoltnál jóval többen.
 
A testmozgás szempontjából ennél a korosztálynál még jobb a helyzet, mint a hazai felnőtt lakosság átlagánál, hiszen 45,5 százalékuk rendszeresen, 44,7 százalékuk alkalomszerűen sportol. Ugyanakkor látszik, hogy miután a kötelező testneveléssel járó iskolai éveket maguk mögött hagyják, sokan a rendszeres testmozgásnak is hátat fordítanak - írta közleményében az MDOSZ.
(MTI)